Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Az Országgyűlésből jelentjük #16 Nyomtatás E-mail
2011. március 10.

A képviselők egyhangúlag támogatták azt az indítványt, amely a tavaly létrejött Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémia (IACA) létrehozásáról szóló Megállapodás elfogadását javasolta a Tisztelt Háznak. 2010 szeptemberében létrejött nemzetközi szervezet székhelye a Bécs melletti Laxenburg, Magyarország pedig az Akadémia alapító tagja, ami a magyar-osztrák kétoldalú kapcsolatok szempontjából nagy jelentőséggel bír. Az IACA a bűnüldöző szervek, kormányzati intézmények, ügyészi és bírói testületek, kutatók, nem kormányzati szervezetek, valamint magánvállalatok tisztségviselői számára szervez képzéseket.

 

Szintén ellenszavazat nélkül támogatták a honatyák azt a megállapodást, amelynek célja a magyar-horvát határ menti szénhidrogén-előfordulások létezésének, fekvésének és alakjának közös kutatása, mennyiségi és minőségi értékelése, valamint a kitermelés feltételeinek meghatározása. A dokumentum rögzíti a feleket megillető ásványvagyon-mennyiség meghatározásának módját. Ezt egy paritásos alapon delegált, 8 tagú bizottság konszenzusa alapján állapítják meg. Az egyezmény szabályozza a kitermelt szénhidrogén-mennyiség után megfizetett bányajáradék megosztásának szabályait is, de kitér a határátkelőkön kívüli határátlépés szabályozására is, amivel a munkát végzők szabad mozgását kívánják biztosítani.

 

Ehhez kapcsolódik az a törvényjavaslat is, amely arról, a két ország kormánya között létrejött megállapodásról szól, amely a kötelező kőolaj- és kőolajtermék készletek kölcsönös tárolását szabályozza. Uniós irányelvek teszik kötelezővé ugyanis, hogy a tagállamok legalább 90 napi átlagos fogyasztásnak megfelelő mennyiségű kőolaj- és/vagy kőolajtermék-készletet tartsanak fenn. A 2011. február 8-án aláírt kétoldalú megállapodás lehetővé teszi a tartalék tárolását a másik fél területén, hozzájárulva a tárolók kihasználtságának fokozásához.

 

A 2010 márciusában az EU és Jordánia között aláírt euromediterrán légiközlekedési megállapodás értelmében Jordánia átülteti a saját jogrendjébe a légiközlekedés területén fontos, a légiközlekedés-biztonságot, légiközlekedés-védelmet és a légiforgalmi szolgáltatásokat érintő európai uniós jogszabályokat. A megállapodás a hatályos kétoldalú egyezmények helyébe lép, lehetővé téve a tagállamok és Jordánia közötti kapcsolatok egységes szabályozását a légiközlekedés terén. A Tisztelt Ház támogatta a javaslatot.

 

Az utóbbi időkben nagy port kavart médiatörvény és a „médiaalkotmány” módosítására is sor került. Az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések nyomán eszközöl változtatások nem járnak lényegesebb újraszabályozással, koncepcióváltással, de a törvénymódosítás négy főbb területen is finomítja a törvény szövegét. Ezek definíciós pontosítások (a magáncélú blogok nem esnek a törvény hatálya alá); illetve egyértelműbbé teszik a kiegyensúlyozott tájékoztatás definícióját. Tisztázzák továbbá a regisztrációval kapcsolatos szabályokat és differenciálják a más tagállamban letelepedett médiaszolgáltatók szankcionálását (a médiahatóságnak csak akkor van bírságolási joga, ha a médiaszolgáltató kifejezetten azért telepedett le más tagállamban, hogy megkerülje a magyar médiaszabályozást).

 

A kormány 2010. december 23-án benyújtott egészségügyi kamarai törvény elfogadásával teljesíti korábbi ígéreteit: igyekszik helyreállítani az orvosokat, gyógyszerészeket és szakdolgozókat tömörítő szervezetek súlyát és tekintélyét. Ennek kapcsán, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében az Országgyűlés és a Kormány elismeri a hivatásrend képviselőinek szakmai önkormányzathoz való jogát és őket partnernek tekinti az egészségügy működtetésében. A javaslat főbb pontjai kiterjednek a teljes körű kötelező kamarai tagságra az egészségügyi szakmai kamarákban, amely azt jelenti, hogy a továbbiakban nem végezhet egészségügyi tevékenységet az, aki nem tagja a szakterületén működő szakmai kamarának. Teljes körű, független etikai rendszer hoznak létre a kamarák által, valamennyi hivatásgyakorlót érintően (az egészségügyi dolgozókat érintő etikai felelősségre vonás minden esetben a szakmai kamarákhoz kerül vissza). A javaslat értelmében a jövőben bővülnének mind a kamarák szakmai, minőségbiztosítási feladatkörei, mind a szakmai kamarák véleményezési jogkörei.

 

A kamarákra maguk készítik el új etikai kódexüket, amelynek szellemében a felmerülő etikai ügyek elbírásakor maguk dönthetnek, szankcionálhatnak. A kódexet legkésőbb 2011. október 31-ig kell megalkotni, mely 2012. január elsején lép életbe.

 

A törvény életbe lépésével újraválaszthatók lesznek a jelenlegi tisztségviselők, de a kamarai tisztségviselők díjazásának mértékét korlátozták. A kibővült tagság körében soron kívüli kamarai választások lesznek, amelynek alapján új országos küldöttközgyűlést kell tartani.

 

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés