Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
Szigorúan nyilvános - Negyven köztünk élő SZT-tiszt Nyomtatás E-mail
2011. március 10.

Egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepelnek abban az összeállításban, amelyet a Heti Válasz csütörtökön jelentetett meg az egykori szigorúan titkos (szt) állományú tisztek nevét tartalmazó lista alapján.

 

A cikkben az olvasható, hogy közismert személyiségek mellett a listán olyan egykori szt-tisztek szerepelnek, mint Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet (a Gyurcsány-időszakban a Külügyminisztérium személyzeti főnöke), Berecz Marianne, az állami tulajdonú Mehib Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja (az egykori befolyásos MSZMP-politikus, Berecz János lánya), Dömény János, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának volt tagja, és Fekszi Márta, a Gyurcsány-időszak külügyi államtitkára; a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladásával kapcsolatos büntetőeljárás egyik gyanúsítottja.

 

A negyvenfős listán megtalálható továbbá John Ede, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetőjeként megismert John Emese apja, Szegedi Károly, aki több cikluson keresztül a szolnoki MSZP egyik legmeghatározóbb politikusa volt, és Tamássy István, aki bal- és jobboldalra sorolt nagyvállalkozók üzleti partnereként "egyaránt megtalálja számításait". A lap összeállítása tartalmazza még többek között Abella Miklós (AB-102, főhadnagy) nevét, aki a Republic zenekar menedzsere. A listán szerepel Kispál Antal (AG-21, százados), a Szegedi Hírlapkiadó Vállalat volt igazgatója, a Magyar Lapkiadók Egyesületének 1994 utáni társelnöke, valamint Békés Sándor (AC-25, őrnagy), az MTV pécsi stúdiójának vezetője, aki jelenleg a kaposvári egyetem médiatudományi tanszékének vezetője, 2008-ban Aranytoll elismerést kapott, s 2004-ig tagja volt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnökségének - írja a lap.

 

Mint olvasható, szt-tiszt volt Zeley László (E-13, D-55, őrnagy), aki újságíróként dolgozott. Ő a Népszabadságban megjelent, Teller Edének tulajdonított 2003-as állevél társszerzője. Miután a hazai jobboldalt bíráló irományról nem sikerült bebizonyítani, hogy azt az időközben elhunyt atomfizikus írta, a napilap bocsánatkérésre kényszerült. A lap cikkében olvasható még Töttös Gábor (AT-45, hadnagy) neve, aki 1984-től volt MSZMP-tag; ő a Dátum Rt. lapkiadó főszerkesztő-helyettese, a rendszerváltás után Babits Mihály-szakértőként ismert, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékének docense. A tanárok és kutatók nevei között szerepel még Varga Dezső (AK-40, százados), az MTA Atomkutató Intézetének egykori tudományos igazgatóhelyettese; ő 1963-tól párttag, egy ideig munkahelye pártvezetőségének tagja volt, 1981 és 1985 között a magyar-szovjet kutatási kapcsolatok irányítója, jelenleg az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársa.

 

Ugyanitt áll Varjas Péter (AV-46, százados), a Pápai Textiles Művelődési Ház volt igazgatójának neve. Ő jelenleg a pápai református kollégium gimnáziuma fiúinternátusának nevelőtanára, a pápai református egyházközség pótpresbitere. Hábermann Gusztáv (E-20), művészneve Algol László, 1979 és 1988 között jelentéseket írt Galántai György képzőművész köréről; ma Gustav M. Habermann néven az új-zélandi Massey Egyetem pszichológiatanára.

 

A tanárok között olvasható Polgár Tibor (D-58, őrnagy) neve, akinek a fedőmunkahelye az MTA Filozófiai Intézete volt. 2003-ban Pozsgay Imrével közösen jelentette meg könyvét A rendszerváltás (k)ára címmel, később a Kodolányi János Főiskola tanáraként dolgozott.

 

Mások mellett kiemelték a 668 nevet tartalmazó listából Horváth Dénes Ivánt (AS-28, főhadnagy), aki 1967-től dolgozott a szolnoki kőolajkutatónál mint fúrómérnök, üzemvezető, osztályvezető, a rendszerváltás után pedig az MB Kőolajkutató Zrt. volt igazgatósági tagja, s a közelmúltig Szolnok városfejlesztő cégének igazgatósági tagja volt.

 

Hasonlóan mérnökként dolgozott Lázár József György (AO-24, hadnagy), akinek a fedőmunkahelye az Észak-dunántúli Közmű- és Magasépítő Vállalat volt. Ő 1985-ig egy algériai beruházáson főmérnök, majd 1987-től az Obiver beruházásán a bős-nagymarosi vízi erőmű kirendeltségvezetője volt. A Strabag Építő Zrt., illetve a Strabag MML Kft. volt cégvezetője, ma a Metrum Mérnök Kft. tulajdonosa.

 

Szegedi Károly (AS-9, hadnagy) a Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat jogásza volt. A rendszerváltás után ügyvédként dolgozott és több cikluson át az MSZP önkormányzati képviselőjeként tevékenykedett Szolnokon. A listán ott van Wiktora Antal (AU-30, főhadnagy) neve is, aki az MSZP szombathelyi szervezetének egykori elnökségi tagja; ő a TIT vasi vezetője és a szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság tisztségviselője volt.

 

A Külügyminisztériumban múlt péntek óta vizsgálatot folytatnak arról, hogy a szigoruantitkos.hu honlapon közölt lista külügyminisztériumi vonatkozásai megfelelnek-e a valóságnak - tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t. A korábbi szt-tisztekről több internetes portálon a múlt héten megjelent hírekkel kapcsolatos vizsgálat még nem zárult le, ezért "minden további lépést a Külügyminisztérium jelenlegi vezetése a vizsgálat eredményének függvényében tesz meg" - olvasható a tárca sajtó főosztályának vezetője, Pataki Eszter által jegyzett közleményben.

 

A szigoruantitkos.hu internetes portált a múlt héten indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről. E tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

 

(Heti Válasz, MTI-Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #6 Vargáné 2011-04-03 06:13
Sajnos vannak akik még elhiszik, de ez legyen az ő bajuk.

A szöveg szerint az elmúlt napokban sokan érdeklődtek, kik készítették a "hamisított felvételt", és "miért akarták a hamisítással lejáratni a város polgármesterét".

Ezt az Indexről vettem le.
 
 
0 #5 Tanár T. Tomi 2011-04-01 14:53
Egyes szám első személyben is lehet igazat írni és fogalmazni.
Lázár úr nem mondott ilyet.
 
 
0 #4 Süttő G. Ildikó 2011-03-29 16:18
Mint ahogy én is meglepődtem amikor megtudtam, hogy a kerületi Biróságon 70 év feletti munkavállalók is vannak, miközben az ötveneseket meg a negyveneseket mint túlkoros csökiket
sorra kirúgják mindenhonnan.
Ahogy nagy vezérünk Furcsány Letó mondotta volt jókor kell jó helyen lenni, mert ha nem...akkor semmire sem viszed és akkor annyit érsz. Na a három pont utáni aranyköpést Lázár úrtól kaptuk meg nemrég mihez tartás végett.
 
 
0 #3 Mangó 2011-03-28 15:27
Szomorú, hogy ilyen emberek még mindíg itt élhetnek közöttünk háboríttatlanul . Másnak meg miattuk kell nélkülözni. Közös terhünk jól megérdemelt kiemelt nyugdíjuk, meg kórházi ápolásukat kényszerű fizetése.

Igaza van Wittner Máriának!
 
 
0 #2 Mánya Simon 2011-03-28 14:52
A híres tanácsi rendszerbe(80-as évek)is volt pár elvtárs aki ügyesen átvitorlázott a jelenlegi uram-bátyám korszakba.Megérne egy misét, szétnézni közöttük itt a kerületben is,lehet,hogy páran,meglepődn ének,,
 
 
0 #1 Süttő G. Ildikó 2011-03-11 09:56
Nem lenne egyszerűbb felsorolni azt hogy kik NEM voltak szt tisztek, besúgók, tartótisztek, kémek,ügynökök stb. az elmúlt szégyenteljes és immár 66 évben?!?
Vajon hány név szerepelne ezen a listán? És hányan
élnek még közülük?!?
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.