Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi
"Bátran vállalni kell, ami a dolgunk" | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 16.

Aki akarja, értelmezheti új idők új üzenetének is, hogy új helyszínen ünnepeljük a 48-as forradalom kezdetének napját - jegyezte meg a Batthyány-örökmécsesnél tartott fővárosi ünnepségen Tarlós István főpolgármester.

 

A városvezető emlékeztetett: 1849. október 6-án végezték ki gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét. Ezzel kapcsolatban Tarlós arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékmű felállításáról már 1905-ben döntöttek, azonban az I. világháború miatt csak 1926-ban tudták felavatni. A rendezvényen részt vett Lebó István, az utolsó élő 48-as honvéd is.

 

 

163 évvel ezelőtt a magyar nemzetet egyöntetű lelkesedés és odaadás jellemezte, a Battyhány-kormány tagjait hűséges bíztatással fogadták, az ország változásra vágyott - fogalmazott a főpolgármester, kiemelve: 1848 márciusában a pesti radikális ifjúság vér nélkül szerzett érvényt a 12 pontnak.

 

"Csaknem a semmiből kell teremteni"

 

Az áprilisi törvények fordulópontot jelentettek a magyar történelemben: megteremtették a polgárosodás lehetőségét és a Nyugathoz való felzárkózás esélyét - folytatta beszédét Tarlós István. A főpolgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Batthyány-kormánynak nehéz dolga volt, súlyos pénzügyi válsággal kellett megküzdenie. 2010 áprilisában és októberében is ugyanaz a várakozás, lelkesedés volt érezhető, mint 163 évvel ezelőtt - szögezte le. Mint mondta, a jelenlegi kormány feladata a féktelenség következményeinek a felszámolása. Ahogy 1848-ban, most is csaknem a semmiből kell teremteni - jelentette ki, hozzátéve: akkor is, ha egyesek az alternatív valóságértelmezés minden fegyverét bevetik, többek között a gátlástalanságot, a cinizmust és a hazugságot is.

 

Egy erkölcseitől és javaitól megfosztott országban kell keresnünk az építés elemeit - utalt a politikus az előző vezetéstől örökölt állapotokra. Tarlós István példaként egy Deák Ferenccel kapcsolatos anekdotát idézett, aki arra a kérdésre, hogy miért lenne baj, ha a magyarok elnémetesednének, úgy válaszolt: meg kell próbálni magyarként élni. A főpolgármester szerint ezt a hozzáállást, ezt a gondolkodásmódot kell megtanulnunk a régiektől. Lehetünk úgy egy nagy nemzetközi közösség tagjai, hogy közben nem becsüljük alá saját identitásunkat - húzta alá a főpolgármester.

 

A kormány ma is nehéz helyzetben van

 

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány ma is nehéz helyzetben van. A márciusi hagyományok tanulsága alapján leltárt kell készíteniük az országról, a nemzet szellemi örökségéről, közben el kell látni napi teendőiket, és tervezni a magyar jövőt. Nincs ideje folyton az elrontók krónikáit hallgatni, azokét, akik arról győzködnek, hogy amit elrontottak, azt akkor éppen joggal és milyen jól tették - fűzte hozzá, megjegyezve: erre nincs idő, majd elvégzi egyszer a történelem. Tarlós István szerint össze kell fognunk és dolgoznunk kell, ha lehet, valamennyiünknek. De a munkában azok vállaljanak részt, akik valóban segíteni akarnak szándékuk és tehetségük szerint - tette hozzá. "Nem a szomszéd kertjéből leselkedve kell okkal, ok nélkül faji gyűlöletről, cenzúráról visszakiáltozni" - jegyezte meg.

 

Harc az igazságért, a jövőért

 

A politikus aláhúzta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc az újkori magyar történelem meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik erős pillére, társadalmi reformjai a polgári átalakulás motorját képezik, önfeláldozó harcai pedig a nemzeti mitológia körébe helyezték. Tarlós István felidézte a magyar szabadságharcot követő megtorlásokat, majd az azt követő kiegyezést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyezés az ország egyik legkomolyabb fejlődését eredményezte később, de az azt megelőző történteket soha nem feledhetjük. Országunkban ma is folyik egy fegyvertelen harc. Harc az igazságért, a jövőért. Ez a harc sem könnyű, mindazoknak össze kell fogni, akik tisztelik, magukénak vallják a magyar múltat, és hisznek a közösség erejében, az ország felemelkedésében, őrizni akarják a magyar identitást, és nemcsak a mának élnek, hanem az utánunk jövőkre is gondolnak - fogalmazott a főpolgármester.

 

"Legalább akkora a felelősségünk, mint a lehetőségünk. Most nem lehet hibázni, nem lehet rontani, de bátran vállalni kell, ami a dolgunk, vállalni országgyűlésnek, kormánynak, fővárosnak. Tennünk kell ezt családjainkért, közösségeinkért, falvainkért, városainkért, Magyarországért, annak szívéért, az egész nemzetért. A március 15-ére való emlékezésnek mi más, mint ez adhat magasztos értelmet" - zárta ünnepi beszédét Tarlós István.

 

(Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Baumag 2011-03-20 15:48
Volt időm gondolkodni, hogy mi lenne a mostani vezetésnek a dolga, amikor közel 15-percet vártam a városközpontnál a villamosra.
Közben néztem a tátongó gödröket, vagy azon gondolkoztam, hogy miért nem lehetett a vaskefét még mindig eltüntetni a Hősök teréről, ami nem kerülne olyan sok pénzbe.
Nagyon hasznos intézkedés volt a dohányzás tiltása, amíg várakoznom kellett. Biztos ez tűnt először a legfontosabb intézkedésnek.
Az biztos, hogy nagy változások nem voltak a nagy váltás óta.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.