Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Esterházy Jánosról neveznek el parkot Újpesten Nyomtatás E-mail
2011. március 18.

A mártírhalált halt felvidéki magyar képviselőről, Esterházy Jánosról neveznek el egy újpesti parkot a közeljövőben - tette közzé csütörtökön az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapján a IV. kerületi önkormányzat.

 

A felvidéki magyar politikus emlékét a Nádor utca és Vécsey utca kereszteződésében lévő tér őrizné a jövőben. Az önkormányzat vezetése emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezésről már három éve döntött az újpesti képviselő-testület, de nem továbbította jóváhagyásra a fővárosnak a szocialista városvezetés.

 

Az ötletgazda Wintermantel Zsolt (Fidesz) korábbi önkormányzati képviselő volt, aki most, immár polgármesterként ismét kezdeményezte a névváltoztatást a fővárosnál. A névadáshoz azonban meg kell változtatni a hatályos fővárosi rendeletet, amely szerint egy személyről csak egy közterületet lehet elnevezni Budapesten. A főváros ugyanis 2010 júniusában már rakpartot nevezett el Esterházy Jánosról. A Fővárosi Közgyűlés március 23-i ülésén ezért várhatóan módosítani fogják a szabályozást; a rendelettervezet szerint a névadási korlátozás a jövőben csak az egyes kerületeken belüli közterekre vonatkozna.

 

A IV. kerület névadási indítványa - az MTI értesülése szerint - várhatóan áprilisban kerülhet a fővárosi képviselők asztalára; Tarlós István főpolgármester ugyanis ekkor, "csomagban" terjeszt a közgyűlés elé több közterület-névmódosítást is.

 

A főváros korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinek a kérésére döntött arról, hogy a budai alsó rakpart Mozaik utca és az Árpád híd közötti szakasza gróf Esterházy János nevét viselje. Kérésüket azzal indokolták, hogy Esterházy János az 1940-es évek elején Szlovákiában fellépett a zsidóüldözések ellen, és sok zsidó ember életét mentette meg.

 

(mti.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #4 Szalóki 2011-03-23 15:46
Nincs jogi akadálya a közterület elnevezésének.
A Fővárosi Közgyülésben ma döntöttek.

"A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni. Az MSZP nem értett egyet az utóbbi törekvéssel, így tartózkodott, két LMP-s képviselő pedig nemmel szavazott." forrás mandiner.hu
 
 
0 #3 Szalóki 2011-03-19 19:15
Sajnos nagyon sokan nem is ismerik ezt a mélyen vallásos embert, akinek volt bátorsága egyedüliként kiállni a kisebbségek mellett a parlamentben.
Nem szavazta meg a zsidótörvényt, ami legalizálta az akkor már folyamatban lévő deportálásokat.
Érthetetlen, hogy miért nem továbbították a Főváros felé a javaslatot a szocik.
 
 
0 #2 Keresztesi 2011-03-19 07:48
Biztosan meg volt rá az okuk, hogy ne teljesítsék a közgyűlési határozatot.
 
 
0 #1 Anti 2011-03-19 07:44
Hihetetlen, hogy a szocialista többségű városvezetésnek még egy közterület elnevezése is ekkora problémát tudott jelenteni az elmúlt ciklusban. Három év kevés volt egy tér elnevezéséhez, ez jól jellemzi "munkájukat".
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.