Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 64 vendég böngészi
Semjén: aki magyar állampolgár, az választhat és választható | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 21.

Aki magyar állampolgár annak sem a választójogát, sem választhatóságát nem lehet kétségbe vonni - szögezte le a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggésben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este.

 

A KDNP elnöke közölte azt is, hogy nem tartja indokoltnak csökkenteni az alkotmányozás időkeretét, azért mert az MSZP és az LMP nem vesz részt benne.

 

 

A kormányfő kereszténydemokrata-helyettese Szili Katalin (független) kétkamarás parlamentről szóló javaslatáról, illetve annak lehetőségéről, hogy ott megvalósulhatna a határon túli magyarok képviselete, azt mondta: a KDNP-től nem áll távol a kétkamarás parlament gondolata, de ez a magyar politikai berendezkedéstől idegen. A kérdés a frakciószövetségben eldőlt, egykamarás parlament lesz, ez felel meg a magyar politikai berendezkedésnek - mondta.

 

Ha volna is felsőház, ez nem oldaná meg a határon túli magyarság érdekérvényesítésének problémáját - fogalmazott, hozzátéve: a határon túli magyarságnak akkor van garanciája arra, hogy a mindenkori kormány megkerülhetetlenül figyelembe veszi az ő szempontjait, ha szavazataikkal ezt ki tudják kényszeríteni. Ez akkor lehetséges, ha a parlamenti választásokon részt vehetnek - mondta.

 

Rámutatott: az egyéni választókörzetekben nyilvánvalóan az szavazhat, akinek lakcímkártyája az adott helyre szól, de a pártlistákra történő szavazást nem indokolt helyhez kötni.

 

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva nem tartotta indokoltnak az alkotmányozásra szánt öthetes időkeretet azért csökkenteni, mert az MSZP és az LMP nem vesz részt a folyamatban.

 

"Az MSZP és az LMP elárulta saját szavazóit" - fogalmazott, megjegyezve: velük szemben inkorrektek. Az MSZP-re és az LMP-re szavazóik azért voksoltak, hogy értékrendjük megjelenjen az Országgyűlés munkájában, így az alkotmányban is.

 

"Mostantól kezdve az a felelősség is rajtunk van, hogy a mi értékrendünkön kívül a szociáldemokrata szempontokat is megjelenítsük" az új alaptörvényben - emelte ki a kormányfő helyettese. Az ennek módjára vonatkozó felvetésre azt mondta: soha nem látott széles körben kérdezték meg a magyar embereket arról, hogy mi a véleményük, és a beérkező javaslatokat beépítik az új alkotmányba.

 

(MTI)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.