Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi
Mokép-igazgató: 70 millió forint folyt ki a cégtől Nyomtatás E-mail
2011. március 22.

Irracionális szerződéseket találtak a cégnél, volt többek között "szokásos" fénymásoló-ellenőrző szerződés is - mondta. Hozzátette, míg 2009-ben 103 millió forint volt a Mokép vesztesége, addig az új vezetés tavaly már szerény nyereséget ért el.

 

Gulyás Balázs megerősítette a Hír Tv Célpont műsorában korábban elhangzottakat, miszerint a cég régi vezetése 70 millió forintot kapott az államtól, hogy felmérje a raktárakban lévő kópiák állapotát, azok jogi státusát. Mint mondta, ő nem költött volna el erre 70 milliót, mert az elvégzett munka nem volt szakszerű. Utalt arra, hogy Magyar Nemzeti Filmarchívum 20 millióért jól elvégezte volna ezt a munkát, de a feladatra nem írtak ki közbeszerzést.

 

A Célpont műsorában korábban elhangzott: a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyonkezelő 2008-ban döntött az állami vállalatnál fellelhető filmvagyon technikai állapotfelméréséről, a megvalósításba azonban hiba csúszott. "Lényegében egy üzleti csoport kapta mind a 70 milliós támogatási összeget, mind a szerződéseket" - mondta Imrédy Szabolcs jogi képviselő a Célpontban. A munkába a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársait nem vonták be. Az archívum igazgatója, Gyürey Vera szerint 70 millió forintért egy szakmailag erősen kifogásolható adatbázist kapott az állam - hangzott el a műsorban.

 

A filmvagyon felmérése annyira átláthatatlan volt, hogy még Tátrai Miklós, a vagyonkezelő első embere is kifogásolta annak megvalósítását. Egyébként amikor a gyanús szerződéseket kötötték, Rácskay Jenő volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő ült a Mokép vezérigazgatói székében. A szerződéses partnerek között olyan céget is találtak, amely Rácskay lakásába volt bejelentve. Egy háromoldalas jogi szakvéleményért pedig 15 milliót fizetett ki a Mokép. A szerződések miatt december óta a BRFK hűtlen kezelés gyanújával nyomoz, az ügyben gyanúsított még nincs - hangzott el a Célpontban.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.