Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi
Nem díszpolgárok többé Sztálin, Haynau és társaik Budapesten Nyomtatás E-mail
2011. március 23.

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta.

 

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

 

Fővárosi közgyűlés

 

Az előterjesztés szerint "hivatalosan és örökre" törlik a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt, Sztálint. A felsoroltak között van Haynau osztrák hadvezér, Jellasics horvát bán, Windischgra:tz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, valamint Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos.

 

A szocialista képviselők kétségbe vonták, hogy Sztálin díszpolgára-e egyáltalán a városnak, illetve, hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között.

 

Tarlós István ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a "Szovjetunió generalisszimuszának" díszpolgárságát. A főpolgármester közölte, így van jogalap van arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.

 

Már a névadó halála után öt évvel lehet róla közterületet elnevezni

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a korábbi huszonöt helyett elegendő lesz öt évnek eltelnie a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla. A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni.

 

A testület a fideszes többség 21 igen szavazatával, két LMP-s képviselő ellenében és a szocialista frakció tartózkodása mellett fogadta el az erről szóló rendeletek módosítását. A közgyűlés emellett megváltoztatta a díszpolgári címek adományozásáról szóló szabályokat is, így a díszpolgári cím a jövőben posztumusz is adományozhatóvá válik.

 

A szocialista Bihary Gábor a javaslat vitájában elmondta: egyetértenek a közterület elnevezéseivel összefüggő időkorlátok megváltoztatásával, ugyanakkor ellenzik, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen közterületet elnevezni.

 

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy egy közterület elnevezésekor kötelező legyen kikérni a helyi lakosok véleményét. Az ellenzéki képviselő kifogásolta továbbá, hogy a közgyűlés még mindig nem adott tájékoztatást az esetleges közterületi névváltozásokról.

 

Tarlós István válaszában azt kérdezte a szocialista képviselőktől, hogy az ő városvezetésük idején hányszor kérdezték meg a "népet" a közterületek névváltoztatása előtt.

 

Kiemelte: az utcanév-változásokról még egyetlen esetben sem született végleges döntés, és csupán egy hivatalos bejelentés történt arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret ésszerű lenne Széchenyi Istvánról elnevezni.

 

A főpolgármester támogatásáról biztosította, és előterjesztőként a később elfogadott rendeletmódosítások szövegébe emelte azt a szocialisták által benyújtott javaslatot, amely szerint a közterületek díszpolgárokról történő elnevezése esetében nem kell alkalmazni az ötéves időkorlátozást.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.