Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Vége lehet a verőlegények uralmának Nyomtatás E-mail
2011. március 24.

A nagy kérdés, hogy ezek a kemény legények meg a „kamerázó” kis csaj megértik-e azt, hogy vannak bizonyos normák, amelyek szerint az embernek élnie kell, s azok megsértése akár komoly következményeket is maga után vonhat. A düh helyett inkább a szomorúság járja át az embert, amikor a naivitást már régen maga mögött hagyva szembesül patológiás jelenségekkel.

 

Emberi mivoltukból kivetkőzve kéjjel és örömmel tartják rettegésben gyengébb társaikat azok, akinek a jövő „jó társadalmát” kellene építenie. Félelmetes, egészen félelmetes perspektíva, mert nem egyedi esetről van szó. Naponta jönnek a hírek arról, hogy 14-16 éves „gyerekek” zsarolnak, terrorizálnak mindenkit, akin fogást találnak.

 

Két civilizálatlan suhanc meg egy kis csaj mehet börtönbe azért, mert a legalapvetőbb készségeik sincsenek meg a másik ember tiszteletére. Valójában semmi szokatlan nincsen abban, amit megörökített a minden bizonnyal saját köreiben hihetetlenül népszerű és nélkülözhetetlen „kislány”: kerestek egy náluk fizikailag gyengébb és lelkileg cizelláltabb fiatalt és egyszerűen rászálltak. A cél nyilván az volt, hogy megtörjék, megalázzák, s mint kiderült, részben sikerült is nekik.

 

Persze a kérdés az, hogy ezek az alakok – amikor már tudják, hogy nem lehet itt mindent büntetlenül megtenni – vajon képesek-e felfogni tettük súlyát és veszélyességét. Kétségek merülnek fel ez ügyben, hiszen nem hirtelen felindulásból, hanem előre kitervelten és minden bizonnyal élvezettel mutatták meg, ki a legnagyobb király a környéken. Az ilyen viselkedés társadalomra történő veszélyessége sosem túlozható el.

 

A bíróság szerencsére felismerte a mélyebb összefüggéseket, ennek megfelelően döntött is.

 

Kétsége ne legyen senkinek: e sorok olvasása közben is csattanhat a pofon, nagyban mehet a zsarolás válogatott eszközökkel. Az iskolán belül és kívül bandákba tömörült verőlegények keresik legújabb áldozataikat. Ugyanakkor ezek az alakok – akik a legelemibb civilizációs készségeknek sincsenek birtokában – szimbolikus üzenetet is kaptak: a nagy arcnak és az ököljognak börtön lehet a vége.

 

(mno.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.