Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 87 vendég böngészi
Államadósság-csökkentés és munkahely-teremtés bármi áron Nyomtatás E-mail
2011. március 25.

Csökkenteni kell Európában az államadósságot, és munkahelyeket kell teremteni, bármi áron - hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

 

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnöke azon a sajtóértekezleten beszélt, amelyet az uniós vezetők, valamint az európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetőinek háromoldalú tanácskozása után tartottak. Ezt az egyeztető fórumot közvetlenül a csütörtök délután kezdődő EU-csúcs előtt rendezték meg.

 

Fotó: Burger Barna - kormany.hu

 

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőire fontos döntések várnak a gazdaságpolitikai összehangolás, a pénzügyi stabilitás megteremtése, illetve a versenyképesség biztosítása terén.

 

A magyar miniszterelnök elmondta: a délelőtti háromoldalú találkozó résztvevői benyomása szerint tudatában vannak annak, hogy a válság után a világ és Európa nem lesz olyan, mint amilyen előtte volt. A feladat tehát nem az, hogy visszataláljanak a válság előtti Európába, hanem hogy megtalálják új, válság utáni formáját.

 

A két legfontosabb feladat Orbán szerint az államadósság csökkentése és munkahely biztosítása mindazoknak, akik dolgozni akarnak. Tarthatatlannak nevezte azt, hogy Európa alacsonyabb foglalkoztatási mutatók mellett akar versenyezni másokkal.

 

A magyar kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a növekedés még nem feltétlenül teremt új munkahelyeket. Tehát - folytatta - munkahelyteremtő jellegű gazdasági növekedésre van szükség. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan rétegek, amelyek az innováción alapuló gazdasági növekedésbe nem tudnak bekapcsolódni, rossz szociális helyzetük, alacsony képzettségük vagy életkoruk miatt.

 

Az államnak ezért kiemelt szerepe lesz a közmunkák szervezése terén - vélekedett Orbán Viktor. Arra kell törekedni - mondta -, hogy kevesebben éljenek segélyből, és ha a piac nem ad munkát, akkor adjon a közmunka rendszere.

 

A magyar miniszterelnök egyetértett Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével abban, hogy az európai gazdaságban vannak biztató jelek. Megjegyezte azonban, hogy az államadósságok még ma is növekednek, márpedig amíg nem kezd csökkenni az államadósság, addig "nem érezhetjük magunkat biztonságban".

 

Orbán kitért a sajtótájékoztatón arra, hogy az uniós gazdasági kormányzás megteremtését célzó hat jogszabálytervezet - amely "a magyar elnökség legfontosabb missziója" - a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozón elnyerheti a résztvevők egyetértését. Ezután - tette hozzá - megkezdődhetnek a tárgyalások a jogszabálytervezetekről az Európai Parlamenttel, és a júniusi EU-csúcsra, vagyis a magyar elnökség lezárulta előtt ebben a kérdésben megszülethet a megállapodás.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.