Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
23 évvel ezelőtt alakult meg a Fidesz | +videó Nyomtatás E-mail
2011. március 30.

 

Budapesten, a Bibó István Szakkollégiumban 1988. március 30-án 37 egyetemi és főiskolai hallgató, fiatal értelmiségi megalapította a Fiatal Demokraták Szövetségét (Fidesz). Az alapítók a következő nap nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be a független ifjúsági szervezet megalapítását.

 

Egy héttel később a rendőrség figyelmeztette a Fidesz öt alapítóját - köztük Orbán Viktort és Kövér Lászlót -, hogy "tevékenységük illegális szervezet létrehozására irányul".

 

Fiatal Demokraták Szövetsége néven független ifjúsági szervezet alakult - adta hírül a Magyar Október Tájékoztatószolgálat Londonban 1988. április 1-én.

 

Kövér László

 

A beszámoló szerint a magyar társadalom demokratikus önszerveződése fontos új állomáshoz érkezett. "A független fórumok - egyesületek, klubok és baráti társaságok - már hosszabb ideje tevékenykednek, a környezetvédők nemrégiben közös koordinációs bizottságot hoztak létre, küszöbön áll az első független szakszervezetnek, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének megalakulása, a mai napon pedig véget ért a KISZ - a Kommunista Ifjúsági Szövetség - több mint három évtizedes egyeduralkodó helyzete a magyar fiatalok képviseletében. Ma - április 1-jén - délután három órakor a szervezők sajtóértekezleten jelentették be egy új ifjúsági szervezet, a "Fiatal Demokraták Szövetsége" megalakulását - írja a Magyar Október Tájékoztatószolgálat.

 

 

A tájékoztatóra - Budára, a Bartók Béla úti "Ma Chérie" nevű eszpresszóba - meghívták az összes budapesti újságot és a független (szamizdat) folyóiratok szerkesztőit, valamint a külföldi tudósítókat. A hivatalos magyar lapok többsége nem képviseltette ugyan magát, de így is igen sokan, mintegy hetvenen vettek részt a sajtóértekezleten, ahol az új szervezet alapító tagjai közül Deutsch Tamás, Németh Zsolt, dr. Orbán Viktor és dr. Kövér László adott tájékoztatást, majd felváltva válaszoltak a feltett kérdésekre.

 

Orbán Viktor

 

A Magyar Hírlap cikke szerint a rendőrség sem hagyta szó nélkül a fejleményeket. A lap arról számol be, hogy az illetékes rendőri szervek 1988. április 8-án figyelmeztették Andrási Miklós dunaújvárosi, Orbán Viktor szolnoki, valamint Csaba Iván, Kövér László és Rácz András budapesti lakosokat. A nevezetteket felhívták tevékenységük abbahagyására.

 

Gyurcsány Ferenc, a pécsi KISZ-szervezet titkáraként 1988. augusztus 17-én úgy fogalmazott: "Úgy vélem, hogy a KISZ-nek politikai eszközökkel kell fellépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelni az esetlegesen megalakuló Fidesz csoportokat."

 

(Magyar Október Tájékoztatószolgálat, Magyar Hírlap)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.