Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Orbán: Európa ereje a családokban van Nyomtatás E-mail
2011. április 01.

A kormány legfőbb szándéka bebizonyítani, hogy a család támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a demográfiáért és családügyért felelős uniós miniszterek informális ülésén pénteken, Gödöllőn.

 

A miniszterelnök beszédének elején kijelentette, ma kockázatos a családokról beszélni Európa politikájában. Orbán Viktor Magyarországot hozta fel példaként, utalva arra, a polgári kormány 1998 és 2002 között erőteljesen családbarát politikát folytatott, mégis számtalan kritikát kapott az ellenzéktől. A támadások lényege az volt, ha a kormány a családokat támogatja, ezzel kifejezi: kirekeszt más életformákat. Nehéz védekezni ilyen vádak ellen - jelentette ki.

 

Az a helyzet alakult ki, mintha a család, illetve az ezt támogató politika és a szabadságot pártoló politika szemben állna egymással. A kormány legfőbb szándéka bebizonyítani, hogy a család támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással - szögezte le a miniszterelnök. Magyarország ebből a szempontból nincs rossz helyzetben, hazánkban a család értékeinek megbecsülése erős - emelte ki Orbán.

 

"A gyermek ad értelmet az életnek"

 

A gyermek a modern korban is egyszerre áldás a család és a társadalom életében - szögezte le beszédében Orbán Viktor. Mint mondta, a legtöbb ember többre képes a gyermekeiért, mint saját magáért. A gyermek ad értelmet az életnek - fogalmazott a miniszterelnök. A gyermekek a szülők és a család életét erősítik, míg a családok a nemzet és az ország erejét sokszorozzák meg - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve: az utódok a legnagyobb teljesítményt hozzák ki a szülőkből a jelen jobbá tételének érdekében.

 

Elmondta, a gyermek azért is áldás, mert megtérülő befektetés, hiszen felnőve ők gondoskodnak az idősekről. Orbán Viktor szerint gyerek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság. Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népességi helyzetéhez képest - szögezte le a kormányfő, hozzátéve: éppen ezért megújulásra van szükség. Ha nincs elegendő gyerek, a bevándorláson és a klónozáson kívül úgy tűnik, nincs más alternatíva. Ezekről óvatosan kell beszélni, mivel kényes témák - fogalmazott.

 

A kormányfő arra is kitért, a társadalom hosszú távú kiegyensúlyozottságának érdekében fontos, hogy újratermelje és fenntartsa magát külső segítség nélkül. Aki mástól vár segítséget, megfizeti majd az árát - húzta alá Orbán Viktor.

 

Fontos az értékteremtő munka megbecsülése

 

Az emberek lelkében nem lanyhult a család iránti igény, inkább arról lehet beszélni, bizonyos akadályok tántorítják el őket életstratégiájuktól - tért ki rá a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb feladat, hogy az emberek vágyai előtt tornyosuló akadályokat elhárítsák. A családokért végzett munka becsülete megkopott, mert a társadalmi rendszerek és a politikusok nem tudtak egyensúlyt teremteni a család és a munka között.

 

A család megőrzésének leghatékonyabb módja, ha ezt sikerül véghezvinni - szögezte le a miniszterelnök, aki beszélt arról is, szükség van az értékteremtő munka megbecsülésére.

 

Orbán Viktor saját családját hozta fel példaként, ahol feleségével, Lévai Anikóval öt gyermeket nevelnek közösen. Utalt házastársára, aki a gyereknevelés mellett mindig vállalt munkát is.

 

Két alappillér: munka és család

 

A munka és a család az a két terület, ahol Európa vesztésre áll - folytatta beszédét, megemlítve azt a tényt, Európában a foglalkoztatottság 65 százalék, míg Kínában 85 százalék, Magyarországon viszont mindössze 55 százalék. A miniszterelnök kiemelte, a munka és a család Európa versenyképességének két alappillére. Orbán a tavalyi év szomorú fejleményének nevezte, hogy Magyarország határain belül a népesség 10 millió fő alá csökkent.

 

Ha hazánk versenyképes akar lenni, meg kell tudnia fordítani ezt a tendenciát. Erre van politikai erőnk, felhatalmaz minket a kétharmados többség. Eltökéltek vagyunk - hangsúlyozta. Magyarország hónapok óta nagyon erős megújuláson megy keresztül, a kormány egyik legfontosabb intézkedése az adórendszer családok számára kedvezőbb átalakítása volt. Az adótörvény kimondja: a gyermeknevelés költségeit nincs joga megadóztatnia a kormánynak, így a családoknak alanyi joguk van arra, hogy a gyermeknevelésre fenntartott összeggel szabadon gazdálkodhassanak - fogalmazott beszédében.

 

A készülő alaptörvényben mindezt rögzíteni fogjuk, alkotmányos védelem alá helyezve a biztonságos családpolitikát - mondta Orbán, utalva a francia példára, amely szerint a családpolitika legfőbb erénye az, ha tartós és kiszámítható.

 

"Nem optimista vagyok, hanem eltökélt"

 

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, örülnének annak, ha 2014-et a családok európai évének tekintené az unió. Európában a 14 év alatti fiatalok száma a jelenlegi százmillióról az előzetes felmérések szerint 2014-re 66 millió fő alá fog csökkenni, hacsak a tagállamok meg nem állítják ezt a tendenciát - jelentette ki.

 

Európa döntéshozóit arról kell meggyőzni, a versenyképesség alapvető feltétele, hogy legyünk - tette hozzá. Expozéja végén a kormányfő Monet-et idézte: "nem optimista vagyok, hanem eltökélt". Hozzátette: nincs más választásunk, minthogy eltökéltek legyünk, hogy Európa egységes és erős lehessen. Zárszóként a miniszterelnök bőséges gyermekáldást kívánt, hiszen a család és a gyermek áldás a nemzetnek, és az egész európai civilizációnak.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.