Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
Meghallgatták Kiss Pétert a moszkvai ingatlanüggyel kapcsolatban Nyomtatás E-mail
2011. április 06.

Szerdán délelőtt meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Kiss Péter volt kancelláriaminisztert a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban.

 

Kiss Péter a meghallgatás után újságíróknak elmondta: azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja: valóban ő hitelesítette azt a 2008-as dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálta az ügyet. A szocialista politikus elmondta azt is, hogy azon a kormányülésen valóban szó volt három külföldi ingatlan, köztük a moszkvai kirendeltség hasznosításáról is, azonban Kiss Péter nem gyanakodott szabálytalanságra.

 

A nyomozóhatóság Kiss Péter után Iváncsik Imre titkosszolgálatokért felelős államtitkár meghallgatását is elkezdte az ügyben, az MTI információi szerint pedig szerdán még Ficsor Ádámra, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökére is sor kerül.

 

Az ügyben február végén már tanúként meghallgatta Göncz Kinga volt külügyminisztert is.

 

A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját - Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet - februárban vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

 

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint - az árfolyamveszteségre is tekintettel - a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet - a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva - érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével 2008. március 14-én szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű társaság képviselőjével a magyar állam tulajdonát képező, a külügyi tárca vagyonkezelésében lévő moszkvai kereskedelmi képviselet elidegenítéséről.

 

Kiss Péter volt kancelláriaminiszter után a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán tanúként meghallgatta Iváncsik Imre egykori, titkosszolgálatokért felelős államtitkárt is a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban. Iváncsik Imre, amikor elhagyta az ügyészség budapesti épületét, a várakozó újságíróknak azt mondta: azért hallgatták meg, mert jelen volt azon a 2008-as dobogókői kormányülésen, amelyen egy jegyzőkönyv készült a moszkvai ingatlan ügyében.

 

A szocialista politikus közölte: a kérdések, amelyeket feltettek neki, erre a kormányülésre vonatkoztak, de ő nem tudott az ingatlaneladásról és arra sem emlékszik konkrétan, mi hangzott el az említett kormányülésen. Mint mondta, hetente voltak kormányülések, nem emlékezhet több tízezer oldalnyi szövegre, csak arra emlékszik, ami az ő hatáskörébe tartozott, vagyis a titkosszolgálatokat érintő ügyekre.

 

A szerződés 23,6 millió amerikai dollár vételárat tartalmazott, amely jóval kevesebb az ingatlan moszkvai piaci forgalmi értékénél. A vevő cég közvetlenül a szerződéskötés után a vételárból 21,3 millió dollárt utalt át a magyar állam részére, ezt az összeget az MNV Zrt. értékesítési bevételi számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra váltották át.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.