Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
17.500 új autóipari munkahely jön létre a Kormány döntésének köszönhetően | +videó Nyomtatás E-mail
2011. április 07.

 

Magyarország a térség motorja szeretne lenni – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, ahol Szijjártó Péterrel, a miniszterelnök szóvivőjével ismertették a kormányülés több fontos gazdasági döntését.

 

Példás társadalmi kezdeményezést karolt fel a Kormány - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Egy győri katolikus plébános, Rédly Elemér atya egy olyan alapot indított, amelybe az államadósság elleni harc jegyében bárki megteheti a felajánlását. Az első 1 millió forintot Rédly Elemér atya ajánlotta fel az “Összefogás az Adósság Ellen Alap” részére.

 

A Kormány törvénymódosító javaslatot fog benyújtani annak érdekében, hogy az alapba önkéntes alapon befizető magánszemélyek, cégek, szerveztek adóalapjukból le tudják vonni az összeget, vagy annak egy részét - ismertette Szijjártó Péter.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A kezdeményezés szép példája a nemzeti összefogásnak, és mutatja azt is, hogy a Kormány a munkahelyteremetés mellett az államadósság elleni küzdelemet állította gazdaságpolitkájának célpontjába - fűzte hozzá a miniszterelnök szóvivője.

 

Matolcsy György elmondta: a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy az Audi és a GM Opel által tervezett nagyberuházásokon keresztül támogatja a magyar munkavállalókat. A két autóipari beruházás közvetlenül 2.634, közvetetten pedig 17.500 új munkahelyet teremt és hozzájárul a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez is – tette hozzá a miniszter.

 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az Audi összesen 252 milliárdos beruházásához a költségvetés 11,2 milliárd forinttal járul hozzá, ami 5,2%-os arány és azt jelenti, hogy a 2013-tól kezdődő projekt 3 év alatt megtérül a magyar adófizetőknek.

 

Ugyanez, a GM Opel fejlesztése esetén, a 450 millió eurós beruházáshoz viszonyított 5,5 milliárdos támogatással 5 év alatt, várhatóan 2017-re térül meg.

 

A minimum 12-15 éves működésre tervezett beruházások a szakképzési rendszernek is lökést adhatnak, a cégek maguk is részt vesznek az oktatás fejlesztésében.

 

A miniszter kifejtette: a Mercedes beruházásával együtt az óriásberuházások a GDP 2%-os növekedését jelentik, és azt, hogy Magyarország a térségbeli autóipari versenyben is előrelép és behozza Lengyelországot, ami a kormány számára jelképes jelentőségű, mivel a magyar gazdaság a térség motorja szeretne lenni.

 

(kormany.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Bíró Sándor 2011-04-28 12:28
Nagyszerű minden olyan beruházás, amely itt létrejövő munkahelyeket biztosít.
Van azonban a földfelszín alatt olyan kitermelhető olajmennyiség, amelynek kitermelés utáni értéke közel 30ezermillió forint, azaz az államadósság közel száz százaléka. Nem értem, miért nem foglalkozunk ezzel, mint óriási lehetőséggel .
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.