Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 45 vendég böngészi
Orbán: Eljött a tettek ideje! Nyomtatás E-mail
2011. április 08.

A cigányság problémája hatalmas, nem pusztán néhány tagállam gondja - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön, az Ötödik Európai Roma Platformon a Millenárison. A miniszterelnök szerint a Magyarországon élő romákat elsősorban a munkanélküliség és a mélyszegénység sújtja, éppen ezért közös erővel, uniós szinten kell tenni a problémák megoldása érdekében.

 

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ugyanitt elmondta: a leszakadottaknak hinniük kell abban, hogy nem csak tárgyai lehetnek az integrációnak, hanem cselekvői, alkotói is. Járóka Lívia néppárti EP-képviselő köszöntőjében kiemelte: az unió jogi és pénzügyi szempontból csak keretet adhat, amit az országoknak maguknak kell majd tartalommal feltölteniük. Az eseményen felszólat Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, uniós biztos, aki azt mondta: a cél az, hogy a romák ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek.

 

Nem először veszek részt olyan konferencián, ahol felkészült szakemberek és politikusok gondolkodnak közösen a cigányok esélyeiről - kezdte beszédét Orbán Viktor. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy tisztán lássak - fűzte hozzá. Mégis úgy tűnik, ezek az összejövetelek és az odaadó munka eddig nem hozta meg az áttörést - szögezte le, kiegészítve azzal: eddig nem lett a romáknak több munkája és jobb iskolai eredménye.

 

Reményre adhat okot, hogy jelenleg Magyarországon működik Európa legstabilabb kormányzata - folytatta Orbán. Történelmi lehetőségünk adódott a kétharmados felhatalmazással, hogy történelmi probléma kezelésére vállalkozzunk - tette hozzá. Kiemelte: a felelősség és a lehetőség mindig kéz a kézben jár. A lehetőséggel kapcsolatban kifejtette, keretmegállapodás köttetett a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat és a kormány között.

 

A kormányfő elmondta: e megállapodás léptéke kiérdemli a történelmi jelzőt. Kiemelte: a megállapodás szerint több mint százezer ember vehet részt a közmunkaprogramban és több mint tízezer roma fiatal szerezhet piacképes szakképesítést.

 

Orbán Viktor

 

A miniszterelnök hangsúlyozta: már csak egyetlen dolgunk van, végrehajtani a kidolgozott programokat. Orbán Viktor köszöntőbeszédében kitért arra is, hogy a cigányság problémája hatalmas, nem pusztán néhány tagállam gondja. Szavai szerint mindez az egész európai közösség jövőjét befolyásolja.

 

Szólt arról is, a régi tagállamok nem ismerik, vagy mást gondolnak a cigányság helyzetéről. Magyarázatképpen kifejtette, hogy a Kelet-Közép-Európában élő romák letelepedtek és nem vándorló életformát folytatnak, mint a nyugat-európai roma társadalom. A nálunk élő romákat elsősorban a munkanélküliség és a mélyszegénység sújtja - húzta alá.

 

Az Európai Unió bővítésének utolsó két hullámával közös európai szintre emelkedett, ez az etnikai és szociális probléma. A miniszterelnök bizakodásának adott hangot, mint elmondta, jó úton haladunk, e problémahalmaz megértésében. Orbán Viktor méltatta Járóka Lívia néppárti képviselő teljesítményét, melyet a stratégia elfogadtatásában nyújtott.

 

A miniszterelnök hangsúlyozta: eljött a tettek ideje, hiszen a magyar elnökség ezt vállalta. Hozzátette, csak az unió mérete garantálja hogy kezelni tudjuk a cigányság határokon átívelő problémáit.

 

Orbán Viktor

 

Első gondolatunk az emberiességé, hiszen vannak szomszédaink, gyermekeinknek osztálytársai, akik sajnálatos módon harmadik világbeli életszínvonalon élnek - állapította meg Orbán. Magyarázatképpen kifejtette: jóérzésű ember nem visel el ilyen feszültséget. Ezek a feszültségek egymás iránti bizalmatlansághoz, agresszióhoz és bűnözéshez vezetnek.

 

A miniszterelnök kiemelve a problémahalmaz gyakorlati vetületét úgy fogalmazott: a mélyszegénységben élő cigányok hiányoznak a válságokkal küzdő európai gazdaságoknak. Magyarázatképpen kifejtette: Európa határain belül is óriási emberi erőforrással rendelkezünk, a munkaerőhiányt ezért nem feltétlenül bevándorlókkal kell pótolni. Az Európai Unió tekintsen a cigányokra lehetőségként, s ne úgy, mint teherre. Ha hiszünk a magyar elnökség jelszavában - Erős Európa -, akkor közösen szembe tudunk szállni e történelmi kihívással - zárta szavait a miniszterelnök.

 

Bevonás, felzárkózás, integráció

 

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a roma legendáriumból idézett, mely szerint Isten legjobb lisztjéből sütötte az embert. Az elsőt túl korán vette ki a kemencéből, a másodikat túl későn, a harmadikat pont időben. Ebből lett a cigány ember - emelte ki. Az államtitkár szavai szerint a tanulság, hogy a liszt ugyanaz, ugyanabból az anyagból gyúrtak mindnyájunkat.

 

Balog Zoltán ünnepi beszédében aláhúzta: a tizenhárom magyarországi kisebbség államalkotó tényező. Így van ez most, és ezt követően is így lesz - szögezte le. Hozzátette: az ötvenhárom roma kisebbségi önkormányzati képviselő a mindenkori kormány potenciális partnere abban, hogy segítsék az együttélést.

 

Balog Zoltán elmondta: a több száz civil szervezet, az egyházak és iskolák, amelyek részt vesznek a roma integrációban, nem csak a cigányokért, hanem velük együtt dolgoznak.

 

Balog Zoltán

 

Az államtitkár a romastratégia központi elemeként a bevonást, a felzárkóztatást és az integrációt jelölte meg. Hozzátette: célunk hogy esélyek teremjenek és azokat el is érjék. Hangsúlyozta: a leszakadottaknak hinniük kell abban, hogy nem csak tárgyai lehetnek az integrációnak, hanem cselekvői, alkotói is.

 

Balog Zoltán kijelentette: természetesen pénz, intézmények és ellenőrzés is kell a program végrehajtásához, de a siker eléréséhez leginkább az Emberre van szükség. Szólt a kultúra szerepéről is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: az segít, hogy tudjuk honnan jöttünk és hogy hová megyünk.

 

Jelentős előrelépés az egységes romastratégia elfogadtatása

 

Pénteken - április 8-án -, negyvenedik alkalommal fogjuk ünnepelni a Nemzetközi Roma Napot, amely az elismerés és befogadás legnagyobb ünnepe nekünk - kezdte köszöntőjét Járóka Lívia néppárti EP-képviselő.

 

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott közleményében újabb lépést tett egy uniós koordinálású, de a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő közös cselekvési terv felé vezető úton - mondta a politikus. Az unió, az integráció történetében először, 2008-ban jelölte meg célként az egységes romastratégia kialakítását. Az azóta eltelt három év során uniós intézkedések és dokumentumok sora jelezte, hogy a romák társadalmi befogadásának ügye egyre magasabb szintre kerül az EU napirendjén - emlékeztetett.

 

A magyar kormány, a tanácsi elnökségek sorában, elsőként teljes mértékben magáévá tette az unió legsúlyosabb emberi jogi problémájára adandó európai szintű választ. A romák társadalmi befogadását célzó uniós stratégiáról szóló jelentést 95 százalékos többséggel fogadta el az Európai Parlament, azt az Európai Bizottság is támogatta. Ez jelzi azt, hogy ez egy megalapozott dokumentum - hangsúlyozta.

 

Járóka Lívia

 

Az Európai Bizottság által kiadott jelentésről Járóka Lívia elmondta: a dokumentum javasolja a stratégia végrehajtását koordináló nemzeti kapcsolattartók kijelölését, előrevetíti a pályázati eljárások erősítését, és felszólítja a tagállamokat egy világos mutatókon alapuló, szilárd ellenőrzési rendszer felállítására. További újdonságként említette a képviselő, hogy a bizottság ajánlása az unióhoz csatlakozni szándékozó országokat is be kívánja vonni a folyamatba.

 

Járóka Lívia leszögezte: bár nem hibátlan a dokumentum, mégis jelentős előrelépést jelent a probléma kezelésében. Elsősorban a tagállamok felelőssége, hogy állampolgáraik számára biztosítsák az alapvető emberi jogokat, a létbiztonságot és a megélhetést - emelte ki, magyarázatképp hozzátéve: az unió jogi és pénzügyi szempontból csak keretet adhat, amit az országoknak maguknak kell majd tartalommal feltölteniük. Így az Európai Romastratégia egyfajta szakmai minimumot teremt meg: amely nyílt kötelezettség vállalást, összehangolt cselekvést, és közösségi együttműködést kell, hogy jelentsen - zárta köszöntőjét a néppárti képviselő.

 

Reding: Európa egyesítette erőit a romák problémáinak megoldásáért

 

Az Európai Roma Platform első napján a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos kifejtette: a magyar soros elnökség sokat tett azért, hogy az EU napirendre vegye a romák integrációját. Viviane Reding szerint sokat dolgozott az ügyért az Európai Parlament és a bizottság is; a tagállamoknak is előre kell lépniük a kérdésben, mert mindegyik tagállamban élnek romák - emlékeztetett. A biztos közölte: az Európában élő roma gyermekek mindössze 42 százaléka jár általános iskolába, a többieket - mint mondta - "nem készítjük fel az életre".

 

(Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #2 Mánya Simon 2011-04-19 14:52
Kedves Poór Évi,az a gyár a 80-as években állami tulajdonban volt,és nem az újgazdagok diktáltak,mint manapság,persze ,hogy bika erős munkást vesz fel bagóért.A romákról csak annyit,hogy az új generáció az apját se látta dolgozni nemhogy ő ilyet tegyen,tisztele t s kevés kivételnek.A felzárkóztatás meg rengeteg kidobott pénz ami privát zsebekben landol.(ZÖMÉBEN)
 
 
0 #1 Poór Évi 2011-04-11 14:52
Nagyon jónak tartom a roma kisebbség felzárkóztatásá t, és visszavezetését a társadalomban. Én még emlékszem kisgyermekkorom ból, hogy igen is vannak szorgalmas emberek a romák között is. Közvetlen szomszédaink is romák voltak, és nagyon jó volt a viszonyunk rendes szorgalmas dolgos emberek voltak. Arra is emlékszem, hogy az Újpesti gyárban ahol a nyolcvanas,kile ncvenes években dolgoztam, nagyon sok roma is dolgozott, és mind szorgalmas jóravaló ember volt. Én is azt gondolom, hogy nem bűnözésre naplopásra születtek, hanem megfelelő iskolai ellátásban, és törődésben felzárkóztatásb an lesz részük, igen is van vissza út talán az ő számukra is. De ehhez az kell, hogy valóban érezzék ,hogy törődnek velük és ők is ugyan olyan emberek mint a magyarok és a többi kisebbség aki itt él e kis hazában. Sajnos ma a munkanélküliség óriási probléma, én magam is szembesülök vele, és avval is, hogy diszkrimináció van a cégek részéről, mert nem hogy romát nem vesznek fel, hanem sajnos az 50-en éven felülieknek is szinte a nullával egyenlő az esélye a munkaerő piacon. Ehhez kell a kormánynak olyan kidolgozott egység csomagja, ami a romákon kívül az ötven éven felüli korosztálynak is munkát és megélhetést biztosítana. Én kérem is a Fideszt és a kormányt, hogy végezzenek egy statisztikai felmérést, de lehet tudják is, hogy nagyon sok 50 éven felüli ember aki elveszítette a munkahelyét, képtelen elhelyezkedni normális bejelentett munkahelyre, mert egyszerűen ezt a korosztályt leírták a szó szoros értelemben.Munkájukhoz sok sikert kívánok. Köszönöm, hogy hozzászólhattam a cikkhez és elmondhattam véleményemet. Évi
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.