Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Megállapodást kötött a Sziget Kft. és Újpest önkormányzata Nyomtatás E-mail
2011. április 08.

Megállapodást írt alá csütörtökön Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője és Wintermantel Zsolt (Fidesz-Újpestért Egyesület), Újpest polgármestere a Sziget fesztivál zajterheléséről. Ezzel egy évek óta zajló birtokháborítási vita zárult le.

 

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint hosszú egyeztetések után a két fél peren kívül megegyezik. A megállapodás értelmében a Sziget vállalja, hogy a fesztivál teljes ideje alatt, naponta éjjel 11 óra és reggel 6 óra között betartja a legfeljebb 55 decibelt megengedő zajterhelést, változtatnak a színpadok tájolásán, hangszigetelő sátrakat és hangerő-szabályozókat alkalmaznak, és az éjszakai órákban nem működtetik a nagyszínpadot.

 

Kötelezettséget vállaltak arra is, hogy ha mégis átlépik a megengedett zajterhelési küszöböt, akkor naponta egymillió forint kötbért fizetnek az újpesti önkormányzatnak. Ha három napon is előfordul a határ átlépése, akkor a kötbér összege 10 millióra emelkedik - olvasható az önkormányzat közleményében.

 

A zajterhelést közösen mérik majd. A megállapodás értelmében joga van a városvezetésnek javaslatot tenni a mérési pontok helyszínére, a Sziget Kft.-nek pedig kötelessége e javaslatok figyelembevételével meghatározni a mérési helyszíneket úgy, hogy az önkormányzat által javasoltak közül legalább ötnek szerepelnie kell a végleges listán.

 

Kitértek arra, hogy a Sziget Kft. felajánlásokat is tett, a Gyereksziget ideje alatt mindennap óránként buszjáratot indít, részt vesz az újpesti zenekaroknak rendezendő versenyek zsűrijében, és a nyertesnek fellépési lehetőséget biztosít a Szigeten.

 

Háttér:

 

Újpest korábbi polgármestere, Derce Tamás a zajterhelés miatt perelte be a Sziget Kft.-t. A Sziget fesztivál ellen az önkormányzat 2002-ben indította az első pert, de azt első és másodfokon is elvesztette. 2006-ban közvetlenül a bírósághoz fordult, kérve, hogy a Sziget ideje alatt este 10 és reggel 6 óra között tiltsa el a szervezőket mindennemű program rendezésétől; ez a nemzetközi hírű fesztivál ellehetetlenítését jelentette volna.

 

Az elsőfokú bíróság a kerület korlátozásra vonatkozó keresetét elutasította. Miután mindkét fél fellebbezett, egy évvel később - 2009 decemberében - hozott végleges ítéletet az ügyben a másodfokú bíróság. Indoklásában a Sziget fellebbezésében foglaltakkal értett egyet, miszerint a felperes eljárása és az elsőfokú ítélet nem volt jogszerű.

 

A másodfokú bíróság a pert megszüntette, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, Újpest önkormányzatát pedig a perköltség megfizetésére kötelezte. Újpest ezután felülvizsgálat kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.