Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 99 vendég böngészi
Szijjártó: Minden egyes választópolgárt megkérdeztünk Nyomtatás E-mail
2011. április 20.

Egy nappal azután, hogy az Országgyűlés elfogadta az új alaptörvényt, Magyarország legfontosabb külföldi partnerei is reagáltak a voksolásra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Az Estében arról beszélt, elfogadhatatlannak tekintenek minden nemzetközi beavatkozási kísérletet az alkotmányozási folyamatba.

 

Egy nappal azután, hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta az új alaptörvényt, Magyarország legfontosabb külföldi partnerei, Pozsonytól Washingtonig szinte mindenhol valamilyen formában reagáltak a hétfő délutáni voksolásra. Vezető napilapok vezető újságírói elemezték a jelenlegi Budapesti helyzetet. Váratlanul Berlinből érkezett a legélesebb kritika - nem újságíró, hanem a német külügyminisztérium államminisztere, a liberális Werner Hoyer nyilatkozott. Azt mondta: erősödtek a német aggodalmak az új magyar alaptörvény elfogadása után.

 

Elfogadhatatlan minden nemzetközi beavatkozási kísérlet a magyar alkotmányozási folyamatba - jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV Az Este című műsorában. Hozzátette: Volt olyan időszak, amikor más fővárosból szabályozták ezt a folyamatot. Ez elfogadhatatlan, még ha fontos partner is teszi ezt - mondta a politikus.

 

Arra a kérdésre mely szerint történt-e bármilyen egyeztetés a magyar alaptörvényről nemzetközi szinten, elutasító választ adott. Szó sem lehetett semmiféle egyeztetésről - jelentette ki, de hozzátette: Szájer József az Európai Parlamentben folyamatosan adott tájékoztatást a folyamatról.

 

A miniszterelnök szóvivője megjegyezte: a nemzetközi sajtóban megjelent politikai alapú bírálatoknak nem sok köze van a valósághoz. Az egyeztetéssel kapcsolatban pedig fontosnak tartotta megjegyezni: még soha nem előzte meg jogszabály megalkotását ilyen mértékű nemzeti konzultáció, mint most. Minden egyes választópolgárt megkérdeztünk. Ezt nem átlátható folyamatnak minősíteni, csúsztatás, melyet visszautasítunk - közölte.

 

A politikus az alkotmányozási munkából kívül maradó MSZP-t és LMP-t politikai munkakerülőknek nevezte. Szerinte a a szocialisták cserbenhagyták a választóikat, és az egyeztetési munka valójában tíz hónapon keresztül zajlott az országban.

 

Úgy vélte, az ellenzék a médiatörvényhez hasonlóan ezúttal is külföldről támadja az alaptörvényt.

 

Arra a kérdésre, mely szerint befogadták volna-e az ellenzéki pártok javaslatait, Szijjártó Péter közölte: erre nem lehet érdemben válaszolni, hiszen ezek a politikai erők nem tettek semmiféle javaslatot a törvény megalkotása során.

 

Hozzátette: a szocialistáknak az a problémájuk, hogy az elmúlt tíz hónapban nem tudták feldolgozni az emberek bizalmának elvesztését, valamint, hogy nem ők irányítják az országot.

 

A politikus elmondta: most kezdődik a sarkalatos (kétharmados) törvények megalkotása, és a hatálybalépésig még aktív munkát várnak az Országgyűléstől. Sok kérdés nyitott még - tette hozzá.

 

(hirado.hu-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.