Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 20 vendég böngészi
Matolcsy: 500 milliárddal csökkenek a vállalkozások terhei Nyomtatás E-mail
2011. április 20.

 

A vállalatok bürokráciájának és adminisztratív terheinek csökkentéséről döntött a kormány - tájékoztatta az újságírókat szerdán Szijjártó Péter. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a részletekről szólva kifejtette, az 500 milliárdos csökkentéstől 1,2-1,3 százalékos további gazdasági növekedést és 100-150 ezer új munkahely létrejöttét várják.

 

Néhány hete egy civil kezdeményezés hatására a kormány egy államadósság-csökkentő alap életre hívása mellett döntött. Az Összefogás az államadósság ellen nevű alapot egymillió forint induló tőkével Rédly Elemér győri katolikus plébános indította el - emlékeztetett Szijjártó Péter. A miniszterelnöki szóvivő ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány arról is döntött, hogy az alapba befizethető vállalatok és magánszemélyek, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, adókedvezményben részesülnek. Mint fogalmazott, a Nemzetgazdasági

 

Matolcsy György

 

Minisztérium döntése szerint az alapba befizetett összegek levonhatóak lesznek az szja-ból, az ekho-ból vagy az eva-ból, cégek esetében pedig a társasági adó formájában elismert költségnek minősül. A kedvezményt négy évre lebontva lehet igénybe venni - fűzte hozzá. Ezen felül az adófelajánlások esetében az 1 százalékos felajánlást erre az alapra is felajánlható lesz. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy számításaik szerint az adókedvezmények ellenére is pozitív lesz az egyenleg.

 

Az alap háromfős irányítótestületébe Rédly Elemér atya mellett Horváth Tihamér, a Széchenyi Klub elnöke és Banai Péter Benő, az NGM költségvetési ügyekért felelős helyettes-államtitkára került be.

 

Az első lépés

 

Matolcsy György a kormányülés további döntéseiről szólva kifejtette: a hazai vállalkozások drámai helyzetét kívánják orvosolni azzal a programmal, melynek értelmében a szokatlanul magas bürokratikus és adminisztrációs terhek csökkenni fognak. A tárcavezető hozzátette: a hazai vállalkozásokat 3000 milliárdnyi teher sújtja, ami az uniós átlag közel háromszorosa. "Ez egy lehetetlen állapot" - szögezte le Matolcsy, kiemelve. A kormány drasztikus bürokrácia és adminisztrációs tehercsökkentésről döntött, június 30-áig 100 milliárdnyi, augusztus 30-áig pedig újabb 400 milliárdnyi könnyítés részleteit fogják kidolgozni. A vállalkozásokat sújtó terhek pedig 2012. januárjától fognak csökkenni.

 

Ez csak az első lépés - figyelmeztetett a miniszter, aki szerint az elmúlt húsz évben ez az első igazán hatékony program a vállalkozások terhei csökkentésének tekintetében. Matolcsy emlékeztetett arra is, hogy Magyarország 2002 óta 19 helyet zuhant a versenyképességi listán, és 2006 óta a visegrádi országokkal összehasonlítva kétszer akkora teher sújtja a hazai vállalkozásokat.

 

Mint emlékeztetett, az Orbán-kormány az elmúlt 10 hónapban tíz kisadó szüntetett meg, 16 százalékra csökkentette az szja-t és 10 százalékra mérsékelte a társasági adót. Hozzátette: a program kidolgozásában számos hazai és külföldi szakszervezet és civil szerveződés segített.

 

Stabil rendszer

 

A tehercsökkentés részleteiről szólva Matolcsy elmondta, az adóbevallás módjának egyszerűsítésétől 15 milliárd megtakarítást remélnek, a könyvvizsgáló kötelezettségek eltörlésétől 5,6 milliárd forintot, az adatszolgáltatási kötelezettségek ritkításától 32 milliárdot, a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentésétől pedig 46 milliárdot. A tárcavezető hangsúlyozta azt is, stabil rendszerre törekszenek, a most eltörölt terheket nem lehet majd visszahozni a jövőben sem. A program 1,2-1,3 százalékos többlet gazdasági növekedést eredményezhet és 100-150 ezer új munkahelyet teremthet Magyarországnak - fűzte hozzá Matolcsy.

 

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rendvédelmi szakszervezetekkel készek a tárgyalásra, és remélni tudják, hogy céljaik ugyanazok. Azaz, mindenki partner lesz az államadósság csökkentésében. A jelenlegi helyzetben szükségünk van a 40-45 éves, jó erőben lévő szakképzett emberekre - jegyezte meg.

 

Nem lesz bérbefagyasztás

 

Nem fagyasztják be a béreket a közszférában, az állam emelni fogja azokat - közölte Matolcsy György a kormányülés után újságírói kérdésre válaszolva.

 

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a konvergenciaprogram nem rendelkezik a bérek befagyasztásáról. "A közszféra esetében 5 százalékos létszám leépítési kötelezettséget vállalt a kormány" - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez megegyezik a közszféra természetes fogyásával, amit nem pótolnak.

 

"A konvergenciaprogramban az szerepel, hogy az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, és ezért csökken a közszférában rendelkezésre álló bértömeg is" - fogalmazott.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.