Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
Orbán: A fogászati turizmus 60 milliárdos bevételt jelent | +videó Nyomtatás E-mail
2011. április 21.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar gazdaság egyik fontos kitörési pontjának nevezte a fogászati turizmust egy csütörtöki szakmai konferencián a Pest megyei Herceghalmon.

 

Az eseményen a kormányfő együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, a fejlesztési program egyik alapítójával.

 

 

Az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián a miniszterelnök egyebek mellett azt mondta, hogy a magyar állam azért támogatja az Európában jelenleg is piacvezető fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot, mert az évi 60 milliárd forint bevételt termelő ágazat a magyar gazdaság egyik fő kitörési pontja lehet, s számos új munkahelyet is teremt.

 

A konferencia fővédnöke, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az egészségturizmus - ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmus - kiemelt szerepet kap a Széchenyi Tervben.

 

A kormányfő beszédében hangsúlyozta: a fogászati turizmus terén tapasztalható versenyelőnyt kihasználva, az ország megmutathatja Európának, miképp tud talpra állni, hogyan képes munkatársadalmat építeni, miközben tudomásul vesszük, hogy a pénzügyi válság előtti időkhöz már nem lehet visszatérni.

 

Hozzátette: Magyarországnak abban az ágazatban kell "bajnoknak" lennie, amelyhez leginkább érdemes erőforrásokat csoportosítani, s a fogászati turizmus éppen ilyen.

 

Orbán Viktor kifejtette, bízik abban, hogy a mostani, az együttműködő partnerek kölcsönös tiszteletén és bizalmán alapuló megállapodás modellértékű lesz más, ígéretes ágazatok számára.

 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a konferencia fővédnöke egyebek mellett elmondta: körülbelül egy éve dőlt el, hogy az egészségiparnak, ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmusnak kiemelkedő szerepet kell kapnia a magyar gazdaságban. A miniszter úgy fogalmazott: "leszámoltunk azzal az illúzióval, hogy ez a kitörés az állam segítsége nélkül is lehetséges, ezért álltunk a miniszterelnökkel együtt a most induló fogászati fejlesztési program mögé".

 

Szűcs László többek között arról számolt be, hogy 12 pontban határozták meg a legfőbb teendőket, amelyek között a további piacszerzés, a költségek optimalizálása, a technológiai fejlesztés, illetve az is szerepel, hogy perspektívát nyújtsanak a végzett fogorvosok itthon tartása érdekében.

 

Szűcs László szerint a most induló program révén három év alatt kétszeresére, öt év alatt háromszorosára nőhet a fogászati ellátás miatt az országba érkező külföldiek száma.

 

A konferencia sajtóanyaga szerint az európai fogászati turizmus közel 40 százaléka Magyarországra irányul, s évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz. Az ország piacvezető pozícióját azonban komolyan veszélyeztetik az erőteljes állami támogatást élvező lengyel, török, bolgár és cseh versenytársak, s ezért a fogászati szakma összefogása nélkül Magyarország nem sokáig tarthatja meg piacvezető pozícióját.

 

A másfél éves munka eredményeként megszületett gazdaságfejlesztési és egészségturisztikai modell fő célja épp e vezető szerep megőrzése a fogászati szegmens szereplőinek összefogásával, egységes nemzetközi kereskedelemi, marketing és minőségbiztosítási, illetve regionális és európai integrációs politikával.

 

A magyar fogászati turizmus fejlesztési programjának megalkotásában a többi között kétszáz fogorvos és rendelőtulajdonos, több szakmai szervezet vett részt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. koordinálásával - hangzott el a konferencián, ahol bejelentették, a szakmai összefogást garantáló független testület, a Professzori Tanács megalakulását.

 

A konferencia a délutáni órákban szekcióülésekkel folytatódik.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.