Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 80 vendég böngészi
Schmitt Pál aláírta az új alaptörvényt | +videó Nyomtatás E-mail
2011. április 25.

Aláírta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn a déli harangszót követően. Az államfő a Sándor-palotában látta el kézjegyével az új alkotmányt, az eseményt a közszolgálati médiumok és több kereskedelmi tévécsatorna is élőben közvetítették.

 

 

A nagy ünnepek az élet körforgásaihoz kapcsolódnak, különösen igaz ez a tavaszi újjászületésre, a Húsvétra - hívta fel a figyelmet beszédében Schmitt Pál államfő. Mint fogalmazott, 2011 tavasza az egész nemzet számára fontos eseménnyel lett teljesebbé: idén nemcsak a természet újult meg, de legfontosabb törvényünk is. Fontos, értékteremtő munkán vagyunk túl, köszönet illeti mindenkit, aki részt vállalt benne - fűzte hozzá.

 

"Húsz évvel a rendszerváltás után végre nemcsak elértünk egy történelmi lehetőség kapujáig, most át is léptünk rajta, élni tudtunk a lehetőséggel" - jegyezte meg Schmitt Pál, kiemelve: az alaptörvény születése megmutatta, egy ilyen nagy horderejű vállalkozás nem lehet néhány szakértő jogalkotó magánügye, ahogy ez a múltban történt. E törvényben a társadalmi együttélés fő szabályai, jogai és kötelességei, illetve nemzeti hitvallásunk összegeződik, ezért ez mindannyiunk közös ügye. Mindenki számára érthető, egyszerre magyar, nemzeti, korszerű és európai alaptörvényünk született. Olyan, amelyre a magyarok büszkék lesznek, megőrzi alkotmányos hagyományaink minden eddigi erényét, és hozzáteszi azt, amit mi XXI. századi magyarok fontosnak tartunk - jegyezte meg.

 

fotó: mti.hu

 

Schmitt Pál szerint erőt adhat mindannyiunknak, hogy az alaptörvényben a szabadságjogok összegezése az európai alapjogi chartára épült. Az államfő ugyanakkor arra is figyelmeztetett, a jog csak a jobb élet esélyét adja meg, semmit el nem végez helyettünk, semmit el nem ér nélkülünk. Az alaptörvénnyel a jövőnek csak az alapjait raktuk le, rajtunk áll, hogy milyen sorsot építünk magunknak.

 

A magyarok nemcsak a törvény előtt egyenlők, hanem a törvény szellemének meghatározásában és végrehajtatásában is. Mindenki szava egyformán számít - hívta fel a figyelmet Schmitt Pál. Az államfő kitért arra is, hogy a törvényhozásban a képviselőknek nem saját rövidtávú, hanem az egész közösség hosszútávú érdekeit kell érvényesíteni.

 

Amennyiben nem így tesznek, saját választóik felé kell majd elszámolniuk - fűzte hozzá. Mint folytatta, bizakodjunk, hogy ez a lelket felemelő ünnep az új kezdet lehetőségét hozza kivétel nélkül minden magyar ember számára. "Legyen béke, szabadság és egyetértés. Adja Isten, hogy így legyen" - zárta szavait az államfő.

 

Fanfárok és ünnepi őrségváltás fogadta az új alaptörvényt

 

Schmitt Pál ünnepi beszédét követően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának hat fanfárosa köszöntette a Sándor-palota erkélyéről az ország következő alkotmányát, majd a díszzászlóalj katonái tartottak ünnepélyes őrségváltást a Szent György téren. Az egyre erősödő esőben várakozó érdeklődök tapssal fogadták az aláírás hírét. Az érdeklődők az őrségváltás után rendben távoztak a Szent György térről.

 

(Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #5 Járóka 2011-04-28 16:36
Kevesen fizetnek ma adót Magyarországon.
Az adófizetők pénzének számonkérése is inkább rájuk jellemző. Az adócsalás elterjedtebb formája a Nokiás, a Whiskys doboz, vagy a Gyuszis zacskó. Lázár úrnak nem adtak ilyet és pártja sem fogadná el. Ennek vetett véget ez a kormány.
Én inkább ezeket a pénzeket kérném vissza, meg az ellopott szakszervezeti üdülőket az elvtársaktól, a kiadvány ára helyett.
 
 
0 #4 Süttő G. Ildikó 2011-04-28 11:45
Aki már tudja, hogy mindenki megkapja, annak azt is tudnia kell, hogy INGYEN kapja- valóban az adófizetők pénzéből- Aki pedig ezt sokallja forduljon bizalommal Lázár Jánoshoz, hogy ő inkább a rá eső pénzösszeget kéri a dolumentum helyett ( feltéve, hogy egyáltalán adófizető az illető, mert mint tudjuk kis hazánkban ez korántsem evidencia )
 
 
0 #3 Anti 2011-04-27 14:59
Minden magyar állampolgár meg fogja kapni az alaptörvény nyomtatott szövegét, mondta Lázár János. Gondolom a következő kifogás meg az lesz, hogy ez mibe kerül az adófizetőknek? Ha van sapkája....
 
 
0 #2 Süttő G Ildikó 2011-04-27 07:25
Kedves Bíró Sándor !
Egyetértek a javaslatával, addig is amíg ez megvalósulhat, ajánlom a Király utcai könyvtárat ahol ingyenesen elovashatja az interneten segítséget is kap hozzá.
Vannak u.n. Internet kávézók is ahol ugyanez a lehetőség elérhető. A google keresőbe kell beírni az "alaptörvény" vagy az "alkotmány" szavakat a dokumentum megjelenítéséhe z.
 
 
0 #1 Bíró Sándor 2011-04-26 13:59
Jó lenne az új alkotmányt a magyar néppel megismertetni . Írott kiadvány formájában, hiszen a szegényebb magyaroknak nincsen számítógépük és a lakosság nagyobb százaléka nem internetezik. Vagy ingyen, vagy nagyon olcsón kellene elterjeszteni, majd a jövőben minden sarkalatos törvény ismertetésével kiegészíteni.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.