Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Első a magyar emberek egészsége | +videó Nyomtatás E-mail
2011. április 27.

Mindent el kell követni azért, hogy ne haljon meg óránként három ember dohányzás következtében - jelentette ki Heintz Tamás Szócska Mikóssal közösen tartott sajtótájékoztatóján a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadása kapcsán.

 

A keddi napon az Országgyűlés 84 százalékos többséggel elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. A jogszabály értelmében 2012. januártól majdnem minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás.

 

 

Magyarországon összesen 3,5 millióan, a felnőtt, aktív korú lakosság 50 százaléka dohányozik. Ezért vagyunk Európában vezető helyen az aktív korúak halálozási listáján - indokolta a törvény elfogadását Heintz Tamás. A fideszes politikus hangsúlyozta: úrrá tudtak lenni azon a nagyon kemény nyomáson, mely részint a dohánylobbi, a vendéglátóipar felől érkezett, és emlékeztetett arra is, hogy a szocialista kormányok már kétszer is nekifutottak a törvény megalkotásának, mégis beletört a bicskájuk. A dohánylobbinak meg kellett hátrálnia, Magyarország ismételten nem engedett a multinacionális érdekelnek, mert első a magyar emberek egészsége - szögezte le a képviselő. A fideszes politikus a dohányzást világjárványnak nevezte. Mindenképpen el kell érni, hogy ne haljon meg Magyarországon óránként három ember dohányzás miatt - húzta alá Heintz Tamás.

 

Heintz Tamás ismertette az elfogadott törvény főbb pontjait. Zárt tér esetében tilos a dohányzás minden munkahelyen, kivéve a börtönökben, pszichiátriai intézetekben, illetve a szállodák úgynevezett "szivarszobáiban". A nyílt helyek kapcsán elmondta, hogy minden gyermekjóléti, egészségügyi, oktatási intézmény közelében a bejárattól öt méteren belül tilos a dohányzás. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament közintézmény, ezért ott sem lehet majd dohányozni. Jelenleg az Országház főemeleti 13-as számú terme működik dohányzóként, ám mivel a parlament nem vendéglátóegység, nem szálloda, nem ad ki szobákat, így nem lehet a 13-as terem úgynevezett "szivarszoba" - tájékoztatott Heintz Tamás. A politikus szerint az Országházban egyedül a Vadász-terem előtti terasz alkalmas arra, hogy a jogszabályok alapján ott rá lehessen gyújtani.

 

A nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadása megnyitotta az újkori magyar betegség leküzdéshez az utat - szögezte le Szócska Miklós, aki a tbc felszámolásához hasonló súlyúnak nevezte a törvény elfogadását. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint hatalmas siker volt a tegnapi szavazás, hiszen a Ház négyötöde támogatta a nemdohányzók védelmét. Ez egy kemény üzenet azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy hogyan lehet majd fellazítani a későbbiekben a jogszabályt - tette hozzá. A politikus arról is beszélt, hogy támogatni kell a leszokást, és tudatosítani kell az is, hogy a jogszabály nem a dohányzó polgártársaink ellenére született, hanem az ő érdekükben is.

 

Szócska Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a java csak most jön: a következő nyolc hónapban segédkezet nyújtanak a leszokni vágyóknak, tájékoztatnak, és megfelelő üzeneteket fogalmaznak meg. Az államtitkár a politikusok mellett köszönetet mondott a szakmai szervezeteknek és a sajtó képviselőinek is a törvény elfogadása, előkészítése, valamint a megfelelő tájékoztatás kapcsán.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Szócska Miklós leszögezte: nem a büntetés, hanem a meggyőzés a cél. 2012. január 1. és április 1. között türelmi periódus lesz, utána lesz csak büntetés.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.