Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Pintér: A provokációra nem önbíráskodással kell válaszolni | +videó Nyomtatás E-mail
2011. április 28.

Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában szerdán.

 

Pintér Sándor azt mondta: arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa azokat félbe, az elkövetőket pedig állítsa elő.

 

 

A belügyminiszter szerint provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni - hangsúlyozta.

 

Gyöngyöspatán kedden késő este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki.

 

Arra a kérdésre, hogy titkosszolgálati módszereket is bevetnek-e a történtek tisztázásáért, a miniszter azt válaszolta: teljes részletességgel fel fogják deríteni a cselekményeket.

 

Pintér Sándor hangsúlyozta, mindössze öt bűncselekmény történt Gyöngyöspatán márciusig, tehát nem egy "bűnügyileg fertőzött területről" van szó.

 

Március elejétől több mint két hétig járőröztek a faluban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

 

Azzal összefüggésben, hogy múlt pénteken 267 roma asszony és gyermek hagyta el a települést, és utazott Csillebércre és Szolnokra, a miniszter kijelentette, ez egy előre megszervezett akció volt: hétfőn már szervezték a nők és a gyerekek elhelyezését a csillebérci táborba, kedden ezt meg is erősítették egy írásbeli nyilatkozattal, majd megrendelték a buszokat. A tárcavezető - a Véderő elnevezésű szervezetnek a romatelep szomszédságába, a hétvégére meghirdetett katonai kiképző táborára utalva - közölte: hétfőn még sehol nem volt probléma. Ezt valaki megszervezte, erre valaki rákészült, pénzt adott - mondta.

 

A belügyminiszter jogértelmezési problémának tekinti azt, hogy az Egri Városi Bíróság döntése alapján a Véderő hétvégén őrizetbe vett tagjait elengedték, mondván, nem minősülhet garázdaságnak az, ha egy magánterületen emberek terepszínű ruhában vannak.

 

Szerinte ez a jogértelmezési különbség nem most vetődött fel először. Hajdúhadházán is előállították azokat, akik fekete egyenruhában masíroztak, de a debreceni bíróság határozatában nem ítélte ezt garázdaságnak. A miniszter "jogi, rendőri, miniszteri" meggyőződése szerint ugyanakkor ez már garázdaság volt. Szerinte a felvonulók már ott is félelmet és riadalmat keltettek az állampolgárok egy részében.

 

Mint mondta: ugyanez történt most Gyöngyöspatán. Előre látták, hogy milyen következményei lesznek, ha itt jelentős létszámban megjelennek a Véderő aktivistái. Ezt meg akarták akadályozni, de nem sikerült. Azonban léptek: a szabálysértésről szóló kormányrendeletben megtiltották az "ilyen jellegű masírozást", és szabálysértéssé tették. Ha ilyen cselekményt észlel a rendőrség, abban a pillanatban intézkedni fog, és előállítja a szabálysértőket - mondta Pintér Sándor, aki hangsúlyozta azt is: a "másik oldalon" sem tudják eltűrni az önbíráskodást. Ezt bizonyítja az is - tette hozzá -, hogy Gyöngyöspatán az önbíráskodók közül két ember jelen pillanatban is őrizetben van.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.