Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 77 vendég böngészi
"A magyar újjászületés legfontosabb dokumentuma" Nyomtatás E-mail
2011. május 05.

Az újjászületés dokumentumának nevezte az új magyar alaptörvényt a Die Welt című lap csütörtöki számában megjelent írásában Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Viktor kiemelte: az idei húsvét különösen fontos volt a magyarok számára. "Ebben az évben ünnepeljük Magyarország újjászületését is" - írta. Úgy fogalmazott, hogy a Magyarország előtt tornyosuló akadályok felszámolásának kiindulópontját egy új alaptörvény megteremtése jelentette, amely a magyar újjászületés legfontosabb dokumentuma, és az új alaptörvény által Magyarország önbecsülése született újjá. "Újjászületett nemzeti önbecsülésünk felszabadítja energiáinkat, felszabadítja a vállalkozási kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekáldás elfogadásához. Erőt ad ahhoz a felismeréshez, hogy elmúlt a jóléti társadalom ideje, és beköszöntött a munka társadalmának időszaka" - írta.

 

Emlékeztetett rá: ma is szembe kell néznünk a nyugati gazdasági válság következményeivel, a korábbi kormányok által előidézett, és ördögi körré vált adósságcsapda veszélyeivel, az átmeneti időszak húsz évének felhalmozódott ellentmondásaival és az azokból adódó politikai, társadalmi és erkölcsi feszültségekkel. Ebből fakadóan döntő jelentőségű, hogy az alaptörvénybe új elemek kerültek bele. Mostantól a legfontosabb gazdasági érdekek, a közbiztonság és a családok életfeltételei alkotmányos védelem alatt állnak. Megállapította, hogy az új alaptörvény ma Európa legmodernebb alaptörvénye, amelyet az utóbbi húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tekint. Kiemelte, hogy az alaptörvény bezárja az ajtót a múlt olyan világa előtt, amelyben az ország és a magyarok nagy többsége vesztessé vált ugyan, de amelyben szép számmal akadtak haszonélvezők is.

 

Kiemelte: az új alaptörvény megakadályozza, hogy a jövőben a magyarok nevében bárki korlátlanul hiteleket vegyen fel, és az országot eladósodásba döntse. "A szocialisták nem örülnek ennek, mert kormányzati tevékenységük és hatalmi rendszerük éppen a korlátlan hitelfelvételen alapult" - írta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy az új alaptörvény véget vet minden előjognak és kiváltságnak. Ennek nem örülnek azok, akik mindeddig ezeket a kiváltságokat élvezték. A kormányfő szerint Magyarországon ma van egy olyan politikai erő, amely azért juthatott be a parlamentbe, mert a korábbi kormányok és az alkotmány gyengeségei miatt elterjedt a bűnözés Magyarországon.

 

Ez az erő persze nem örül annak, hogy az új alaptörvény szigorúan fellép a bűnözés ellen, mert fél attól, hogy jelentősége csökken. Van ugyanakkor olyan politikai erő is, amely azt a meggyőződést vallja, hogy a vita fontosabb az egyetértésnél, és fontosabbak azok a dolgok, amelyek az embereket egymástól elválasztják, mint azok, amelyek egymással összekötik őket. Azok, akik így gondolkoznak, természetesen nem örülnek annak, hogy az új alaptörvény rögzíti és védi mindazokat az értékeket, amelyek az emberek összekötik - írta.

 

Utalt arra, hogy Európában, a nemzetközi politikában sem mindenki boldog, mert vannak olyan politikai és gazdasági körök, akik Magyarországot az elkövetkező években másként képzelték. Európa értelmiségi köreiben sem mindenki ünnepel, mert egy EU-tag visszautasítja az értékek relativizálását, és hitet tesz a hazafiság, a nemzeti kultúra és az EU keresztény gyökerei mellett. Hangsúlyozta: az újjászületés dokumentumának küldetése az, hogy visszaadja a nemzet önbecsülését, növelje az emberek erejét és egyidejűleg csökkentse a politika szerepét. "Ezért fintorognak mindazok, akik mostanáig azt gondolták, hogy az emberek fölött állnak. Akiknek nem tetszik, ha az emberek ereje és befolyása növekszik, sajátjuk viszont csökken" - írta.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.