Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 59 vendég böngészi
Medgyessy: Nem érzem felelősnek magamat! Nyomtatás E-mail
2011. május 10.

Medgyessy Péter nem érzi felelősnek magát az államadósság drasztikus növekedése miatt. A 2002-2010 közötti államadósság növekedést vizsgáló albizottság keddi ülésén többek között beszélt az autópályaépítés kiugróan magas költségeiről is, a hatalmas anyagi ráfordítás szükségességét Magyarország felszíni adottságaival magyarázta.

 

Medgyessy Péter megjelent a 2002-2010 közötti államadósság növekedést vizsgáló albizottság keddi ülésén. A volt miniszterelnök értékelésében elmondta, 2002 és 2004 között a költségvetési hiány 8,9 százalékról 6,4 százalékra csökkent. Megjegyezte, a Dancsó József albizottsági elnök által átadott dokumentumok precízen mutatják be a költségvetési hiány és az államadósság alakulását a 2002 és 2010 közötti időszakban. Arra a baloldalon gyakran hangoztatott vádra, hogy a száznapos program miatt indult jelentős növekedésnek az államadósság, úgy reagált, az csak egy százalékkal növelte a hiányt.

 

Kifejtette, a források jelentős része a közalkalmazottak és egészségügyi dolgozók ötven százalékos béremelésére ment el, amit már az abban az időszakban is jelentkező pályaelhagyás mértéke indokolt. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: bár később az MSZP körében elterjedt az a vélekedés, hogy a program káros volt, azonban annak előnyeit a 2002-es helyhatósági választásokon élvezhették.

 

A program további elemeiként megemlítette még a nyugdíjkorrekciós intézkedéseket, valamint az agrárium konszolidálására fordított 60 milliárd forintot. Ezeket összegezve úgy vélekedett, a száznapos program nem volt felelőtlen. Pősze Lajos független képviselő azon kérdésére, hogy a nyugdíjkorrekciós intézkedések megalkotásakor nem merült-e fel, hogy a '97-es nyugdíjreformot is felül kellene vizsgálni, Medgyessy úgy reagált: bár továbbra is helyesnek ítéli meg a rendszer átalakítását, ugyanakkor az ő kormányzása idején még nem voltak szabályozva az új rendszerű nyugdíjkifizetések, ami anomáliákat okozhatott.

 

A korrupció morális hatása katasztrofális, ugyanakkor véleményem szerint a hiányt és az államadósság növekedését kevéssé befolyásolta - válaszolta Babák Mihály fideszes képviselő kérdésére.

 

Arra a kérdésre, hogy "mennyibe került" a koalíció, úgy válaszolt: az ország kormányozhatósága érdekében fenn kellett tartani azt. Megjegyezte, a koalíció talán az oktatás területén "került a legtöbbe", az SZDSZ-es szakpolitikusok által elkövetett hibák miatt.

 

A kérdéses időszakban épített autópályák árát firtató felvetésre úgy reagált: véleménye szerint Magyarország felszíni adottságai indokolták a magas költségeket. Hozzátette: ugyanakkor szükségesnek tartja azokat a fejlődés és növekedés szempontjából.

 

A lakáshitelekkel kapcsolatban kifejtette: a devizában eladósodottak mai helyzete és kormánya intézkedései között nincs összefüggés. A kialakult helyzetért felelősek a bankok, mert nem hívták fel a figyelmet az árfolyamkockázatra, felelős az állam, mert nem gyakorolt kellő kontrollt a bankok felett, és felelősek az állampolgárok is, hiszen nem jártak el kellő körültekintéssel ők sem - idézte Surányi Györgynek, a Nemzeti Bank egykori elnökének gondolatait.

 

(Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #2 Anti 2011-05-10 12:57
Én meg azt kérdezném meg Medgyessy úrtól, hogy ők miért nem fizették ki akkor a jogos követeléseket.
Csak két milliárd forint lett volna az, ami most nekünk hét milliárdba fog kerülni!!!
Ezért sincs felelős?
 
 
0 #1 Sziklainé 2011-05-10 12:50
" források jelentős része a közalkalmazotta k és egészségügyi dolgozók ötven százalékos béremelésére ment el " Na ekkor tették tönkre az országot ezek a pénzügyi zsenik.
Nincs felelőse az előző ciklusban elkövetett hibás döntéseknek? Azok lázítanak tüntetésre, akik ide juttatták az országot. Addig sem velük foglalkozunk. Tessék mondani mi, akik ezt az örökölt adosságot vissza fogjuk fizetni, mikor mehetünk tüntetni? Persze mi nem nyithatunk csapokat, nem gyújtogathatunk füstbombákat, és nem égethetünk zászlót, mert akkor rögtön lesújt ránk a törvény szigora.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.