Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
"Az Alstom olyan vádakat fogalmazott meg, amelyek nem igazak" | +videó Nyomtatás E-mail
2011. május 11.

A főpolgármester közönséges hazugságnak nevezte azokat a - francia bíróságon az Alstom cég részéről elhangzott - állításokat, melyek szerint megegyeztek volna az oroszokkal metrókocsik gyártásáról. Tarlós István szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában megerősítette korábbi közlését, amely szerint a "realitást" egy új tender kiírásában látja.

 

Az, hogy akár a kormány, akár a főváros az oroszokkal megállapodott volna, ez egy közönséges és alantas hazugság, ilyen nincs - hangoztatta. Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy ő csak a tavaly októberi önkormányzati választás óta vezeti a várost, miközben a szerződés felbontásáról már korábban döntött a főváros.

 

 

Tarlós István kiemelte: főpolgármesterként a feladata az, hogy hatósági engedély nélküli szerelvényeket ne engedjen forgalomba. Emlékeztetett arra, hogy az Alstom-szerelvényeknek (az előző városvezetés által kötött) szerződés szerint 2,5 éve Budapesten kellene lenniük, ám jelenleg csak egy prototípus van itt, amelynek nincs vasúthatósági engedélye. Utalt arra is: a Nemzeti Közlekedési Hatóság azért nem tudta kiadni az engedélyt, mert 126 pontban talált kifogást.

 

Nem egészen értem, hogy a francia barátaink miről vitatkoznak - fogalmazott Tarlós István, aki megjegyezte: ő a cég helyében kijavítaná a szerelvényeket, s szerinte egy ilyen világcéghez méltatlan ez a "makacskodás". Megismételte korábbi közlését, amely szerint ha ezt cég nem teszi meg, akkor várhatóan új tendert írnak ki.

 

A főpolgármester elmondta azt is, hogy ő a francia cégtől gyakorlatilag senkit nem ismer, semmilyen indulat vagy prekoncepció nem vezérli velük szemben, és nem is akarja az egész mamutcéget megsérteni. Ugyanakkor - mint hozzátette - nem hiszi, hogy a francia cégnek a magyar üggyel foglalkozó része "az életszerűség alapján" jól ki tud jönni ebből az ügyből.

 

Tarlós István múlt pénteken jelentette be egy sajtótájékoztatón: nagy a valószínűsége annak, hogy új tendert írnak ki a budapesti 2-es és 4-es metró szerelvényeire.

 

A főpolgármester akkor közölte: két nappal korábban a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében. A tárgyalásról azt mondta, hogy azt "sajátos körülmények között" folytatták le, több rágalom is elhangzott, amelyekre nem volt módja reagálni a magyar félnek.

 

Tarlós István közlése szerint az Alstom olyan vádakat fogalmazott meg, amelyek nem igazak, és a francia bíró nem adott módot arra, hogy a magyar fél ezekre reagáljon.

 

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy az új városvezetés megállapodott volna az oroszokkal az olcsóbb szerelvények beszerzéséről, a BKV-nál az Alstom állításával ellentétben nem volt általános sztrájk, és a szerelvények beszerzésének összegét nem a BKV működésére akarják fordítani. Hozzátette, hogy az utóbbi "úgy ostobaság, ahogy van". Ezen vádak miatt - amelyek a tárgyaláson hangzottak el - Budapest várhatóan feljelentést tesz rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt.

 

(mti.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.