Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 91 vendég böngészi
Királynék a reneszánsz Budán Nyomtatás E-mail
2008. november 06.

 

A Polgári Újpestért Alapítvány szervezésében, a reneszánsz év alkalmából került megrendezésre Dr. Estók János történész, Újpest Díszpolgára előadása, Királynék a reneszánsz Budán címmel. A Polgár Centrum Színháztermében, már jóval az előadás előtt várakoztak az érdeklődők, fiatalok és idősek egyaránt.

 

A korábban érkezők megtekinthették a reneszánsz királyi pár tagjairól fennmaradt emlékeket bemutató molinókat és az előadó is rendelkezésre állt egy rövid beszélgetés erejéig. A közel száz fős közönség élvezettel hallgatta Szilágyi Erzsébetről, Mátyás feleségeiről; Cillei Borbáláról, Garai Annáról, Podjebrád Katalinról és természetesen Aragóniai Beatrixről szóló érdekes, történelmi eseményeket is bemutató előadást. A sor nem fejeződött be velük, Habsburg Mária, II. Lajos feleségének életének bemutatása is része volt a programnak.

 


Az előadást vetített képek színesítették, melyeken láthattuk az uralkodóról és feleségérők készült mellszobrokat, a korvinákat, Beatrixot ábrázoló díszítéssel, miseruhát, fríz padlócsempét, kupát, zenészt ábrázoló kályhacsempe darabokat és építészeti remekeket is.

 

A képek sokszínűségéből érezhető, hogy az előadás valódi kulturális csemege volt. A reneszánsz világba kalauzolták el a hallgatót az elhangzott idézetek, történetek. Ízelítőt kaphattunk a kor építészetéből, ötvösművészetéből és szobrászatából, mindenből, amely a reneszánsz királynék ízlését jellemezték, és többek között meghatározzák fővárosunk mai arculatát is.

Az este valódi elmélyülést jelentett a reneszánsz világában, amiért ez úton is köszönetet mondunk Dr. Estók Jánosnak!

Pál Katalin Alíz


Nézze meg a rendezvényről készült képeket!  Belépés a képgalériába >>>

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.