Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 22 vendég böngészi
"Aki tud, annak dolgoznia kell!" | +videó Nyomtatás E-mail
2011. május 16.

 

Jelenleg 3,5 millió munkavállaló gondoskodik önmagán kívül 6,5 millió polgártársáról - hívta fel a figyelmet hétfőn napirend előtti beszédében Lázár János.

 

Lázár János

 

Emlékezetes, Lázár János és Balsai István javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé pénteken, melyben "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

 

Akinek fizikai képessége és egészsége engedi, annak az embernek a munkájáról nem mondhatunk le - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője, rámutatva: a mostani demográfiai és gazdasági helyzetben, aki tud, annak dolgoznia kell. Mint fogalmazott, mindenkire szükség van az ország újjászervezésében, ezért a kormány minden szempontot ennek rendel alá.

 

 

A rendnek és a közbiztonságnak szüksége van arra a 30 ezer emberre, aki az elmúlt néhány esztendőben rendőrként, pénzügyőrként, büntetés-végrehajtási tisztként nyugdíjba vonult. 30 ezer emberről van szó, akiknek a nyugellátási finanszírozásuk több mint 50 milliárd forintba kerül évente a magyar adófizetőknek - fejtette ki Lázár János. A frakcióvezető szerint a kormány számára meg kell adni azt a lehetőséget - amelyben 2,5 évvel ezelőtt minden politikai párt egyet értett a parlamentben -, hogy fölül vizsgálhassa a rendőrök korkedvezményes nyugdíját. Meg kell találni a lehetőséget, hogy minél több rendőr visszakapcsolódhasson a munka világába - jegyezte meg. Hogy létezhet az, hogy egy rendőrnek huszonegynéhány éves szolgálati munkaviszony után 150 ezer forint nyugdíjat vagyunk képesek fizetni, de a munkájára nem tartunk igényt? Olyan gazdag-e Magyarország? Képesek-e a magyar adófizetők annyi járulékot fizetni, hogy ezt megengedjük magunknak? - kérdezte a politikus.

 

Lázár János felhívta arra is a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi kedvezmény diszkriminatív is. Példaként említette, hogy egy halmozottan hátrányos településen a körzeti megbízott elmehet nyugdíjba 25 év után, de az a pedagógus nem élhet ezzel a lehetőséggel, akire halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek vannak bízva. Hiszen a pedagógusok nyugdíjkedvezményét az elmúlt 20 évben már szakszerűen számolta fel például a szocialisták kormánya - tette hozzá.

 

A Fidesz javaslata a rendőrökre vonatkozik, nem pedig a bányászokra. Vonatkozik a határőrökre, ugyanakkor nem vonatkozik a vegyészekre. Vonatkozik azokra, akik a rendészeti ágazat szolgálattevői voltak korábban, de nem vonatkozik például zenészekre - sorolta a frakcióvezető. Olyan volt rendőrökre van szükségünk, akik az ország biztonságához hozzájárulhatnak, pótolhatjuk azokat a hiányokat, amellyel a keleti megyékben a rendőrség kénytelen szembesülni - szögezte le Lázár János.

 

Azt javaslom minden parlamenti pártnak, hogy fontolja meg a javaslatot, adja meg a mindenkori kormány számára azt a lehetőséget, hogy a korkedvezményes nyugdíjak körét szűkítse, és vonja vissza a munka világába azokat, akik korábban éltek ezzel a lehetőséggel - hangsúlyozta. Mint mondta, "nem lehet normális dolognak nevezni egy országban, hogy 150 ezer forintot fizetünk egy embernek nyugdíjként, és a munkájukra nem tartunk igényt". Lázár János végezetül arra kérte képviselőtársait, hogy támogassák az előterjesztést.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.