Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi
Párbeszéd a Velencei Bizottsággal Nyomtatás E-mail
2011. május 17.

Navracsics Tibor a Velencei Bizottsággal folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatóján elmondta: a testület látogatásának célja a tájékozódás. Elsősorban az új alaptörvény és a sarkalatos törvények felől érdeklődnek - tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy a Bizottság további tárgyalásokat fog folytatni az ellenzéki pártok képviselőivel és az alkotmányügyi bizottság tagjaival is.

 

Navracsics a kedd reggeli egyeztetésre utalva elmondta, hogy a Velencei Bizottság a sarkalatos törvények elfogadásának menetrendje felől érdeklődött. A miniszterelnök-helyettes ezzel összefüggésben úgy tájékoztatta a Bizottságot: a sarkalatos törvények azon csoportját, amelyek előkészítése előrehaladott állapotban van, illetve a kapcsolódó politikai viták már lezajlottak, várhatóan még a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a parlament. Emellett azok is elfogadásra kerülnek június 11-ig, amelyeknél csak technikai módosítások szükségesek - fűzte hozzá.

 

A sarkalatos törvények másik nagy csoportjával kapcsolatban a fideszes politikus úgy nyilatkozott, hogy azokat a jogszabályokat, amelyeknek politikai vitái még csak most kezdődtek, vagy a nyáron várható megvitatásuk, azokat már az őszi ülésszakban terjeszti a kormány a Ház elé. A miniszterelnök-helyettes e körbe sorolta az önkormányzati és a választójogi törvényt.

 

Beszámolójában Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a Bizottság kérdéseinek egy másik jelentős része az új alaptörvény preambulumára, illetve a független hatóságok jogalkotási szerepére vonatkozott.

 

Kérdésre válaszolva a politikus megerősítette, hogy a Velencei Bizottság tájékozódó jellegű látogatást tesz hazánkban kedden és szerdán. Hozzátette: "úgy láttam, hogy alapvető probléma nem fogalmazódik meg az alaptörvénnyel kapcsolatban".

 

Mivel alapjogi kérdésekben a jövőben az állampolgárok is fordulhatnak az Ab-hoz, ezért jelentősen megnövekszik az ügyteher a testületen - reagált Navracsics az Alkotmánybíróság létszámának növelésével kapcsolatos felvetésre.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.