Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 67 vendég böngészi
Orbán: Mélyíteni és szélesíteni kell az európai integrációt Nyomtatás E-mail
2011. május 17.

Az Európai Unió előtt álló súlyos kihívásokra az európai integráció mélyítésével és szélesítésével kell válaszolni - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn, Katowicében, a 3. Európai Gazdasági Kongresszus megnyitóján elhangzott beszédében.

 

Orbán Viktor

 

A dél-lengyelországi nagyvárosban ünnepélyesen megkezdődött a "lengyel Davosnak" is nevezett háromnapos rendezvénysorozat, amelyre mintegy 6 ezer lengyel és külföldi vendég érkezett, köztük vezető politikusok, üzletemberek, vállalkozók, menedzserek, tudósok, közéleti személyiségek. A magyar miniszterelnökkel együtt részt vett és beszédet mondott a megnyitón Donald Tusk lengyel, Petr Necas cseh és Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, továbbá Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos.

 

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, a kongresszus egyik kezdeményezője megnyitó beszédében a rendezvénysorozat fő témái között említette az európai gazdaság versenyképességét, az energiabiztonságot, az EU-tagországok közötti szolidaritást és az unió szomszédsági politikáját.

 

Orbán Viktor és Donald Tusk

 

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott, hogy a következő 15-20 évben Közép-Európa lesz talán a világ legversenyképesebb régiója, az új európai termelési kapacitások itt fognak létrejönni, számos nagy nyugat-európai konszern itt fogja előállítani azokat a termékeket, amelyeket azután itt is értékesítenek. A mai unióból - folytatta - hiányzik az a dinamizmus, lendület, amely első miniszterelnöksége idején, az ezredforduló táján volt tapasztalható. A gazdasági és pénzügyi válsághoz olyan súlyos problémák társulnak, mint az alacsony foglalkoztatottság, demográfiai gondok, magas államadósság. Ezért a magyar elnökség a legnehezebb témákat választotta magának: a közös európai gazdasági kormányzás létrehozását, új szabályozási rendszert a pénzügyi szektorban, a bővítés folytatását, a roma stratégiát, az EU belső kohéziójának növelését és a családpolitikát.

 

Magyarország szerint a jelenlegi helyzetben nem visszalépésre van szükség az integrációban, hanem éppenséggel az európai integráció mélyítésével és szélesítésével kell válaszolni a súlyos kihívásokra. Orbán Viktor szólt az EU Oroszország-politikájáról, mondván, hogy csak idő kérdése, hogy az unió kiegyezzen Oroszországgal, és megtalálja az együttműködés tartós struktúráját. A kelet-közép-európai országoknak azonban még ezelőtt meg kell teremteniük saját közép-európai együttműködésüket, az észak-déli irányú energetikai és közlekedési folyosókat, a közös energiabiztonsági rendszerüket, létre kell hozniuk saját közép-európai és pénzügyi finanszírozási intézményeiket, ki kell építeniük a közös közép-európai gazdasági térséget.

 

Orbán szerint az EU-ban azok az államok lehetnek sikeresek, amelyeknek erős és megbecsült vezetőik vannak, emellett szükség van a foglalkoztatottság radikális növelésére, a nemzeti önbecsülés és a kulturális identitás megerősítésére. A beszédeket követő közös sajtóértekezleten Orbán szintén a közép-európai energiabiztonsági alap felállítását és egy közép-európai fejlesztési intézet vagy bank felállítását hangsúlyozta.

 

Mind a három visegrádi miniszterelnök kiemelte a horvát EU-csatlakozás fontosságát, és éppen ennek akartak nyomatékot adni Jadranka Kosor meghívásával. Petr Necas fontosnak nevezte a tapasztalatcserét a visegrádi országokon belül, továbbá hangsúlyozta a versenyképesség alapvető jelentőségét és költségvetési konszolidációt.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.