Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi
Tisztázni kell a rendvédelmi dolgozók helyzetét Nyomtatás E-mail
2011. május 19.

Kifulladni látszik az a baloldali hecckampány, amely megpróbálja a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíja körüli vitát aktualizálni. A tempó és a módszerek ismerősek, csak úgy tűnik, hogy a felejtés jótékony homálya elfedi mindazt, amit a mostani hangoskodók a 2010-es választási kampányban egymásra licitálva követeltek.

 

A balliberális orgánumok lesre futnak, amikor a rendvédelmi dolgozók jogainak felkent védelmezőinek szerepében próbálnak tetszelegni, azonban egy dolgot elfelejtenek az említett sajtótermékek, hogy a jelenlegi helyzetért az elmúlt szocialista kormányok tevékenysége tehető felelőssé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Lázár János már 2008-ban a védelmi kabinet vezetőjeként felhívta a figyelmet arra, hogy az akkor 43 ezer szolgálatot teljesítő rendőrből mindössze 200-an vannak 50 év felettiek. A 2009-es költségvetésről szóló vitában arra mutatott rá e téma kapcsán, hogy a harminc-egynehány éves megyei rendőrkapitányok 4-5 éves szakmai tapasztalattal kerültek pozíciójukba.(Itt olvasható a felszólalás.)

 

2009 februárjában a rendőri nyugdíjazásról szóló napirend előtti felszólalásában Lázár János a rendőrség azonnali létszámbeli megerősítésének szükségességéről beszélt, és arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy egy 20 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkező rendőrnek nettó 130 ezer forint a fizetése, miközben nyugdíjba vonulása után 190 ezer forint nyugdíjat kap. (Itt olvasható a felszólalás.)

 

Ez is azt bizonyítja, hogy az MSZP olyan politikát folytatott, mely tömegesen kényszerítette nyugdíjba a rendvédelmiseket. A kérdés napjainkban is aktuális; a nyolc éves impotens szocialista kormányzás súlyos öröksége máig érezteti hatását a rendvédelmisek nyugellátásának területén.

 

A ma oly látványosan aggódók elfeledkeznek arról: a 2010-es választási kampányban mind az MSZP, mind a Jobbik, mind az LMP szorgalmazta, hogy az alaptalan vagy indokolatlan korengedményes nyugdíjakat és rokkantsági ellátásokat felül kell vizsgálni. A szocialisták odáig mentek a kampány hevében, hogy a választási programjuk azt tartalmazta: "százezrek menekültek nyugdíjba, sokan azóta is a feketepiac, az alkalmi munkák és a munkanélküliség körforgásában élnek. A magyar gazdaság legnehezebb feladata az ő visszavezetésük a munka világába. "

 

Azok, akik most egymást túlkiabálva próbálják támadni a Fidesz öt évvel ezelőtti, e témában alkotott álláspontját, és közös nevezőt keresnek a jelenlegi törekvésekkel, elfeledkeznek arról, hogy a gazdasági válság alaposan átírt minden társadalmi és gazdasági viszonyt, és ez párosult az őszödi beszédbe belezavarodott szocialista-kormányok kapkodásával.

 

Az alább felsorolt példák is azt mutatják, hogy a vádakkal ellentétben a Fidesz következetes maradt abban, hogy a közbiztonság javítása érdekében tisztázni kell a rendvédelmi dolgozók helyzetét.

 

 

ATV - Egyenes beszéd

2009. február 12.

 

19:38

Részlet

 

Lázár János képviselő, Fidesz: Decemberben 15 milliárd forintot vett el a kormány a rendőrségtől, attól a rendőrségtől, ahonnan 6500 rendőr elment az elmúlt két esztendőben, azért, mert a kormány nem tudja garantálni a rendőrség biztonságát. 6500 nagyon jó szakember egy 45 ezres testületből.

 

Műsorvezető: Ők nem az összevonás miatt mentek el?

 

Lázár János képviselő, Fidesz: Nem az összevonás miatt mentek el. Azért, mert ma Magyarországon egy húszéves...

 

Műsorvezető: De hát ők többnyire határőrök voltak, akik elmentek.

 

Lázár János képviselő, Fidesz: Nem, téved. Egy húsz éves szakmai gyakorlattal rendelkező rendőr 130 ezer forintos fizetést kap, ha elmegy nyugdíjba, akkor pedig 190 ezer forintot. A magyar állam egyik kezével munka nélkül ad 190 ezer forintot, s megengedi magának azt, hogy a munkáért csak 130 ezret fizessen. A kormány hét éve nem tudja...

 

Műsorvezető: És ez a rendelkezés csak mostanában van?

 

Lázár János képviselő, Fidesz: Nem, a rendőrök most mentek el az elmúlt időszakban, mert elveszítette a keresetük a versenyképességet, hiszen 2002 óta nem volt jövedelememelés.

 

Műsorvezető: Jó, de ugyanígy 2002 előtt is elmehettek nyugdíjba fiatalon.

 

Lázár János képviselő, Fidesz: Nem mentek el nyugdíjba, mert akkor több volt a fizetésük.

 

Műsorvezető: De a lehetőség megvolt.

 

Lázár János képviselő, Fidesz: De mégse mentek el, ezt tudom Önnek mondani. Ilyen rendőrcsökkenés, a rendőröknek ilyen kilátástalan helyzete nem volt. Ezért elmentek 6500-an. Ma csak 41100 rendőr teljesít szolgálatot, a költségvetési törvény 45 ezret tenne lehetővé, és 800 rendőr most is vár a fölmentésre, többek között nyugdíjazásra és FÜV-ös eljárásra, egészségügyi alkalmatlansági eljárásra. Én ezt egy nagyon szomorú dolognak tartom. A kormánynak én megértem a kommunikációs törekvéseit, de egy kormányzatnak az a kötelessége, hogy cselekedjék. Az elmúlt hét év biztonságpolitikája, rendészeti politikája vezet a kudarcokhoz. Nincs a rendőrségben elég pénz.

 

(...)

 

Magyar Nemzet 2009. július 2.

Újraszervezés

 

"A diktatúrából hozott uralkodó, hatalmat gyakorló rendőrség nem változott át közbiztonságot szolgáltató, demokratikus rendőrséggé. Újra kell szervezni a rendőrséget" - fogalmazott a Népszabadságnak adott interjújában Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. Az ellenzéki politikus azt mondta: a rendőrség beteg, a kezdő rendőri fizetés 80 ezer forint, a rendészeti szakiskolákban 2,3 a tanulmányi átlag, az elmúlt három évben tízezer rendőr hagyta el a pályát. Hozzátette: egy 15-20 évet leszolgált körzeti megbízott 140 ezer forintot keres, ha dolgozik, és 180 ezret kap, ha nyugdíjba megy.

 

 

Magyar Nemzet 2009. szeptember 8.

"Biztos a kudarc"

 

"Bajnai Gordon tízpontos csomagját alkalmasnak tartja arra, hogy az emberek közbiztonságba vetett bizalma helyreálljon? - kérdeztük Lázár Jánost, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnökét.

 

- Semmiképpen sem alkalmas. Ez egy gyenge kormány gyenge intézkedésterve. A bejelentéssel ráadásul van egy alapvető probléma, mégpedig az, hogy a jelek szerint ezentúl nem az állam és rendvédelmi szerve, a rendőrség viseli majd a felelősséget a közbiztonságért. A miniszterelnök ugyanis az állampolgárokra, az önkormányzatokra hárítaná a közrendvédelmi feladatoknak az ellátását. A helyhatóságoktól azt várja, hogy "településőrségeket" szervezzenek. Ez jelen körülmények között, amikor 120 milliárdos forráskivonást készítenek elő, biztos kudarcra van ítélve.

 

- A településőrség létrehozásával egyetért?

 

- A Fidesz a kezdetektől elutasítja az erre vonatkozó szocialista javaslatot, és ez az álláspont ma is érvényes. A közrendet nem a magyar vagy a vörös gárdának kell biztosítania.

 

- A polgárőrség, illetve a működésükhöz szükséges támogatások emelése sem élvezi a Fidesz támogatását?

 

- A polgárőrség egy legitim, önkéntes alapon szerveződő, de létező társadalmi igény alapján működő szervezet. Sikeresen azonban ez is csak akkor működhet, ha egy erős rendőrséggel tudnak együttműködni".

 

Hír TV - Rájátszás

2009. szeptember 29.

 

20:31

Részlet

 

Műsorvezető: Na de nem fizet! Hát olvastunk arról, hogy a fővárosi rendőrfőkapitány azt mondta, hogy nem lehet többet aláírni.

 

Lázár János elnök, Honvédelmi és Rendészeti Bizottság (Fidesz): (...) Ma Magyarországon, a magyar adófizetőknek minden évben 47,5 milliárd forintjába kerül az, hogy elengedtek 8-9 ezer rendőrt az elmúlt években nyugdíjba. Ez idáig ennyi pénzünkbe került, ez óriási összeg, ami évről évre csak folyamatosan növekszik, a rendőrség működtetésére pedig alig marad pénz. Azt hazudja a kormány, hogy 25 milliárddal több a rendőrségi költségvetés, ebből - még egyszer mondom - 20 milliárd forintot az adófizetőknek kell befizetni. Ebből az objektív felelősség keretében 16 milliárd forintot vár bírságként a kormány. Képzelje el, milyen nonszensz helyzet az, hogy betervezi a bírságot, még meg sem bírságolták az embereket, de már betervezik a rendőrség működési kiadásaira.

 

(...)

 

MTV1 - Ma reggel

2009. október 28.

 

Lázár János: A Gyurcsány-kormány intézkedései következtében 8 ezer rendőr hagyta el a pályát, elsősorban egzisztenciális okok és a szakma kilátástalansága miatt. Ez egy valós probléma. Vonzóvá kell tenni a rendőri pályát, egzisztenciális megbecsülésre van szükség, úgy gondolom elsősorban és első helyen.

 

TV2 - Tények késő este

2011. május 11.

 

00:43

Részlet

 

Műsorvezető: Elképzelhetőnek tartja, hogy lesz még ilyen Ön által, ahogy fogalmazott, egy határt átlépő tüntetés is?

 

Lázár János (Fidesz), frakcióvezető: Hát ezzel fenyegetnek a szakszervezetek vezetői, ugye burkoltan vagy kevésbé burkoltan a szakszervezetek vezetői folyamatosan, naponta ezzel próbálnak nyomást gyakorolni és fenyegetni, ami nagyon rosszul hangzik egy rendvédelmi dolgozónak a szájából, aki egyébként egyenruhát visel. És a rend fönntartása lenne a feladata. Nem hiszem, hogy ez a magyar társadalom számára szimpatikus. A rendvédelmi dolgozóknak is meg kellene fontolni, hogy visszatérnek a békés tárgyalás útjára, és megpróbálják elfogadni azt, hogy az országnak, a közösségnek vannak olyan érdekei, amelyek az ő sajátos szempontjaikat fölülírják. És szerintem abban kellene megállapodni, hogy hogyan tudjuk a rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmisek számára azt a karrierlehetőséget megteremteni, ami biztos egzisztenciát hoz létre, merthogy biztos egzisztenciára van szükségük, ez nem kérdés. Itt az eszközön múlik a dolog, és szerintem az, amikor a Parlament kapujában ordibálnak rendőrök, katonák meg tűzoltók, nem tesz jó benyomást az országra. Sőt, nagyon sok embert félelemmel tölt el és elbizonytalanít, és nem hiszem, hogy ez megengedhető lenne.

 

Műsorvezető: Azt elképzelhetőnek tartja, hogy a konzultációk hatására lesznek olyan pontok, amelyekben Önök visszalépnek vagy engednek vagy változtatnak?

 

Lázár János (Fidesz), frakcióvezető: Sok mindenről lehet tárgyalni. Tudomásom szerint holnap a kormányzat ezzel a kérdéssel újra foglalkozik, és belügyminiszter úr vezeti és folytatja ezeket a tárgyalásokat. Vannak azonban kőbe vésett tételek. Én ilyennek tekintem a nyugdíjkedvezményeknek a megvonását. Mint ahogy minden privilégiumnak az eltörlését. Legyen szó polgármesterről, tűzoltóról, parlamenti képviselőről...

 

Műsorvezető: Hát ez az, ami miatt leginkább demonstrálnak.

 

Lázár János (Fidesz), frakcióvezető: Hát igen, de az nem működik, hogy azért fizetünk nyugdíjat valakinek, magas nyugdíjat valakinek, hogy ne dolgozzon, és nem fizetjük meg azt, ha dolgozik. Ha valaki húsz év után ma elmegy rendőrként, tűzoltóként vagy katonaként nyugdíjba, akkor több nyugdíjat kap, mint amennyi a fizetése. Mi azt szeretnénk, hogy dolgozzanak, álljanak helyt, védjék meg ezt az országot, és ezért kapjanak tisztességes bért. Ennek a megoldásáról kellene tárgyalni, és azt gondolom, hogy jobban tennék a rendvédelmi dolgozók, hogyha a dolgokat ebbe irányba terelnék, nem pedig a politikát akarnák befolyásolni.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.