Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
Hende: A szigetszerű kezdeményezések össze fognak nőni Nyomtatás E-mail
2011. május 20.

 

Az állam, az önkormányzatok és a civil szféra összefogására van szükség, hogy eredményeket lehessen elérni - hangzott el azon a konferencián melyet "A mi ügyünk" elnevezésű program öttletgazdái tartottak pénteken a Polgárok Házában.

 

Az ötletgazdák

 

Böjte Csaba, a kezdeményezés szellemi atyja, a közterületek rendbetétele, az épített és természetes környezet állagának javítása mellett a gyermekek nevelését és gondozását helyezte a kezdeményezés központjába. Ezzel összefüggésben Hende Csaba honvédelmi miniszter a vitaindító beszédek utáni sajtótájékoztatón elmondta: sok pozitív kezdeményezés van az országban, és ezek a szigetszerű akciók előbb-utóbb össze fognak nőni.

 

A mi ügyünk elnevezésű program terve a civil szférára is épít, a politikának pedig nem szabad rátelepednie erre a kezdeményezésre - emelte ki Hende.

 

Böjte atya és László Tamás, a XV. kerület polgármestere
Böjte atya és László Tamás, a XV. kerület polgármestere

 

A honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón, vázolva a konferencia programját, elmondta: négy szekcióülésen vitatják meg a résztvevők a teendőket. A "Tündérkert" szekcióülésen a kárpát-medencei épített és természetes környezet javítását célzó törekvésekről cserélnek eszmét a meghívottak, a "Szép ház" szekcióülésen pedig a közvetlen környezet, a lakóhely környékének megszépítése a téma. A másik két tematikus beszélgetés a gyermekvédelem és gyermekmentés területére összpontosít.

 

Az eredmények eléréséhez az állam, az önkormányzatok és a civil szféra összefogására van szükség, utóbbiaknak pedig hangsúlyosabbnak kell lenniük helyi szinten. Annak a programnak az igazsága, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes jegyez, és amellyel járják a vidéket, mindenkit megérint, aki olvassa - hangsúlyozta Hende.

 

Balra Hende Csaba honvédelmi miniszter

 

Arra a kérdésre, hogy szándékukban áll-e összekapcsolni e kezdeményezéseket a közmunkaprogrammal, a miniszter úgy reagált: a kezdeti szakaszban biztos, hogy nem, hiszen ekkor még az elvégzendő feladatok mérete ezt nem indokolja, azonban a későbbiekben, nemcsak lehetőség, de szükség is lesz a közmunkások bevonására.

 

Egy másik újságírói felvetésre reagálva Hende Csaba elmondta: a magyar honvédségnek jelenleg nincsenek feladatai a közmunkaprogramban, azonban a készülő új honvédelmi törvény lehetőséget fog teremteni a katonák bevonására. Hozzátette: a honvédségre, szervezeti adottságaiból fakadóan, elsősorban szervezési és logisztikai feladatok fognak hárulni.

 

A konferencián részt vesz többek közt: Czakó Gábor, Böjte Csaba, Makovecz Imre, Balog Zoltán, Mőcsényi Mihály, László Tamás, Ángyán József, Soltész Miklós, Nagy Ervin és Fodor Gergely, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök felesége.

 

A jó szándék mindenkiben jelen van

 

Mindenki tudja, hogy kis odafigyeléssel, apró lépésekkel, egyéni döntésekkel hatással lehetünk közvetlen környezetünk, lakóhelyünk, településünk, országunk, végső soron pedig közös kultúránk minőségének alakulására. A jó szándék és változtatási törekvés a legtöbb emberben, családban, közösségben jelen van. Kevesebben, de szépszerével vannak olyanok is, akiknél ez a szándék tettekkel is társul. A szándékból és a tettekből így lesz aztán olyan önkéntes vállalás, misszió, munka, ami az egész közösség javára és gyarapodására válik - olvasható a kezdeményezés blogján.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.