Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 60 vendég böngészi
Századvég: Óriási a Fidesz-KDNP előnye Nyomtatás E-mail
2011. május 20.

Többszörös Fidesz-fölényt mért a biztos szavazók körében a Századvég Alapítvány az MTI-nek pénteken megküldött tájékoztatása szerint.

 

A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban lényegi változás nem érzékelhető, hiszen a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig jelentős, többszörös a kormánypártok fölénye - írták.

 

Fotók: szazadveg.hu

 

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős, több mint 2,7-szeres a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest: a kormányzó pártok 57 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 13 százaléka adná voksát a Jobbikra, 6 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

 

Májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság csaknem azonos az idei év márciusában és a tavalyi év záró időszakában mért adatokkal.

 

Mint írták, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka tartozik ebbe a körbe.

 

Fotók: szazadveg.hu

 

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 35 százalék. Ez kismértékű, statisztikai hibahatáron belüli csökkenést jelent a március végi állapothoz képest. Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát, amely jelenleg 12 százalék.

 

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 5, a Jobbikot 9 százaléka támogatja. A rájuk jellemző pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

 

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatással május 12. és 18. között 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

 

Egy hete az Ipsos azt közölte, hogy a biztos pártválasztók közül a korábbi 54 százalék helyett 48 százalék szavazna a Fideszre, miközben az MSZP-t a korábbi 20 százalék helyett most 25 százalék választaná. A Jobbik tábora 17 százalékról 15 százalékra, az LMP-é 5 százalékról 7 százalékra változott.

 

(Fidesz.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #5 Süttő G.I 2011-05-31 08:58
Szinte csoda, hogy a sokaknak roppant fájdalmas intézkedések (rendvédelmisek nyugdíja, alkotmánybírósá g jogainak megnyirbálása, rokkant nyugdíjk felülvizsgálata .....stb ) csak 10 százalék népszerűségvesz tést okoztak. Ez nagyon bíztató, a köpönyegforgato k ugyanis ebben az esetben inkább illegalitásba vonultak a nyílt színvallás helyett t.i.MSZP mellé állás helyett amit nem mertek felvállalni. Na ja, elfogyott a rabolható pénz, az ideológia pedig csak a rablás elfedésére szolgált.
 
 
0 #4 Büttner 2011-05-29 08:45
OV megmondta erős Magyarországot akar. Egyetértek. Ez szerintem nem lehetséges erkölcsi megújulás nélkül. Az elmúlt 20 év arról szólt, hogy minnél többet tesz valaki Magyarország kárára annál sikeresebb. Kivéve a Fidesz_1 4 évét. Itt már nyiltan lehetett Magyarország Zrt.-ről beszélni. A nagyapám mondása volt "ISTEN VERJE MEG A LABANCAINKAT DE ISTEN ÓVJON A KURUCAINKTÓL". Az 1,2 hozzászóló talán nem kuruc, csak egy kicsit
határozottabb erkölcsi érzékkel van megverve. Kerekes hozzászólása: "Riogatók...., bizony echte labanc szöveg. Néhány szó a labanc fogalmáról: A labanc szine mindíg az éppen érvényes hatalom szine. Időrendben fehér, barna, vörös, most narancs? Az erkölcsi megújulás érdekében szükség van az igazságtételre. Nem azért kell valakiket megbüntetni mert gyorsan meggazdagodtak, hanem azért mert ezt kizárólag olyan tevékenységgel lehetett elérni, amely Magyarország kárára volt. Nem kuruc-labanc politizálásra van szükség, hanem piros-fehér-zöldre.
 
 
0 #3 Kerekes 2011-05-25 14:59
Ha hozzátehetnénk az 57-hez a 13%-ot, mennyivel könnyebb lenne a kormányzás. Vona úr megmondta, hogy OV. ellenzéke lesz ha bejut a parlamentbe.
Nehéz úgy haladni a sinen, ha fékezik a vonatot, de azért célba fog jutni a szerelvény, mégha egyeseknek nem is tetszik a rend.
Riogatók, MSZP módra hazudozók csak így tovább a HUNOK útján.
 
 
0 #2 Hivessy Béla 2011-05-23 13:12
Uraim ez bizony -10% 1 év alatt. Ez nem semmi, mindenesetre elgondolkodtató .

Véleményem szerint az ok az igazságtéte/elszámoltatás halogatása, elmismásolása.
Nagyon lehangoló volt a gyöngyöspatai eset kezelése is. A vidéki magyarok helyzete változatlanul veszélyeztetett a cigányoktól.
Egy dolog az, hogy nem masírozhatnak magánhadseregek , de az elkapatott cigányok felé példát kellett volna statuálni és nem az USA nagykövete előtt hajbókolni.
 
 
0 #1 Hübler János 2011-05-23 12:34
Jelentősen nem vesztett a FIDESz szavazókat,de ha nem változtat a cigány politikáján és az elmúlt 8-évben uralkodó kormányok ország kifosztókkal kapcsolatos felelőségre vonásokkal kapcsolatban,ok kor 2014-választáson meg fog lepődni.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.