Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 64 vendég böngészi
Közelebb a túlpart Nyomtatás E-mail
2011. május 23.

Holnap véget érhet egy fejezet, amelyre - majd évek múltán - mint a kormány egyik legnagyobb erőpróbájára emlékezhetünk. Hosszú, hónapokig tartó tárgyalások után ugyanis kedden létrejöhet a devizahitelesek megsegítését szolgáló megállapodás a kormány és a pénzintézetek között, amely enyhíthetné az adósok nyomasztó gondjait.

 

Úgy tűnik, ennek megvan az esélye, a bankszövetség legutóbbi megszólalása szerint ugyanis formálódik a végleges verzió, amely szerint a svájcifrank-alapú hitelek törlesztésének számításakor 180 forinton rögzítenék az árfolyamot, s ehhez igazítanák az euró- és a jenalapú kölcsönök visszafizetésének feltételeit is. Mindez azt jelenti, hogy - átmenetileg - akár tízezrekkel is csökkenhet az adósok havi törlesztőrészlete. Hogy az elmúlt hetekben nagyon kemény csörték zajlottak a színfalak mögött, azt a nyilatkozatok visszafogottságából, s a várható megegyezés határidejének gyakori módosításából is sejteni lehetett. De abból is látható volt mindez, hogy a szakminiszter az utolsó pillanatban még egyszer felborította az asztalt. Többet akart kisajtolni a bankokból, és úgy tűnik: sikerrel.

 

Mindvégig benne volt a levegőben, hogy vesszőfutás zajlik, hiszen szorít az idő: közeleg július elseje, amikor megszűnik a kilakoltatási és árverési moratórium, s végérvényesen tisztázni kell, hogy a piaci és a rögzített árfolyam közötti különbség kiegyenlítéséből mekkora részt vállaljon az adós, a bank és az állam. Noha a részletek holnap látnak napvilágot, az azonban bizonyos: egy adós sem mentesülhet a hitel visszafizetésétől: a rögzített árfolyam által keltett könnyítésből forinthitel keletkezik, amelynek törlesztését évek múlva kell elkezdeni. A korábban felvett kölcsönt tehát cipelni és fizetni kell. De talán megszűnik az álmatlan éjszakák félelme, a kilakoltatás torokszorító veszedelme, a kiúttalanság és a reményvesztettség érzése. Mert lesz idő a felkészülésre.

 

Most az adósok közül nyilván sokan gondolják, hogy korábban, amikor a hitelt felvették, körültekintőbben és megfontoltabban kellett volna kölcsönért folyamodniuk. Mentségükre legyen szólva, hogy a szocialisták regnálása alatt szinte senki, legalábbis nagyon kevés felelős politikus és bankvezér figyelmeztette a polgárokat az eladósodás veszélyeire. S nem nagyon beszélt senki a devizahitelek árfolyamkockázatáról. Sőt, Kóka János gazdasági miniszter - aki a pannon puma hatalmas ugrásait akkor vizionálta, amikor a magyar gazdaság épp a lejtő felé vette az irányt - a lakosságot arra biztatta, hogy pénzüket bátrabban tegyék be a bankokba, s bizalommal forduljanak a hitelintézetekhez. Mert ha a szerencsétlen polgár teljesen analfabéta a pénzügyekhez, akkor vannak, akik megmondják, mit kell tenni a pénzükkel. S meg is mondták. A pénzintézetek pedig úgy tüntették fel a világot, mintha csak annak lenne benne helye, aki kölcsönből él.

 

És a hitel könnyen jött - lakásra, autóra, s ki tudja mi mindenre - a megfontoltságot pedig elnyomta a minden valóságot nélkülöző kormányzati sikerpropaganda. Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és "kiváló" minisztereik - akik az országot is eladósították - még akkor is feltörekvő gazdaságot képzeltek maguk elé, amikor a gazdasági válság beköszöntött az országba. A krízis nyomán pedig egyre többen veszítették el a munkájukat, százezreknek rendült meg az egzisztenciális biztonsága. Bár lassan eljött a kijózanodás ideje, a gond nem lett kevesebb. Bebizonyosodott, hogy segítség nélkül nem tudnak partot érni az adósok. Tegnap még messzi volt a túlpart. Holnap talán közelebb lesz.

 

(Vasvári Éva, Magyar Nemzet)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.