Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Nagy Anna: A családok megtartó erejét kell erősíteni Nyomtatás E-mail
2011. május 25.

 

Nagy Anna a Rendőrpalotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: ugyan elsősorban a családok és az iskolák feladata a gyermekek felügyelete, mégis a kabinetnek szerepet kell vállalni a tájékoztatásban és a figyelemfelkeltésben.

 

A családok támogatását nemcsak a szlogenek szintjén kell erősíteni, hanem valódi támogatásokat kell nyújtani - szögezte le a kormányszóvivő. Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Körözési Főosztályának vezetője a statisztikákat ismertetve elmondta: 2010-ben 15 ezer eltűnt személyt köröztek, ezek közül 11 ezer volt kiskorú.

 

Nagy Anna és Szőgyényi Zoltán

 

Ez egy olyan nap, amelyen mindenkinek meg kell állnia egy percre, és el kell gondolkodnia, hogy évente egy kisvárosnyi gyermek – körülbelül 12000 -, tűnik el – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: ez még akkor is hatalmas szám, ha nagy része a csellengőknek megkerül. Nagyjából évente száz gyereket nem találnak meg a hatóságok.

 

Az állam felelőssége egy ilyen helyzetben – Nagy Anna szavai szerint – a családok megtartó erejét megerősíteni. A családok támogatását nemcsak a szlogenek szintjén kell erősíteni, hanem valódi támogatásokat kell nyújtani, ami a családoknak lehetővé teszi azt, hogy jobban tudjanak figyelni gyermekeikre – fűzte hozzá. A kormányszóvivő ilyen támogatásként említette a pénzbeli juttatásokat, adókedvezményeket, annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy az anyukák tovább maradhassanak otthon gyerekeikkel, vagy a részmunkaidős foglalkoztatás erősítését.

 

Nagy Anna szólt az iskolák megerősítéséről is, ezzel összefüggésben elmondta: szemléletváltásra van szükség az oktatásban is, azaz ne gyerekanyaggal számoljanak a pedagógusok, hanem érző és lélegző gyerekekkel, akiknek a lelkére is oda kell figyelni.

 

Az állam feladataként jelölte meg azt is a kormányszóvivő, hogy bekényszerítse a gyereket az iskolapadba, ha a család nem érzi fontosnak, hogy a gyerek iskolába járjon. Legyenek olyan szankciók, amikkel elérhető, hogy minden gyermek járjon iskolába. Hiszen ez az a hely, ami meg tudja akadályozni, hogy a gyerekek elkallódjanak – fűzte hozzá. Nem utolsó sorban pedig erősítenie kell az államnak azokat a közösségeket is, amelyekben a gyerekek élnek. Nagyon fontos, hogy legyenek olyan civil kezdeményezések, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy tízezer gyerek tűnik el évente. Ugyanakkor szükség van olyan gyakorlati akciókra is, amelyek segítik, hogy az elveszett gyerekek megkerüljenek - hangsúlyozta.

 

Erre példaként említette a szóvivő azt a hazánkban újszerű, ugyanakkor az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett gyakorlatot, melyben tejtermékekre nyomtatják a csellengők arcképét. Ma, május 25-én lesz első alkalommal az „Ezer lámpás éjszakája”, egy figyelemre méltó és szép kezdeményezés, amivel valóban lámpások indulnak az égre azért, hogy felhívják a figyelmet az eltűnt gyermekekre – emelte ki Nagy Anna. A kormányszóvivő emlékeztetett, hogy az unió is rendez egy a témával foglalkozó kétnapos konferenciát, melyen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes képviseli hazánkat.

 

Megújul a rendőrség körözési tevékenysége

 

Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Körözési Főosztályának vezetője a statisztikákat ismertetve elmondta: 2010-ben 15 ezer eltűnt személyt köröztek, ezek közül 11 ezer volt kiskorú. Az eltűnt személyek 99 százaléka egy éven belül megkerül – tette hozzá. Jelenleg 1900 személyt keresnek, akik közül 842 fő kiskorú. Az alezredes kiemelte: elsősorban a nevelőintézetekből tűnnek el gyermekek. Az eltűnések okairól szólva Szőgyényi úgy fogalmazott: nem lehet általános kiváltó okokat megfogalmazni ezekben az esetekben, ugyanakkor a megelőzésben kiemelt szerepe lehet a családi kapcsolatoknak, illetve a bizalomnak is.

 

Szőgyényi Zoltán

 

Az alezredes a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy gyakran terjednek rémhírek gyerekrablókról és szervkereskedőkről, azonban ezekről a híresztelésekről többnyire kiderül, hogy alaptalanok. Ugyanakkor a lakosságot frusztrálják –tette hozzá. Szőgyényi bejelentette, hogy a rendőrség megújítja körözési tevékenységét, melynek nyomán a lakosság naprakész információkat kaphat nemcsak a személyek eltűnéséről, de a bűnözők és a lopott tárgyak körözéséről is. Ezzel összefüggésben az alezredes reményét fejezte ki, hogy a média is hathatósan közre fog működni. A rendszer átalakításával jelentősen csökkenni fog az ilyen jellegű ügyek adminisztrációja, és a felszabadult energiát a tényleges keresési tevékenységre lehet fordítani – hangsúlyozta Szőgyényi.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.