Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 21 vendég böngészi
Visszaállították az I. világháborús emléktáblát a parlamentben Nyomtatás E-mail
2011. május 30.

 

Az I. világháború hőseinek áldozata, kötelességük teljesítése hozzátartozik mindazokhoz, akik a parlament falain belül, a nemzetért dolgoznak - mondta az Országgyűlés elnöke a magyar hősök emléknapján.

 

Kövér László

 

Kövér László minderről azt megelőzően beszélt, hogy közjogi méltóságok, miniszterek és országgyűlési képviselők jelenlétében leleplezte az Országház falára visszahelyezett, az 1910-1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült domborművet.

 

A házelnök hangsúlyozta: a nemzetért, a szabadságért hősi halált halt áldozatok megtették, amit kellett és lehetett, "a számunkra elképzelhetetlen nyomorúságba szálltak alá, a testi és lelki szenvedés elmondhatatlan bugyrait járták meg". Az Országgyűlés közössége kegyelettel ápolta emléküket, a legnagyobbak között emelt táblát tiszteletükre.

 

Amikor azonban a létező szocializmus diktatúrája a "végképp eltörölni" jegyében át akarta írni a történelmet, valamilyen okból az I. világháború hőseinek emlékét is meg akarta semmisíteni - mondta Kövér László, hozzátéve: "ismerjük azt a bornírt buzgalmat, amellyel az Országgyűlést is megpróbálták a maguk képére formálni". A házelnök kiemelte: csak a Házban dolgozók lelkiismeretének és leleményességének köszönhető, hogy a tábla egy raktárban túlélte az időket.

 

Emléktábla

 

A haza védelme abból lesz, ahogy az egyes emberek és a belőlük fölépülő közösségek összeadják erejüket a hazáért - mondta az ünnepségen a honvédelmi miniszter. Hende Csaba fontos jelképnek nevezte, hogy a magyar honvédelem éppen a magyar hősök emlékünnepéhez kapcsolódóan veszi át a Szent Korona őrzését. Mint mondta, mindez jelképezi "azok életét és halálát, áldozatát és küzdelmét, bátorságát és erős lelkét, akiknek köszönhetően ezer esztendő harcaiban is meg tudtunk maradni. Azokét, akik hűségesek voltak mindahhoz, amit a Szent Korona jelentett: nemzeti összetartozásunkhoz, szabadságunkhoz és függetlenségünkhöz, alkotmányos jogainkhoz".

 

A miniszter beszédét azzal zárta, hogy a magyar honvédség minden egyes tagja, vezetők és vezetettek ma is készek a haza védelmére.

 

Avatás

 

Az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült táblát az ünnepségen a magyar honvédség püspökei áldották meg és szentelték meg. A dombormű egy szétterjesztett szárnyú turulmadarat ábrázol, amely a szájában lévő karddal védi a magyar koronát, hátterében pedig Csaba vitéz vezetéséve paripás hősök vágtatnak.

 

Május utolsó vasárnapja 1925 óta a magyar hősök emléknapja. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a magyar hősök emlékünnepét. 1925 és 1944 között a nap nemzeti ünnep volt, ám a II. világháború után politikai üzenete és eszmeisége miatt tilalommal sújtották.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.