Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi
Otthonvédelmi Akciótervet hirdetett Orbán Viktor Nyomtatás E-mail
2011. május 30.

 

A Bankszövetséggel folytatott tárgyalássorozat után hétfő délután Orbán Viktor meghirdette az öt pontból álló Otthonvédelmi Akciótervet, ami a lakáshitelek miatt bajba jutott családokon kíván segíteni.

 

A miniszterelnök tájékoztatása szerint árfolyamgátat szabnak a havi törlesztő részleteknek, így a devizahitelesek közül, aki él a lehetőséggel 2014. december 31-éig 180 forintos árfolyamon törlesztheti svájci frankos törlesztőrészletét. Ugyanitt azt is elmondta: azok, akik nagyobb lakásukat kisebbre cserélnék, öt éven át otthonvédelmi kamattámogatásban részesülnének.

 

Fotó: Hornyák Dániel - kormany.hu

 

Azok az emberek, akik otthonukat hitelre vásárolták, az elmúlt időszak legnagyobb vesztesei voltak, ugyanis az árfolyam ingadozásból fakadó veszélyekre senki sem figyelmeztetett őket - fogalmazott Orbán Viktor, emlékeztetve: segélykiáltásaikra az előző politikai vezetés széttárta kezét, és azt válaszolta, "ilyen a piac". Ezt a problémát így nem lehet kezelni - húzta alá a kormányfő. Mint mondta, aki becsülettel dolgozik, nem maradhat otthon nélkül.

 

A közös cél, hogy egyetlen lakáshiteles se maradjon otthon nélkül - jegyezte meg Orbán Viktor, aki az akcióterv részleteiről szólva úgy fogalmazott, öt pontban határozták meg a csomag főbb elemeit.

 

  • 1. Önkéntes módon árfolyamgátat szabnak a havi törlesztőrészleteknek, így aki él a lehetőséggel, 2014. december 31-éig 180 forintos árfolyamon törlesztheti svájci frankos törlesztő részletét.
  • 2. A júliusig élő árverezési moratóriumot követően megnyitják ugyan az árverezés lehetőségét, azonban a lakáspiac hiénái elleni védelem érdekében bizonyos kvótarendszer alapján, első körben kizárólag a nagy értékű és nagy alapterületű ingatlanok kerülhetnek kalapács alá.
  • 3. Létrehozzák a Nemzeti Eszközkezelőt, ami új zöldmezős beruházás keretében biztosítana lakást az otthonukat elvesztők számára, illetve bizonyos esetekben az Eszközkezelő meg is vásárolhatja a lakásokat, és az eredeti tulajdonosok a jövőben bérlőként maradhatnának otthonukban.
  • 4. Visszaállítják az euró alapú lakáshitelezést, azonban kizárólag azok számára, akik euróban kapják fizetésüket, ami meghaladja a minimálbér tizenötszörösét.
  • 5. Azok, akik nagyobb lakásukat kisebbre cserélnék, öt éven át otthonvédelmi kamattámogatásban részesülnének.

 

Az árfolyamgát egy lehetőség

 

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy vállalta az ügy politikai felelősségét. Hangsúlyozta, a konzultáció a kormány és a Bankszövetség szakértői között folytatódni fog.

 

Patai kiemelte, az egyik legfontosabb intézkedés az árverési moratórium feloldása; ha ez nem történne meg, az ingatlanpiac és a jelzáloghitelezés kérdőjeleződne meg. Hozzátette: a moratórium átmeneti lépés volt, megszűnését üdvözölte. Kifejtette, ezáltal az ingatlanpiac stabilizálódni fog, emellett hangsúlyozta a Nemzeti Eszközkezelő jelentőségét is.

 

Az árfolyamgáttal összefüggésben a Bankszövetség elnöke úgy fogalmazott, ez egy lehetőség, azonban felelős döntést várnak az ügyfelektől is.

 

Csökkenek a lakások törlesztőrészletei

 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, nagyon nehéz kérdésekben jelentős előrelépést sikerült elérnie a kormánynak a Bankszövetséggel. Hozzátette, talán a legveszélyesebb "örökölt bombát" sikerült hatástalanítani. A miniszter emlékeztetett, hazánkban jelenleg 250 ezer svájci frank alapú devizahiteles van, közülük százezer a lejárt.

 

Hosszú, nehéz, ugyanakkor sikeres tárgyaláson vagyunk túl - szögezte le, hozzátéve: legfontosabb kérdésekben sikerült megállapodni. Matolcsy elmondta, az árfolyamgát az eurónál 250 forint, a jen alapúnál 200, a svájci frank alapú hitelnél pedig 180 forint. Egy átlagos hiteles esetében havi 15 ezer forinttal csökken a törlesztőrészlet - fűzte hozzá.

 

A nemzetgazdasági miniszter szerint érdemes folytatni a konzultációt a Bankszövetséggel, ugyanis vannak olyan kérdések, melyekben nem sikerült megegyezésre jutniuk. Példaként említette az elsétálási jogot, amely azt jelenti, hogy amennyiben a tartozás összege meghaladja az ingatlan értékét, úgy az adós arról lemondhat.

 

Negyedévente felülvizsgálják a piaci helyzetet

 

Kérdésre válaszolva Patai Mihály elmondta: ha az ügyfél a rögzített árfolyam mellett dönt, akkor az átváltás után keletkező különbözetet forinthitellé alakítják, amelyet 2015. január 1-től kell törleszteni. Ezt Matolcsy György azzal egészítette ki, hogy a futamidő-hosszabbításért cserébe az adós vállalja, hogy visszafizeti a tartozást, az állam garanciát vállal ezekért a hitelekért, a bankok pedig garanciabiztosítás fizetését vállalják.

 

Arra a felvetésre, hogy mekkora vagyonnal fog rendelkezni a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, a nemzetgazdasági miniszter válaszában kifejtette: 2012-ben néhány ezerre becsülik azoknak az ingatlanoknak a számát, amelyeket meg kell vásárolnia a társaságnak, azt követően pedig terveik szerint negyedévente felül fogja vizsgálni a kabinet a piaci helyzetet.

 

Egy másik újságírói kérdésre válaszolva a Bankszövetség elnöke kiemelte: a Nemzeti Esszközkezelő Társaságon keresztül, a megyei jogú városok 55 százalékos, a városok 50 százalékos, az egyéb települések pedig 35 százalékos áron juthatnak hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, melyek törlesztőrészleteit a tulajdonos nem tudta fizetni.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.