Névnap

Ma 2017. október 21., szombat, Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
október
H K Sz Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Orbán Viktor avatja fel a Tisza-szobrot Nyomtatás E-mail
2011. május 31.

Az alaptörvénnyel visszatértünk a történeti alkotmányhoz, az új alkotmány a nemzet egységét, a felelősségtudatot hangsúlyozza - mondta Tőkéczki László történész a Ferencvárosi Polgári Szalon első rendezvényén, Bácskai János polgármester vendégeként.

 

Október 31-én Orbán Viktor kormányfő beszédet mond Tisza István néhai miniszterelnök budapesti szobrának avatóján. Az 1918. október 31-én meggyilkolt államférfi szobrát a Jászai Mari téren leplezik majd le, ahol egykor a Marx-Engels-szobor állt - jelentette be a Ferencvárosi Polgári Szalonban Tőkéczki László történész, a szoborbizottság elnöke. Tisza István egyébként százötven éve született, így ez az esztendő Tisza István-emlékév is.

 

Tisza István

 

A történész kutatásai során a XIX. és XX. század liberális politikusaival, Deák Ferenccel, Kossuth Lajossal, Széchenyi Istvánnal, Andrássy Gyulával és Tisza Istvánnal foglalkozott. Csakhogy ők nemzeti liberálisok voltak, akik etikai konzervativizmust képviseltek - hangsúlyozta Tőkéczki. Hozzátette, Tisza István gondolatilag liberálisnak, emberi magatartásában liberálkonzervatívnak tartotta magát. Ezt a világlátást az előadó az Eötvös József Kollégium jelmondatával foglalta össze: "A szellem szabadon szolgál."

 

Tőkéczki László egy kérdésre válaszolva Orbán Viktort is liberál-konzervatív politikusnak minősítette, aki az utóbbi időszak legmeghatározóbb alakja. Felhívta a figyelmet, a rendszerváltozás óta egyetlen politikai alakulatot nem sikerült leszalámizniuk a kommunistáknak, ez pedig a Fidesz. Tőkéczki a Fidesz egységének fenntartását Orbán érdemének tartja, aki ezért a leggyűlöltebb ellenfél a baloldalon.

 

A történész az új alkotmány kapcsán arról beszélt, hogy annak kiegyensúlyozott szerkezete van. Szerinte azt azért fogadta felháborodottan a balliberális oldal, mert éles elhatárolódást rögzít a kommunistáktól és a nyilasoktól is. Hatalmas eredmény, hogy az alaptörvény egyenjogúsítja a hívőket a nem hívőkkel. Ez ugyanis a most hatályban lévő alkotmány szerint nem így volt - emelte ki Tőkéczki, aki a református egyház főgondnoki tisztségét is betölti. Kiemelte, visszatértünk a történeti alkotmányhoz, az új alkotmány a nemzet egységét, a felelősségtudatot hangsúlyozza.

 

Arra is kitért, hogy az egyházaknak növekvő szerepük van, nélkülük nem tud megújulni a társadalom. Az oktatási átalakítással kapcsolatban arról beszélt, egyelőre nem világos, hogy mi lesz az iskolákkal, kik lesznek a fenntartók. Mint mondta, a református egyháznál eddig százötven település jelentkezett, hogy átadná oktatási intézményei működtetését. Tőkéczki a legfontosabb helyi feladatnak a közösségek építését nevezte, amelyeket a Kádár-rendszerben szisztematikusan szétvertek, és 1990 után sem tudtak újjászerveződni. Szerinte ezért a Ferencvárosban is fontos lenne ez a munka.

 

(Magyar Hírlap-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.