Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 111 vendég böngészi
Bemutatták a Semmelweis Tervet Nyomtatás E-mail
2011. június 01.

Térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer épül ki - jelentette ki Szócska Miklós a Semmelweis Terv bemutatásakor.

 

A keddi napon a kormány Réthelyi Miklós miniszter előterjesztésére elfogadta a Semmelweis Tervet, melynek elkészültét több mint fél évig tartó, komoly társadalmi és szakmai egyeztetés előzte meg. Nagy Anna emlékeztetett: az egészségügy az a terület, melyet az elmúlt években teljesen kivéreztettek, így nem véletlen, hogy megkérdezettek nagy százaléka az egészségügy megújítását várja leginkább a kormánytól.

 

Szócska Miklós ismerteti a tervet

 

Réthelyi Miklós emlékeztetett, hogy a munka már a kormány megalakulása előtt elindult Szócska Miklós vezetésével. Már akkor felmérték a lehetőségeket, adatokat gyűjtöttek. A miniszter kiemelte, a Semmelweis Tervben elsősorban a betegellátásról van szó, de kiemelt figyelmet kap az egészségvédelem is.

 

A keddi napon a kormány meghatározta az egészségügyi ellátórendszer átalakítása elveinek kereteit. A részletekről szólva Szócska Miklós elmondta, hogy térségi egységekre épülő intézményrendszert hoznak létre, és beszámolt arról is, hogy a kormány döntése értelmében az ellátórendszerben felszabaduló forrásokat az egészségügy hiányterületeire, különösképp a dolgozók jövedelmének a növelésére kell visszaforgatni. A tegnapi kormányülésen döntés született arról is, hogy egy állami egészségszervezési menedzsment-rendszer áll fel, mely állami egészségügyi intézmények üzemeltetéséért, tulajdonlásáért felel. A kormány egyetért azzal is, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami tulajdonba kerüljenek. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány jóváhagyta a betegút-szervezési módszertan kidolgozását, és meg kell újítani a teljesítmény-finanszírozási rendszert is, melynek első elemei már a jövő évben jelentkezni fognak. A rendszer hangsúlyai a járó - és az alapellátás irányába kell, hogy eltolódjanak - tette hozzá.

 

A kormány egyetértett azzal is, hogy az üresen álló, vagy felszabaduló ingatlanok hasznosításából, esetleges eladásából származó bevételek a központi régió infrastrukturális beruházásait szolgálják. Erre azért van szükség, mert az arányosítás miatt a központi régióban nem állnak rendelkezésre uniós források. Elvi döntés született arról, hogy három sürgősségi központ köré szerveznék Budapest ellátását, az év végéig feláll az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ, és kidolgozzák a különböző életpálya-csoportoknak megfelelő életpálya-megoldásokat - sorolta Szócska Miklós. Az államtitkár bejelentette azt is, hogy áttekintik és felülvizsgálják a szűrőprogramokat, a cél az, hogy szervezett szűrés irányába mozduljon el az ország.

 

Szócska Miklós kitért arra is, hogy a Semmelweis Terv nem igényel plusz forrásokat, a tartalékok kapcsán pedig felhívta a figyelmet arra, hogy csoportos közbeszerzésekkel 10-20 milliárd forintot is meg lehet spórolni. A források ügyében elmondta, hogy a következő két év alatt 60-70 milliárd forint mehet az infrastruktúra fejlesztésére.

 

Budapest egyetért a változásokkal

 

A főváros vezetése támogatja a kormány azon döntését, amely szerint a főváros 12 kórházát "állami gondoskodásba veszik" - közölte szerdán Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A kórházak átvételéről a tárgyalásokat Budapest vezetése a "lehető leghamarabb" elkezdi Szócska Miklós államtitkárral - olvasható a közleményben.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.