Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 72 vendég böngészi
Dávid Ibolya fekvőgipszet kapott két nappal a tárgyalás előtt Nyomtatás E-mail
2011. június 01.

Nem jelent meg a bíróságon, és egyúttal felborította a júniusi tárgyalási rendet Dávid Ibolya. Az MDF egykori elnökét az UD-perben idézték szerdára vádlottként a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, de két napja bokaszalag-szakadást szenvedett. A tárgyaláson csak az immár nyugdíjas Herényi Károly beszélt a 2008 szeptemberében történtekről.

 

Fekvőgipszet kapott Dávid Ibolya, ezért nem tudott megjelenni a „Szilvásy György és társai”, közismertebb nevén az „UD-ügy” bírósági tárgyalásán.

 

Szerdán jogi képviselője, Zamecsnik Péter mutatta be a bíróságnak a Honvéd Kórház orvosi igazolását, amelyből kiderült, hogy a volt MDF-elnök két napja, május 30-án szenvedett boka- és lábszalag-szakadást, valamint csontrepedést, ezért az összes, június hónapra tervezett tárgyalási napról távol kell maradnia. Az ügyvéd az Indexnek azt mondta, Dávid Ibolyát egy lépcsőn érte a baleset.

 

Eleget tett viszont az idézésének az MDF egykori frakcióvezetője. A tavaly óta nyugdíjas éveit töltő Herényi a tárgyalás elején kijelentette, az ügyész kérdéseit nem kívánja megválaszolni, a bírónak viszont szívesen válaszol.

 

Az MDF 2008 őszén elnökválasztást tartott. Kiderült azonban, hogy a pártot több cikluson át irányító Dávid Ibolya nem az egyetlen esélyes jelölt, számolni kell azzal, hogy Almássy Kornél is indul a posztért. Az elnökválasztási kampány finisével egy időben vádolta meg Szilvásy György, akkori titokminiszter az UD Zrt.-t, hogy nemzetbiztonsági adatokat szerzett illegálisan. 2008. szeptember 11-én Dávid Ibolya sajtótájékoztatón mutatott be egy CD-t, és azt állította, az azon szereplő hangfelvétel bizonyítja, hogy egy vállalkozói kör Almássyt támogatva róla próbált terhelő információkat gyűjteni az elnökválasztás befolyásolása érdekében. A hangfelvételen Csányi Sándor OTP-elnök és Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője folytatott magánjellegű telefonbeszélgetést. Almássy szeptember 12-én visszalépett az elnökjelöltségtől.

 

Herényi az ügy egyik kalandos mellékszáláról kérdezték. Neki, mint Dávid Ibolya emberének Tombor Andással, Orbán Viktor korábbi és Csányi Sándor akkori tanácsadójával kellett tárgyalnia azokban a napokban. Tombor és a frakcióvezető között egy Herényi által megnevezni nem kívánt gazdasági szereplő közvetített. Herényi elmondása szerint először azt sem tudta, kivel kell beszélnie: névazonosság miatt egy államtitkárra gondolt. A megbeszélésen végül kiderült, hogy Almássy Kornél egyik befolyásos támogatójáról van szó, aki szeptember 10-én egyezséget ajánlott neki. Herényi erről az ajánlatról be akart számolni a pártelnöknek, ezért aznap este felkereste lakásán. Dávid Ibolya azonban feldúltan fogadta. Valaki egy CD-t dobott levélszekrényébe, amin a Csányi-Tóth beszélgetés volt hallható. Herényi azt mondta, akkor ő még alig hallott az UD Zrt-ről, de meglepve vette tudomásul, hogy az általa komoly fiatalembernek megismert Tomborról a hangfelvételen azt állították, hogy ő kért információkat Dávid Ibolyáról.

 

Herényi másnap, szeptember 11-én reggel a Grashamben találkozott ismét Tomborral. Miközben attól tartott, hogy a beszélgetést rögzítik, két papírt adott át neki. Keveset beszélt, de megértette partnerével, hogy nem fogadják el az MDF átalakításával kapcsolatos feltételeit, amely Almássy helyzetbehozásáért cserébe kétmilliárd forintos támogatást hozott volna a pártkasszának. Herényi megmutatta a hangfelvétel leiratát is, és kérdőre vonta Tombort. Tombor Herényi szerint elhatárolódott a szövegtől, és azt mondta, semmilyen törvénytelen eljárásban nem vett részt. Herényi a találkozó végén a Greshamben felejtette a leiratot, amely aztán az ellene felhozott vádak alapja lett.

 

A CD-botrány kirobbanását követő napon, szeptember 12-én az MDF-es elnökválasztáson Almássy lemondott jelöltségéről. Herényi szerint az eset azonban Almássyt nem érte hátrányosan, sőt: az MDF a botrány következtében nem került be a parlamentbe, Almássy viszont az egyik fővárosi cégnél jelentős fizetésért kapott vezetői állást.

 

(index.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.