Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 109 vendég böngészi
Egy zenekar, amelynek lelke van - Újpesten ünnepel a Kormorán együttes Nyomtatás E-mail
2011. június 03.

Harmincöt éve, hogy megalakult a legendás Kormorán együttes, amely a hét végén, vasárnap, hatalmas koncertet ad Újpesten, a Folklór fesztiválon. Lesz egy emlékkiállítás is az Újpesti Gyermek Galériában. Ebből az alkalomból exkluzív interjút adott lapunknak Koltay Gergely, a zenekar alapítója, vezetője.

 

Kormorán koncert

 

Részletes program (pdf)
Kattintson a képre a részletes programhoz! (pdf)

 

Koltay Gergely– Gondoltad volna harmincöt éve, hogy ilyen hosszú életű lesz a zenekar?

– Mick Jagger évtizedekkel ezelőtt egyszer azt mondta: talán van a Rolling Stonesban még két-három év. Ehhez képest, nagy koncertekre készülnek. Persze, én sem gondoltam, hogy ez a kaland ilyen sokáig tart majd.

 

–Mi, öregebbek, még emlékszünk az „ősidőkre”: nyakig belemerültél a táncház mozgalomba.

– Sebőékkel zenéltem, elindultak a táncházak, játszottunk a Kassák Klubban, nagyon, de nagyon szerettem azt a világot. Gyönyörű volt.

 

– Ha jól érezted magad a táncházban, miért lettél hűtlen hozzá?

– Kissé megorrolt rám a mozgalom, mert felvittem a dobogóra, és felhangosítottam a népzenét. Nagy találmány volt, akkor nálunk még ezt senki nem csinálta. Egyik oldalról támadtak a táncházasok, másik oldalról pedig a rockosok. Mert hát micsoda banda az, amelyik hegedűvel, citerával, töröksíppal próbál betörni ebbe a piacba! Már akkor az volt a véleményem, nekünk csak olyat szabad csinálni, ami egyedi, ezzel lehet kitörni.

 

– A külföld is befogadta a zenéteket?

– Negyedszázada gyakorlatilag folyamatosan játszottunk Hollandiában, Németországban, Belgiumban, Franciaországban.

 

– Itthon is igen népszerűek voltatok.

– Az egyetemisták és főiskolások körében feltétlenül. Ők azok, akik a vállukra emeltek egyszer, és ugyanúgy hatvan évesek lettek, mint mi. Megérezték a progresszív zenei irányban rejlő lehetőségeket, a dalszövegben elrejtett szimbólumokat. Mert tudomásul kell venni, hogy a rendszerváltás előtti popzenei szövegeket legtöbbször rejtjelezni kellett. Ehhez társult még az, hogy olyan muzsikát tettünk fel a rock színpadára, amelyek az ősi magyar dallamvilágot idézték, népdalokból épültek fel.

 

– Teltházas koncerteket adtatok, és jött a Honfoglalás című film, amit Koltay Gábor, a bátyád rendezett, te meg mellé tetted többek között a Kell még egy szó című dalt.

– Sikerült egy olyan dalt megírni, amely rengeteg ember lelkét megérinti. Megdermedtem, micsoda felelősség az, ha ennyi emberhez eljut az üzeneted. A Kormoránnak lelke van.

 

– Mit érzel, amikor kiállsz a színpadra?

– Hihetetlen erős érzelmi hullámokat érzek, amikor elkezdünk muzsikálni, pontosan lehet tudni, miként reagál a közönség, és ebben van a mi felelősségünk.

 

– Mit látsz, ha visszatekintesz az elmúlt harmincöt évre?

– Nem szeretek hátranézni, jobb előre tekinteni.

 

– Akkor tekintsünk előre.

– Szeretném megtenni, amit a Jóisten rám mért, amit elvár tőlem az a sok-sok ember, akikkel találkozom a koncerteken. Mert a koncert egy nagymise, ami lehet például Újpesten is.

– A Petőfi Rádió főszerkesztője lettél. Jut idő egyáltalán a zenekarra?

– Kell jutnia, keményen dolgozom a zenekarral, tele vagyunk tervekkel, készülünk az újpesti kiállításunkra és a fellépésünkre, aztán jön a többi feladat.

 

– Miért pont Újpest lesz a centrumban?

– Mert itt adottak a feltételek, és nagy szeretettel fogadnak bennünket. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Szűts Pista zenészbarátom, az együttes oszlopos tagja újpesti, Káposztásmegyeren él. Szorgalmazója volt, hogy csináljunk a kerületben egy hagyományteremtő fesztivált.

 

(ujpest.hu - Ádám Tamás)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.