Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 105 vendég böngészi
Szijjártó: Reméljük többen is követik a Fitch példáját Nyomtatás E-mail
2011. június 07.

A magyar kormány már korábban világossá tette, hogy meggyőződése szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik - így kommentálta a miniszterelnök szóvivője, hogy negatívról stabilra javította a magyar besorolást a Fitch.

 

A Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar kilátásokat - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők.

 

Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt kiemelte: remélik, hogy ez az első ilyen lépés, és azt több is követi majd. Mint mondta, amikor korábban a magyar kormány az addigiaktól eltérő gazdaságpolitikát kezdett folytatni, és a gazdaságpolitika homlokterébe a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést állította, világos volt, hogy számos nemzetközi pénzügyi kör érdekeit sérti, valamint az is, hogy ez rövid távon leminősítésekkel járhat. "Azonban már akkor világossá tettük, hogy meggyőződésünk szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik" - tette hozzá a szóvivő.

 

A Fitch Ratings hétfőn - a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva - stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról.

 

Elemzők: indokolt volt az adóskockázati besorolás kilátásának javítása

 

A Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar kilátásokat - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra számítanak, hogy más hitelminősítők is követik majd a Fitch példáját.

 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint onnantól, hogy a kormány bejelentette a Széll Kálmán Tervet és annak hátterében az egész konvergenciaprogramot, nem volt indokolt a negatív kilátás fenntartása. Úgy vélekedett, hogy a kormánynak következetesen végig kell csinálnia a programját, annak ellenére, hogy most tüntetések zajlanak a különféle intézkedések ellen. Egyértelműen ez az ára annak, hogy Magyarország minősítése javuljon - mondta. A Takarékbank elemzője szerint előbb-utóbb a többi hitelminősítő is változtatni fog, és visszavonja a negatív kilátásokat. Ha a kormány valóban végig tudja vinni a programját, és emellett a növekedés is valamennyire be tud indulni, számítani lehet arra, hogy - várhatóan jövőre - felminősítések is bekövetkezhetnek - mondta.

 

"Maga a lépés nem váratlan, csak az időzítése meglepő egy kicsit, azt gondoltuk, inkább csak az év második felében lépnek majd a hitelminősítők" - mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Az elmúlt időszakban a minősítő intézetek jellemzően kissé lemaradva követték a piacot, de a Fitch most viszonylag gyorsan reagált a Széll Kálmán tervre és a konvergenciaprogramra - tette hozzá. A mostani változtatás Kovács Mátyás szerint azt jelenti, hogy a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriától, ha egy hajszálnyira is, tovább távolodik a magyar szuverén adóskockázati besorolás.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.