Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 95 vendég böngészi
Rogán: A polgári kormány versenyképtelen gazdaságot örökölt Nyomtatás E-mail
2011. június 08.

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság még az idén megkezdi a működését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rogán Antal. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke Magyarország pénzügyi függetlenségének visszaszerzését nevezte az elmúlt egy év legjelentősebb változásának.

 

Most már tudja a működését finanszírozni az állam, nem kell csődhelyzetre számítani, és megteremtettük a gazdasági növekedés elindításának alapjait is - fogalmazott.

 

A "bedőlt" devizaalapú jelzáloghitellel terhelt ingatlanokat megvásároló Nemzeti Eszközkezelő Társaság munkájának megkezdése a negyedik negyedévben várható, maguk az adósságkezelő programok, árfolyam-rögzítési technikák pedig feltehetően szeptember-október fordulóján fognak elindulni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rogán Antal.

 

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke közölte azt is, hogy a képviselők június 20. után kezdik el tárgyalni, és feltehetőleg július 11-ig el is fogadják az ezzel összefüggő jogszabályokat.

 

Ezután el kell indulnia egy intenzív tájékoztató kampánynak - figyelmeztetett - mert semmiképpen nem szeretnék, hogy olyan helyzet álljon elő, mint amilyen a devizahitelek felvételekor. Vagyis szeretnék, ha mindenki tisztában lenne a választott megoldás előnyeivel és a hátrányaival is.

 

Rogán Antal hangsúlyozta: nem hiszi, hogy mindenkinek az árfolyamrögzítést kell választania. Az alapvetően azok számára szükséges, akik a fizetésképtelenség határán vannak - nekik ugyanis segítséget jelent ez a megoldás.

 

A többiek viszont mérlegeljék az árfolyamrögzítés mellett, illetve ellen szóló érveket - de legalább ismerjék meg ezeket - tanácsolja a politikus.

 

Ilyen lehetőség a devizahitelek idején nem volt, bármit mondanak is a bankok, állítja Rogán Antal, aki személyes példáját hozta fel. Mint elmondta, amikor ő vett fel ilyen lakáshitelt, neki kellett megkérdeznie a bankban, hogy mi van az árfolyam-kockázattal, és nem a tisztviselő vetette fel, hogy ez problémát okozhat.

 

Én a támogatott, forintalapú lakáshitelben hiszek - fogalmazott Rogán, mert ebben az esetben a magyar államnak lehetősége van arra, hogy befolyásolja a kereteket mindaddig, amíg van önálló monetáris és költségvetési politika, amíg nem válunk az euróövezet részévé.

 

Irányok és alapok

 

A kormány egyik legfontosabb feladata a gazdaság szerkezetének átalakítása. Most az irányok kijelölésénél és bizonyos alapok lerakásánál tartunk - mondta Rogán Antal, aki emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány gyakorlatilag versenyképtelen gazdaságot örökölt, amely iszonyatos terhekkel volt megrakva.

 

Az egyik legsúlyosabb teher az ország eladósodottsága, a háztartások és a vállalati szektor külső forrásoknak való kitettsége - részletezte, hangsúlyozva, hogy talán még nagyobb problémát jelentett, hogy mindez nem párosult az előző nyolc esztendőben azzal a dinamikus növekedéssel, ami például a közép-európai versenytársainkat jellemezte.

 

Plasztikus hasonlattal: Magyarország olyan atléta volt, akit elütöttek, és nyílt sebbel feküdt a földön. Mára viszont sikerült felállni, és már talán a gipszet is kezdhetjük levenni. Most meg kell tanulni futni, és ez lesz a legnehezebb feladat - fogalmazott a politikus.

 

Ami az egy évvel ezelőtti helyzet óta elért változásokat illeti, Rogán Antal azt mondta: megteremtődött egyfajta pénzügyi függetlenség. Egy éve Magyarország teljes egészében ki volt szolgáltatva a nemzetközi szervezetek kénye-kedvének, és olyan országként könyvelték el, amely nem tud önállóan megjelenni a nemzetközi pénzpiacokon - hangsúlyozta a fideszes politikus.

 

Ez nem csupán az államnak, hanem a magyar bankrendszernek, a nagyvállalataink túlnyomó többségének is veszélyt jelentett. Ebből a béklyóból azonban kezdünk kitörni - vélekedett. A magyar állam ki tudott lépni a nemzetközi pénzpiacokra, visszaszerezte a pénzügyi függetlenségét, ez pedig magával fogja hozni azt, hogy megerősödik az összes többi gazdasági szereplő pénzügyi függetlensége is. Az ő értékelésük ugyanis a magyar állam értékelésétől függ - magyarázta.

 

Most már jól látszik, hogy a magyar állam tudja magát finanszírozni, nem kell csődhelyzetre számítani. Az is nagy előrelépés, hogy ezzel párhuzamosan megteremtettük a gazdasági növekedés elindításának alapjait - összegezte az Arénában Rogán Antal.

 

(inforadio.hu-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.