Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 44 vendég böngészi
Az osztrák kancellárral találkozott Bécsben Orbán Viktor Nyomtatás E-mail
2011. június 08.

Bécsi programja keretében Orbán Viktor az osztrák kancellár mellett találkozik Michael Spindelegger alkancellárral és külügyminiszterrel, valamint Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel is.

 

A magyar kormányfő a Világgazdasági Fórum Európával és Közép-Ázsiával foglalkozó regionális konferenciája alkalmával utazott az osztrák fővárosba.

 

Orbán Viktor és Michael Spindelegger
Orbán Viktor és Michael Spindelegger

 

A négyszemközti megbeszélésen a két kormányfő rögzítette, hogy a két ország kapcsolatai a hagyományoknak megfelelően kiválóak, a politikai, a gazdaság és a szellemi élet területén egyaránt - tájékoztatta Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője a magyar sajtó képviselőit.

 

A találkozón alapvetően európai ügyekről esett szó. Orbán Viktor arról tájékoztatta Werner Faymannt: jó esély van arra, hogy olyan kompromisszumokat sikerül találni az Európai Tanács és az Európai Parlament között, amelyek lehetővé teszik az európai gazdasági kormányzáshoz vezető, hat pontból álló jogszabálycsomag mielőbbi elfogadását.

 

Horvátország európai uniós csatlakozását mindkét kormányfő kiemelten fontosnak tartja, s mindketten időszerűnek tartják a tárgyalások lezárását és úgy vélik, Horvátország nagy előrelépést tett. Ausztria és Magyarország is hagyományosan felelősséget érez a tőle délre fekvő régió stabilitásáért. Úgy látják, hogy ezt a stabilitást most leginkább az szolgálhatja, ha az európai perspektívát minél közelebb hozzák ezen országokhoz - mondta a szóvivő.

 

A kétnapos nemzetközi fórumra több mint ötszáz résztvevőt várnak, köztük tizenhárom ország állam-, illetve kormányfőjét, gazdasági vezetőket, civil szervezetek és a tudományos élet képviselőit. Az állami vezetők közül a magyar miniszterelnök mellett többek között Danilo Türk szlovén államfő, Igor Luksic montenegrói kormányfő és Emomalii Rahmon tádzsik elnök is a konferencia vendége lesz.

 

A konferencia fő témái a versenyképesség a globális gazdaságban, az innováció, az erőforrások elérhetősége és a világgazdaság kockázattűrő képessége. A magyar miniszterelnök Danilo Türk szlovén államfővel közösen pódiumbeszélgetésen vesz részt, amelyen a munkaerőpiacok működtetésének kérdéseit vitatják meg.

 

Orbán Viktor bécsi programja keretében találkozik Michael Spindelegger alkancellárral, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökével is és fogadja Heinz Fischer szövetségi elnök. Délután Orbán Viktor kétoldalú találkozót folytat Tigran Szargszján örmény kormányfővel is.

 

A WEF európai és közép-ázsiai regionális konferenciáját 1996 és 2002 között Salzburgban rendezték meg, de nagyszabású tüntetések után a szervezők Dublinba helyezték át a rendezvény helyszínét. A rendezvényt ez alkalommal is kiterjedt biztonsági intézkedések kísérik. Ausztria számára nagy jelentősége van annak, hogy Bécsben rendezik meg a konferenciát, mert Közép-Ázsia, illetve a Fekete-tenger térsége az osztrák külpolitika és gazdasági diplomácia kiemelt területe lett az utóbbi években.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.