Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 21 vendég böngészi
Feljelentést tesz a Nitrogénművek ügyében Budai Gyula Nyomtatás E-mail
2011. június 09.

Hűtlen kezelés bűntettének és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt feljelentést tesz Budai Gyula a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében. Az elszámoltatási kormánybiztos erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, ahol azt is megemlítette, szerinte az ügyben Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök felelősségét is vizsgálni kell.

 

A Gyurcsány-Bajnai kormány 2009 év elején, állami hitelgaranciával és kezességvállalással, több mint 28 milliárd forintot juttatott a hazai agrárpiac egyik legnagyobb integrátorcégének,a bábolnai IKR Zrt.-nek, és a péti Nitrogénművek Zrt.-nek úgy, hogy a cégek a hitel felvételekor semmilyen fedezetet nem nyújtottak a magyar államnak arra az esetre, ha a hitelfelvétel meghiúsul - mondta el Budai Gyula.

 

Hozzátette, a két ügy aktualitását az adja, hogy az IKR Zrt. csődközeli állapotba került, és megkezdte nyereséges ágazatainak kiszervezését, amelyekre vonatkozóan 2009 nyarán Oszkó Péter volt pénzügyminiszter 5 milliárd forintos kezességi szerződést kötött a magyar állam nevében.

 

Budai Gyula kifejtette: mindkét ügyben vizsgálatot rendelt el, melynek során megkereste az illetékes szakminisztereket. Ezzel párhuzamosan az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságához fordult, az IKR Zrt. állami kezességvállalásának és a Nitrogénművel Zrt. hasonló jellegű támogatásának tisztázására, illetve az ügyben érintett személyek meghallgatása érdekében.

 

Az IKR Zrt. 2009 februárjában a kormányhatározat szerint - amelynek előterjesztői Gráf József korábbi mezőgazdasági és Veres János volt pénzügyminiszter voltak - úgy kapott 6.2 milliárd hitelt forgóeszköz finanszírozására, hogy a magyar állam 80 százalékos hitelgaranciát vállalt a kölcsönre. Az említett cég üzletrészének jelentős hányadát egy cseh tulajdonú vállalatnak kívánja eladni, ám az értékesítéshez Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene hozzájárulnia - folytatta Budai Gyula, hozzátéve, azt kérte a minisztertől, a vizsgálat lezárultáig tagadja meg a hozzájárulást, és bontsa fel a kezesi szerződést.

 

A péti Nitrogénművek Zrt. ügyében két kormányhatározat született, amelyek jelentősen eltértek egymástól - ismertette Budai. Az első 2008 decemberében született, ebben rögzítik azokat a garanciákat, amelyek a felvett 50 millió euró és a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 10 milliárd forintos hitelnek a fedezetét biztosítják. A határozatot követően olyan lobbitevékenység indult be a gazdasági társaság részéről, amelynek eredményeképpen 2009. január 23-án a kormányhatározatot módosították. Az új határozatban a korábbi garanciák közül már semmi nem szerepelt - húzta alá.

 

Amennyiben a cég gazdálkodása veszélybe kerül, ezt az összeget a magyar államnak kell megfizetnie - mutatott rá Budai, aki a vizsgálódás okaként megemlítette, hogy szeretnék megtudni, mi az oka annak, hogy egy hónap alatt ilyen módon változott a kormányhatározat. Arról is beszélt, hogy szándékaik szerint kiderítenék, hogy a szocialistákhoz köthető Bige László nagyvállalkozónak milyen szerepe lehetett a határozatnak a magyar állam számára előnytelen módosításában.

 

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a kormányhatározat előterjesztőinek és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felelősségét is meg kell vizsgálni.

 

Kitért rá, az Európai Unió Magyarországgal szemben vizsgálatot rendelt el a hitelfelvétel miatt, amely során megállapították, hogy a cégnek nyújtott állami támogatás "burkolt támogatásnak" minősül. Ezért az unió az összeg visszafizetésére fogja kötelezni a magyar államot - fűzte hozzá Budai.

 

A kormánybiztos mindkét ügyben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságához fordult, és kérte az érintettek meghallgatását.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.