Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Szigorúbb szabályozás a gyorséttermekkel szemben | +videó Nyomtatás E-mail
2011. június 10.

Egyéni javaslatot nyújt be Lázár János, mely szerint a jövőben a gyorséttermeknek több olyan szabályt kell betartaniuk, amelyek elősegítik, hogy a gyermekek egészségesebben táplálkozzanak. A Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar társadalom az egyik legbetegebb az Európai Unióban, ezért sürgető a népegészségügyi program mihamarabbi életbe léptetése.

 

 

Lázár János elmondta: Hódmezővásárhely polgármestereként évek óta kiemelt figyelmet szentel a gyermekek étkeztetésének problémájára, hozzátéve: több helyi kezdeményezésre és egy országos program beindítására van szükség. Mint mondta, javaslata és a termékdíj bevezetése között nincs egyenes összefüggés, ugyanakkor reális esélyt lát annak életbe léptetésére is.

 

Hiba lenne betiltani vagy korlátozni a gyorsétteremláncok működését, azonban látni kell azt is, hogy a gyerekekre rendkívül negatív hatással van az ilyen típusú ételek fogyasztása - szögezte le Lázár. Ezzel összefüggésben a frakcióvezető kifejtette: javaslata szerint hazánkban szabályozni kell a gyorséttermek reklámtevékenységét, illetve a kimondottan gyermekeknek szánt termékeknél kikötnék, hogy egészséges összetevőkből kell készülniük. Mindezek mellett a szabályozás részét képezné az is, hogy részletes tájékoztatót mellékeljenek az eladott ételekhez.

 

Lázár János beszámolt arról is, hogy Hódmezővásárhelyen csak akkor építhet a beruházó gyorséttermet, ha nyolcmillió forinttal hozzájárul az egészségügyi tájékoztató programok költségeihez. A frakcióvezető az oktatás területén is szemléletváltást szorgalmaz, azaz javaslata szerint be kell építeni a tananyagba az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó ismereteket.

 

Lázár tájékoztatása szerint a javaslat várhatóan még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerül, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért.

 

Kérdésre válaszolva a frakcióvezető elmondta: egyeztet az LMP-vel is, hogy e szempontokat a közétkeztetésben is érvényesítsék, hozzátéve: várja az ellenzéki párt érdemi javaslatait. Ugyanakkor Lázár megjegyezte: azt nem tudja elfogadni, hogy a változtatások nyomán jelentősen növekedjenek a szülőkre háruló terhek.

 

Szintén újságírói felvetésre a fideszes politikus válaszában kifejtette, hogy az egészségügyi államtitkárság által előkészített népegészségügyi termékdíjból befolyó összegeket a kormányzat a rezidensek, orvosok és az egészségügyi dolgozók bérrendezésre kívánja fordítani.

 

Az étteremláncok egy része pozitívan áll a változtatásokhoz, azonban a frakcióvezető további egyeztetéseket helyezett kilátásba a javaslatról.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.