Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Navracsics: A közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény Nyomtatás E-mail
2011. június 14.

A közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden megjelenő, új, Közszolgálat című havilapjának adott interjúban, amelynek szövegét a tárca hétfőn juttatta el az MTI-hez.

 

Navracsics Tibor a közigazgatásról szólva ebben kifejtette: korábban voltak törekvések arra, hogy piacosítsák a közigazgatást, de szerinte ezen a területen nem üzletemberek munkájára van igény, hiszen az egy teljesen más világ, más gondolkodásmóddal, világszemlélettel. "Itt sokkal nagyobb szerepe van az altruizmusnak, az önzetlenségnek, a csapatmunkának, annak, hogy az ember ne a saját, hanem a nemzet érvényesülését tekintse elsődlegesnek. Ezért azt is megkockáztatom, hogy a közigazgatási munka erkölcsileg magasabb rendű, mint az üzleti világ" - vélekedett.

 

Megerősítette, a megyeiek után 2013-ban létrejönnek a járási kormányhivatalok is. Erősíteni kell a jó hierarchiába rendezett, pontos munkavégzést, a jó közigazgatás ugyanis Magyarország versenyképességét is jelentősen javítaná - hangsúlyozta. A tervezett igazságügyi reformra kitérve úgy fogalmazott: ennek a rendszernek is megérett a felülvizsgálata, mert az adófizetők úgy látják, nem hatékony az igazságszolgáltatás, elhúzódnak a perek, súlyos anyagi gondokkal küzdenek a bíróságok, az emberek pedig elégedetlenek a bíráskodás színvonalával, és azzal, ahogyan a bíróságokon bánnak a polgárokkal.

 

Az új alaptörvény néhány sarokpontot kijelöl ugyan ezen a területen, ám a tárcavezető komoly vitákra számít nyáron és ősszel. Az új szabályozást a parlament őszi ülésszakán fogadják majd el. A részletekről annyit mondott, hogy a munkaügyi bíróságokhoz hasonlóan önálló szervezetrendszert kaphat a közigazgatási bíráskodás, és várhatóan létrejönnek közigazgatási bíróságok. Álláspontja szerint célszerű lenne a jelenleg az Alkotmánybíróságnál meglévő, önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos jogköröket átadni ezeknek az intézményeknek.

 

A kormányzati koordinációért is felelős Navracsics Tibor a miniszterek között adódó esetleges nézeteltérésekről szólva elmondta: ha vita alakul ki a kormányülésen, a miniszterelnök mondja ki a végső szót. "Nyilvánvaló, hogy a témáktól függően nagyobb súlyt nyom a latban az, akihez az adott kérdés tartozik. Ha viszont a frakciószövetséggel kell egyeztetni, akkor könnyebbséget jelent, ha olyan kormánytag beszél velük, akit maximálisan elfogad a képviselőcsoport" - fejtette ki.

 

Az új alaptörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, ennek 2012. január 1-jei hatálybalépésével megkezdődhet a stabil, demokratikus Magyarország története.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.