Névnap

Ma 2018. január 22., hétfő, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi
Mérföldkő a világörökségi törvényjavaslat Nyomtatás E-mail
2011. június 14.

 

Mérföldkőnek nevezte az örökségvédelem történetében a világörökségi törvényjavaslatot L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke a Hősök terén tartott sajtótájékoztatóján. Ismeretes, az Országgyűlés kedden szavaz a kormány előterjesztéséről.

 

L. Simon László

 

A részletekről szólva a fideszes honatya kifejtette: a 2012-es költségvetésben várhatóan önálló sorként 400 millió forint szerepel majd a világörökségekhez rendelve, ami a tervek szerint plusz forrásként fog megjelenni, tehát nem átcsoportosítás útján kívánnak pénzt teremteni a világörökségi helyszínek megóvására. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben az örökségvédelemre fordított állami pénzek és egyházi források is lenullázódtak. Mint folytatta, a jogszabály elfogadása Magyarország számára is kötelezettséget jelent az UNESCO-listáján szereplő helyszínek tekintetében.

 

A törvény elfogadása csak egy jelentős állomás, további lépések fogják követni - fogalmazott L. Simon László, és példaként a nemzeti emlékhelyekről szóló törvényt említette, ami többek között az egységes kultúrtáj fogalmát is szabályozni tudja majd a jövőben. Hozzáfűzte: a régészeti feltárásokról szóló törvényt is felül fogják vizsgálni, melyre álláspontja szerint azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer lassú, és sok beruházást elriaszt hazánktól. Kiemelte ugyanakkor, hogy a jövőben is meg kívánnak felelni a szakmai elvárásoknak, de a régészeti feltárásokat mindenképpen gyorsítani szeretnék.

 

A fideszes országgyűlési képviselő nagy eredménynek tartja, hogy hazánk méretéhez képest rendkívül magas számú világörökségi helyszínnel rendelkezik. Magyarázatképpen hozzátette: ez nemcsak a turizmust, de a világörökségi szakma figyelmét is felénk fordítja.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.