Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 58 vendég böngészi
Bűzölög az újpesti gyár Nyomtatás E-mail
2008. november 11.

 

Fojtogató bűz keseríti az újpesti, Elem utcai Euro Metall Kft. környékén élő lakók mindennapjait. A fémfeldolgozó vállalkozás érvényes engedélyek alapján dolgozik, azaz a kéményéből kilépő anyagok – elvileg – semmiféle egészségügyi előírást nem sértenek meg.

Az erről szóló igazolást a Közép-Duna-völgyi Környezet- és Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség állította ki. Ennek ellenére a szomszédos utcákban rendre iszonyú szag terjeng. A lakók számos fórumon próbáltak fellépni a vállalkozással szemben, ám eddig sikertelenül.

Ezért végül aláírásgyűjtésbe kezdtek – a petíciót háromszázötvenen látták el kézjegyükkel –, amelyben azt követelték, hogy a vállalkozás vegye figyelembe érdekeiket.

 

 A fővárosi, Elem utcai fémfeldolgozó üzem környékén lakókat régóta zavarja a káros anyagok kibocsátása (Fotó: Csudai Sándor)

 

"A probléma abból adódik, hogy a kellemetlen szagokra vonatkozó 21/2001-es kormányrendeletnek nem szereznek érvényt" – mondta lapunknak Jaskó Györgyi helyi lakos. E szabály szerint a bűzzel járó tevékenység alatt elérhető legjobb technika alkalmazásával meg kell akadályozni, hogy zavaró illatok kerüljenek a környezetbe. A rendelet szerint bűznek számít minden kellemetlen szagú légszennyező anyag, amelynek az összetevői egyértelműen nem definiálhatók.

A szomszédos Rákospalota egyik ellenzéki képviselője, Novák Ágnes is tud a problémáról, az ügyben már két interpellációt nyújtott be a parlamentben, de érdemi választ nem kapott. Most Hladony Sándor újpesti fideszes képviselővel együtt azt tervezik, független környezetvédelmi hatástanulmányt kérnek, amelynek költségeit az érintett önkormányzatok fedeznék. Novák arra is gondolt, birtokvédelmi eljárást indít a kft. ellen. Erre fordítva már volt példa: évekkel ezelőtt Újpest lépett fel hasonló igénnyel Rákospalota ellen a határában álló szemétégető miatt. Részben ennek volt köszönhető, hogy a gigantikus égetőt modernizálták. Lapunk megkereste a vállalkozás német tulajdonosát, Harald Scheiner ügyvezető igazgatót is, de lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

 

(Magyar Hírlap Online)

 

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.