Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 71 vendég böngészi
"A cél a törvényes rend fenntartása és erősítése" | +videó Nyomtatás E-mail
2011. június 15.

 

Ahogy azt a kormányprogramban is meghirdettük, a korrupció elleni küzdelem az egyik legfontosabb feladat, ehhez pedig szükség van az igazságszolgáltatás, azon belül is az eljárások felgyorsítására mind a büntető, mind a polgári perrendtartás tekintetében - jelentette ki Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

Feladatunk a visszaélések elleni fellépés, az állami vagyon védelme és a közérdek érvényesítése - mutatott rá az alkotmányügyi bizottság alelnöke.

 

 

A képviselő kifejtette: a célja a javaslatnak a törvényes rend fenntartása és erősítése, valamint a bürokratikus, lassú eljárási rend felgyorsítása. Hozzátette: "nem beszélhetünk a közélet tisztaságáról mindeddig, amíg százmilliós vagy milliárdos közvagyonsértések esetében akár 5-10 éves eljárások mögé lehet bújni".

 

Senkitől sem várható el, hogy visszanyerje az igazságszolgáltatásba vetett hitét mindaddig, míg nem érzékeli azt, hogy ezek az eljárások felgyorsulnak - szögezte le Cser-Palkovics. Minden magyar állampolgár jogos elvárása, hogy a kiemelt ügyekben az eljárások gyorsan folyjanak le, és gyorsan szülessenek meg a bírói ítéletek - fűzte hozzá.

 

Feladatunk a visszaélések elleni fellépés, az állami vagyon védelme és a közérdek érvényesítése - mutatott rá a képviselő, hozzátéve: ezekben a kérdésekben a leggyorsabban, legszakszerűbben és legmegfontoltabban kell eljárni.

 

A benyújtott javaslatcsomag a közélet tisztaságát beárnyékoló visszaélésekkel és az állami vagyon megkárosításával kapcsolatos büntető és polgári peres ügyek felgyorsítását irányozza elő. A javaslat többletjogosítványokat juttat a peres feleknek és a bíróságoknak is, illetve olyan jogosítványokat vonhat el, amelyek egyértelműen az eljárás lassítását szolgálták. Továbbá létrehoznák a kiemelt jelentőségű ügyek csoportját, ami szintén az esetek gyors lezárását segíti - szögezte le az alkotmányügyi bizottság alelnöke. Aki nem támogatja ezt a javaslatot, annak - a képviselő meggyőződése szerint - az eljárások szándékos lassítása a célja, és hogy azok ne vezessenek eredményre.

 

A javaslatcsomag az egyes eljárási határidőket rövidíti, hatékonyabbá és takarékosabbá teszi az eljárásokat, illetve a bíróságok tehermentesítését szolgálja azáltal, hogy az ügyészség megjelölheti, hogy mely bíróság előtt nyújtja be a vádiratot - összegezte a módosítás lényegét Cser-Palkovics András.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.