Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 33 vendég böngészi
Szijjártó: 2002 után adósságcsapdába került az ország Nyomtatás E-mail
2011. június 17.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint a 2000-es években kialakult államadósság három kormány közös felelőssége. Az egykori kormányfő erről az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságának pénteki ülésén beszélt.

 

Ugyanitt elmondta azt is: 2006-ban gazdasági fordulat következett be Magyarországon, 2008 és 2010 között pedig az akkori kormány csökkentette az államadósságot. Szijjártó Péter az elmúlt nyolc évvel kapcsolatban azt mondta: Magyarországot "lerohanták" , adósságcsapdába sodorták az akkori kormányok, ennek eredményeképpen az adósságállomány mintegy két és félszeresére nőtt.

 

Szíjjártó Péter

 

Gyurcsány Ferenc a meghallgatáson azt állította, a 2001-2006 közötti kormányok az államháztartás egyenlegét összesen 1900 milliárd forinttal rontották. Ebből az Orbán-kormány 2001-2002 között 570 milliárd forint, 2002-2003 között a Medgyessy-kormány 817 milliárd forint, míg a Gyurcsány-kormány 2004-2006 között 512 milliárd forint többletkiadást okozott. Gyurcsány mondandóját táblázatokkal és grafikonokkal szemléltette, amelyeket a bizottság tagjainak, és a sajtó jelen lévő képviselőinek is kiosztott.

 

A volt kormányfő elmondta azt is: 2006-ban jelentős gazdasági fordulat következett be, 2008-ra véleménye szerint stabilizálódott a költségvetés. A gazdasági válság hatását brutálisnak nevezte, de - Gyurcsány elmondása szerint - a Bajnai-kormány válságkezelő csomagja eredményesen orvosolta a válság okozta hatásokat.

 

"Magyarországot lerohanták"

 

Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke úgy fogalmazott: egy ország lerohanása két módon történhet meg: karddal vagy eladósítással. Magyarországot az elmúlt nyolc esztendőben kétségtelenül lerohanták, olyan mértékű adósságcsapdába sodorták, amelynek hatásai a mai napig érződnek - fűzte hozzá.

 

A fideszes politikus idézte Medgyessy Péter volt miniszterelnök szavait, aki köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy a gazdaságot és az államot jó állapotban adta át.

 

Gyurcsány Ferenc

 

Úgy folytatta: 2002-ben a magyar államadósság a GDP-hez viszonyítva 53 százalék (8000 milliárd), 2010-ben 82 százalék (20 ezer milliárd forint), ez mintegy két és félszeres növekedést jelent.

 

Szijjártó kitért rá, mindkét, korábban a bizottság által meghallgatott miniszterelnök (Medgyessy Péter és Bajnai Gordon) elhárította magáról az államadósság növelésének fő felelősségét. Ezt már csak tetézi Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nyilatkozata, aki azt mondta, az Orbán-féle államvezetésnél csak egy kormány örökölt nehezebb helyzetet, a Bajnai-kormány - szögezte le.

 

Az alelnök elmondása szerint a 2002 előtti időszakra hivatkozni hiteltelen és igaztalan, hiszen mindenki egyetért abban, hogy ebben az időintervallumban az ország jó gazdasági állapotban volt.

 

A mostani helyzet fényében, azt szeretném Öntől kérdezni, a 2008 előtti időszakban nem lett volna érdemesebb inkább a válságra való felkészüléssel foglalkozni? A 2006-os költségvetési hamisítások mennyiben jelentették akadályát annak, hogy felkészítsék az országot a válságra? - kérdezte Gyurcsány Ferenctől Szijjártó Péter.

 

A volt kormányfő Szijjártó Péternek úgy válaszolt: "ha azt mondja képviselő úr, hogy ne mutogassunk vissza, mert illetlen, akkor ő se mutogasson vissza". Hozzátette: a jelenlegi kormány 2011-ben éppen a most kárhoztatott IMF hitelből vásárolta meg a MOL-t, ezzel 500 milliárd forint plusz államadósságot okozott.

 

"Nagyon furcsák a táblázatai, manipulatívak"

 

Babák Mihály fideszes képviselő a MOL-részvények korábbi, áron aluli értékesítése iránt érdeklődött, és feltette azt a kérdést is, hogy miért nem volt vagyongazdálkodás. Elmondta azt is, hogy a szocialista kormányok a PPP-beruházásokkal tönkretették a felsőoktatást. A képviselő szerint Gyurcsány Ferenc nem válaszolt arra sem, hogy miért drágák az autópályák, miért kerültek háromszoros árba. Megkérdezte azt is, hogy miért nem figyeltek oda a szocialista kormányok a MÁV-ra és a BKV-ra. Babák Mihály beszélt arról is, hogy a közigazgatás átalakítása és a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer is generálta az államadósságot. A politikus a Gyurcsány Ferenc által ismertetett adatokat kétkedéssel fogadta. Nagyon furcsák a táblázatai, manipulatívak - fűzte hozzá.

 

A kormány megtette a jövőre vonatkozó biztosítékot

 

Szijjártó Péter a bukott miniszterelnök egykulcsos adóra vonatkozó bírálatára reagálva elmondta, hogy az új adószabályok 2011 január elsejétől léptek életbe, ezért nem hozhatóak fel a 2010-es költségvetéssel összefüggésben. A MOL-részvényekre vonatkozóan pedig kifejtette: inkább örülni kellene a nemzeti vagyon gyarapításának. Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy kik adósították el az országot a nyolcvanas évek végén, majd a 2002 és 2010 közötti időszakban. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az új alaptörvény fékeket tartalmaz az államadósság növelésének megakadályozására. A kormány a jövőre vonatkozó biztosítékot megtette, de ez nem mentesít senki az elszámoltatás alól - fűzte hozzá.

 

(Fidesz.hu)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.