Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 32 vendég böngészi
Időközi: Elsöprő Fidesz-KDNP-s győzelem Felcsúton Nyomtatás E-mail
2011. június 20.

A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros Lőrincet választották polgármesterükké a felcsútiak a vasárnapi időközi önkormányzati választáson; a "szabadságharccal" kampányoló - szinte minden ellenzéki pártot maga mögött tudó - jelölt csúfosan megbukott. Püspökladányban időközi országgyűlési képviselő-választást tartottak, ahol szintén a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a szavazatok elsöprő többségét, de az alacsony részvétel miatt a voksolás érvénytelen lett. Egyházasgergén is a Fidesz győzött.

 

Felcsúton azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a falu korábbi vezetőjének, a független Varga Györgynek a megbízatását - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - összeférhetetlenség miatt megszüntette a képviselő-testület.

 

Petrin László tájékoztatása szerint az 1836 lelkes falu 1449 szavazásra jogosult választópolgára három jelölt közül választotta meg a község új vezetőjét. Két szavazókörben 909-en járultak az urnákhoz. A 903 érvényes szavazatból 571-et - a voksok 63,23 százalékát - a vállalkozóként dolgozó Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumának elnöke kapta. A független Varga Györgynek - a község korábbi polgármesterének - mindössze 318-an szavaztak bizalmat, s ezzel a szavazatok 35,21 százalékát, míg az ugyancsak független Vörös Kálmán nyugdíjas tűzoltó 13 szavazattal a voksok 1,43 százalékát szerezte meg - közölte a a Fejér megyei község jegyzője.

 

Czégér Ildikó, a Fidesz választókerületi kampányfőnöke az eredmény mellett a nagyarányú részvételt is sikerként értékelte. A Fidesz.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Varga György kampányában Orbán Viktor elleni "szabadságharcot" hirdetett. A kampányfőnök elmondta azt is, hogy a független jelölt gyakorlatilag végighaknizta a szélsőjobboldali médiát, holott a baloldali ellenzéki pártok is támogatták. Czégér Ildikó felidézte azt is, hogy korábban Varga György "fideszes érzelműnek vallotta magát". A helyi Fidesz azt üzeni Varga Györgynek, hogy Felcsúton véget ért a "szabadságharc" - szögezte le a kampányfőnök.

 

Bodó Sándor 61,07 százalékot ért el

 

Érvénytelen lett a püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója is, mert a választásra jogosultaknak csupán 23,14 százaléka járult az urnákhoz - tájékoztatta Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője vasárnap este az MTI-t; a választást meg kell ismételni. Elmondása szerint a 40.429 választópolgár 25 százalékának kellett volna voksolnia ahhoz, hogy a második forduló érvényes és eredményes legyen. Mivel a részvételi arány ennél alacsonyabb volt, az időközi országgyűlési választást - négy hónapon belül - meg kell ismételni.

 

Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni országgyűlési képviselői választókerületében négyen indultak a voksokért. Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 61,07 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 24,9 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 10,31 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,72 százalékát szerezte meg.

 

A választás két héttel ezelőtti első fordulója akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 50 százaléka elmegy voksolni, de akkor csak 28 százalékos volt a részvételi arány. Az első fordulóban Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 52 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 27 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 15,7 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,6 százalékát szerezte meg.

 

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség korábbi országgyűlési képviselője márciusban autóbaleset áldozata lett.

 

Egyházasgergén is a Fidesz győzött

 

Révay Endre, a Fidesz-KDNP-Kisgazda Polgári Egyesülés jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást Egyházasgergén; a Nógrád megyei faluban a korábbi polgármester halála miatt írták ki a választást.

 

Lőrik Ildikó jegyző az MTI-nek elmondta: a 609 választópolgár közül 373-an adták le voksaikat, a nyertes Révay Endre 125 szavazatot kapott. A második helyen végzett független jelöltre, Simon Istvánra 81-en szavaztak. A leadott voksok közül 75-öt szerzett a harmadik helyezett, a szintén független Szukán Csaba. A 773 lakosú Egyházasgergén hét polgármesterjelölt indult, közülük hatan függetlenként mérettették meg magukat. A jegyző közölte: az új faluvezető társadalmi megbízatású polgármesterként dolgozik majd.

 

Egyed Rezső, a falu korábbi, független polgármestere március 24-én hunyt el.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.